Herrmode genom tiderna – hur modet har ändrat de senaste 100 åren

herrmode genom tiderna

Herrmodet har förändrats mycket under århundradena. Detta var speciellt märkbart under 1900-talet då omvärldshändelser hade stor inverkan på herrmodet. Till stor del har herrmodet handlat om funktion framför form. Kläderna skulle skydda kroppen från väder och vind och vara bekväma när man utförde manuellt arbete. När århundradet fortskred blev dock herrmodet mer inriktat på stil och självuttryck. Här tar vi er igenom herrmode genom tiderna med fokus på de senaste 100 åren.

Det tidiga 1900-talet präglades av en återgång till traditionella värderingar efter den viktorianska eran. Herrkläderna blev mer dämpade, med mörka färger och enkla mönster. Kostymer var fortfarande standard för formella tillfällen, men fritidskläder blev allt vanligare för vardagliga aktiviteter.

Herrmode genom tiderna – de senaste 100 åren

När vi gör en återblick i hur herrmode ändrat under de senaste åren ser vi att omvärldshändelser som krig till stor del påverkat hur vi klär oss. Ekonomiskt välstånd och positiv framtidsro har gjort att vi klätt oss mer extravagant, medan brist på tyger och råvaror gjort att vi blivit tvungna att ransonera tyger.

Även populärkulturen har haft en stor inverkan på herrmodet. Hit hör film- och musikindustrin som hade en speciellt stor inverkan i de förändringar vi såg under 1960- och 1970-talet. Vi börjar dock från de allra första årtiondena under 1900-talet.

1910-talet

herrmode på 1910-talet

Under 1910-talet skedde ett stort skifte i herrmodet. Första världskriget ledde till en ny uppskattning av funktionalitet och enkelhet. Herrkläderna blev mer skräddarsydda och mindre utsmyckade.

1910-talet var ett övergångsdecennium för herrmodet. Den avslappnade, naturliga looken från det tidiga 1900-talet gav vika för en mer skräddarsydd look. Herrkläderna blev mer åtsittande och jackor och byxor var ofta skurna av samma tyg.

De mest populära klädesplaggen under detta årtionde var kostymer, skjortor, byxor och hattar. Män använde sig också av slipsar och manschettknappar.

Klädstilen varierade beroende på tillfälle. En man bar till exempel en mer formell kostym på jobbet eller vid en speciell händelse, men valde kanske en mindre formell sportjacka när han slappnade av hemma eller gick ut med vänner.

Hämta stilinspiration från 1910-talet hos dessa klassiska filmer:

1920-talet

Denna trend fortsatte in på 1920-talet, då kostymerna blev ännu mer strömlinjeformade. Männen började också experimentera med nya stilar, som t.ex. smoking och fluga.

1920-talet var ett årtionde med stora förändringar för herrmodet. Under de första åren av decenniet bar många män fortfarande kläder som liknade dem som de hade burit under det föregående decenniet. Detta innefattade kostymer, dressskjortor, slipsar och hattar. Men det fanns också några nya trender som dök upp under denna tid.

En av dessa var den avslappnade looken. Denna look bestod av avslappnade kläder som tröjor, blazrar och byxor. En annan populär trend under 1920-talet var användningen av ränder och mönster på kläder. Detta sågs ofta på kostymer och skjortor.

I takt med att decenniet fortskred började fler och fler män experimentera med sin personliga stil. Detta innebar bland annat att de testade nya färger och mönster på sina kläder. En del män började även bära accessoarer som t.ex. bröstdukar och fedoras. I slutet av decenniet hade herrmodet genomgått en stor förändring. Borta var dagarna med stela och formella kläder. Männen började nu omfamna en mer avslappnad och elegant look.

Detta årtionde lade grunden för framtida generationer av herrmode.

Hämta stilinspiration från 1920-talet hos dessa klassiska filmer:

1930-talet

1930-talet var även det ett övergångsdecennium för herrmodet. Den stora depressionen ledde till en mer konservativ inställning till stilen. Herrkläderna blev mörkare och mer dämpade. Kostymer var fortfarande standard för formella tillfällen, men det blev vanligare med casual wear för vardagliga aktiviteter. Vid en genomgång av herrmode genom tiderna märks tydligt att många plagg inom dagens herrmode hämtar sin inspiration från detta årtionde.

Männen bar nu kostym oftare än någonsin tidigare. Den mest populära stilen var den dubbelknäppta kostymen. Den här typen av kostym hade sex knappar framtill och två breda knäppningar. Reversen var ofta dekorerade med ett knapphål på varje sida.

Byxorna var vida upptill och smalare nedtill. De var vanligtvis tillverkade av ull eller tweed. Skjortan var vit och hade en spetsig krage. En slips bars till skjortan och den var vanligen gjord av siden.

Männen började också bära hattar oftare på 1930-talet. Den mest populära stilen var fedora, som var gjord av mjuk ull eller filt. Den hade en bred brätte och ett mjukt plyschfoder.

Hämta stilinspiration från 1930-talet hos dessa klassiska filmer:

1940-talet

1940-talet dominerades av andra världskriget. Herrmodet speglade tidens utilitarism, med enkla mönster och funktionella kläder. Efter kriget började herrmodet spegla efterkrigstidens optimism. Färger och mönster blev vanligare och kostymerna blev mer avslappnade.

1940-talet var ett årtionde av stil. Herrmodet påverkades av militären eftersom många unga män inkallades till militärtjänstgöring. Stilen var ren och skräddarsydd med starka silhuetter. Breda revers, dubbelknäppta jackor och fedoras var populära val. Trenchcoats och Oxfordskor kompletterade looken.

På fritiden bar män västar, koftor och rutiga skjortor. Kakibyxor var också populära som fritidskläder. Denimplagg som jeans blev alltmer populära som fritidskläder under senare hälften av decenniet.

Under krigsåren ransonerades material, så syntetiska material som rayon och nylon blev mer populära. Ull var också en bristvara så den blandades ofta med dessa syntetiska fibrer Efter kriget blev herrmodet mer avslappnat. Kostymerna var mindre formella och kavajerna tenderade att vara enkelbröstade med smalare revers. Slipsarna var tunnare och skjortkragarna blev bredare. Plisserade byxor och rutiga sportjackor var också populära val.

I slutet av 1940-talet blev zoot suit modernt bland afroamerikanska män. Denna stil bestod av en lång kavaj med breda reverser och byxor som var avsmalnande vid ankeln. Looken kompletterades ofta med en fedora.

Hämta stilinspiration från 1940-talet hos dessa klassiska filmer:

1950-talet

1950-talet är för många en guldålder för herrmodet. Efterkrigsekonomin ledde till en ökning av den disponibla inkomsten, och herrkläderna blev mer eleganta och varierade. Kostymer var ännu under 1950-talet ett nyckelplagg för formella tillfällen, men mer vardagliga plagg syntes alltmer hos männen. Männen började också experimentera med nya stilar, till exempel smoking och fluga.

1950-talet var ett årtionde som var känt för sin konservativa stil. Män ville se professionella och eleganta ut, men också lämpliga för sina jobb och sociala liv. De mest populära sakerna inom herrmodet var kostymer, skjortor, slipsar, byxor och sportrockar.

Många män bar sitt hår kort och snyggt kammat. De undvek i allmänhet flashiga eller iögonfallande kläder. I stället valde de klassiska stilar som aldrig skulle gå ur tiden.

Även om 1950-talet var ett relativt konservativt årtionde fanns det ändå några trender som dök upp. Till exempel blev fritidskläder populära i slutet av 1950-talet. Det var avslappnade kostymer som kunde bäras på helgerna eller på resor.

En av de mest ikoniska lookerna från 1950-talet är greaserlooken. Denna stil populariserades av James Dean och Marlon Brando i filmer som ”Rebel Without a Cause” och ”The Wild One”. Greasers bar läderjackor, tajta jeans och t-shirts. De hade ofta bakåtsträckt hår.

Hämta stilinspiration från 1950-talet hos dessa klassiska filmer:

1960-talet

1960-talet var ett årtionde med enorma förändringar både socialt och modemässigt. Herrmodet gick från de strukturerade, konservativa kläderna från 1950-talet till mer avslappnade och uttrycksfulla stilar. Detta berodde delvis på inflytandet från kändisar som James Dean och The Beatles, som populariserade en mer avslappnad look.

Några av de mest populära trenderna för män på 1960-talet var skinny jeans, knäppta skjortor, rulltröjor och sportjackor. Många män lät också håret växa ut till längre, mer lurviga frisyrer.

Tillbehören blev också viktigare i herrmodet under 1960-talet. Solglasögon och bälten var vanliga föremål. Män började också bära med sig små personliga föremål som tändare och pennor i sina fickor.

Detta nya, mer uttrycksfulla mode påverkades starkt av tidens kändisar och ikoner. 1960-talet var verkligen en tid av experimenterande inom herrmodet och något av en brytningstid för herrmode genom tiderna. Det var under detta årtionde som det blev mer sällsynt med hattar hos män i gatubilden.

Hämta stilinspiration från 1960-talet hos dessa klassiska filmer:

1970-talet

herrmode 1970-tal

Under 1970-talet började blev männen mer experimentella med sin stil och bröt sig loss ytterligare från den traditionella looken som varit så populär i många år. Detta var årtiondet som såg uppkomsten av trender som discomode, punkrock och preppy Ivy League-stil.

Disco mode handlade om att vara flashig och flamboyant. Männen bar åtsittande kläder av glittrande tyg, ofta i starka färger. plattformsskor var också populära, eftersom de hjälpte männen att sticka ut ännu mer på dansgolvet.

Punkrock var en total kontrast till discomode och speglade den rebelliska attityden i punkmusikscenen. Männen bar rippade jeans, läderjackor och spikade bälten. De rakade ofta sina huvuden eller bar spikhår, och de antog också en aggressiv attityd.

Preppy Ivy League-stilen var populär bland rika unga män som gick på prestigefyllda universitet. Den här stilen bestod av klassiska kläder som tweedjackor, knäppskjortor och khakibyxor. Män som antog denna stil sågs ofta som preppy och renhåriga.

1980-talet

1980-talet var ett årtionde av överflöd för herrmodet. Ekonomin blomstrade och herrkläderna speglade den tidens optimism. Ljusa färger, starka mönster och dyra designermärken var alla populära val för herrkläder. Det var fortfarande vanligt med fritidskläder, men kostymerna blev återigen mer formella.

1980-talet var även ett årtionde med stort hår, starka färger och radikala stilar. Herrmodet var inget undantag. Medan kostym och slips fortfarande var standard på kontoret, blev det mer acceptabelt att klä sig vardagligt.

Fritidskostymer, Members Only-jackor och fallskärmsbyxor var alla populära trender på 1980-talet. Ljusa färger, som neongrönt och varmrosa, var också på modet. Män började också experimentera med olika frisyrer, bland annat mullets och permanent.

Medan en del män omfamnade 1980-talets extravaganta stilar höll sig andra till mer traditionella looks. Khakis och skjortor var vanliga bland de som ville hålla sig borta från det överdrivna modet. Oavsett deras personliga stil klädde sig de flesta män på 1980-talet för att göra ett statement.

1990-talet

Under 1990-talet återgick man till traditionella värderingar inom herrmodet. Grunge-looken i början av 1990-talet gav vika för en mer polerad look senare under decenniet. Herrkläderna blev mer skräddarsydda och mindre flashiga. Kostymer var återigen standard för formella tillfällen, men casual wear var fortfarande vanligt för vardagliga aktiviteter.

1990-talet var ett årtionde med många modetrender. Männen bar allt från flanellskjortor till cargobyxor. Den mest populära frisyren för män var ”fauxhawk”. Män började också experimentera mer med sin personliga stil och sitt mode. Detta var årtiondet då grunge- och hiphopmodet blev populärt. Herrmodet på 1990-talet handlade om att vara bekväm och snygg på samma gång.

2000-talet

2000-talet har varit ett årtionde av mångfald inom herrmodet. Den avslappnade looken från 1990-talet har fortsatt att vara populär, men intresset för mer formella stilar har också återuppstått. Männen experimenterar återigen med nya stilar, som t.ex. smoking och fluga.

Män har också börjat experimentera mer med sin stil och sitt utseende. Männen har också börjat använda accessoarer mer än någonsin tidigare.

Under 2010-talet har man sett en återgång till klassiska stilar, men med en modern twist. Männen ägnar också mer uppmärksamhet åt detaljer när det gäller deras kläder. Vi lägger mer vikt vid passform och kvalitet än på mycket länge.

Avslutningsvis – herrmode genom tiderna

När vi nu är inne i 2020-talet märks ett större intresse än på mycket länge för klassiskt herrmode, där många modedesigners sneglar tillbaka på 1900-talet första hälft för inspiration. Här har du fått en kort återblick i herrmode genom tiderna. Något som alltså är mer aktuellt än någonsin inom herrmodet 2022.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *