Highland Park – en gåva till svenskarna

Foto: Anna Hållams

En whisky är alltid en uppskattad gåva för den som gillar mysiga stunder framför brasan en vinterkväll. Idag tipsar vi om en whisky som dessutom producerats exklusivt för den svenska marknaden.

Visste du att en tredjedel av de 20 000 personer som bor på de trollbindande Orkneyöarna, norr om det skotska fastlandet, har vikingahärkomst? För att hedra släktskapet med oss nordbor har det världsberömda destilleriet Highland Park, beläget på Orkney, producerat en exklusiv Single Cask whisky – ”Bottled for Sweden”.

Highland Park Single Cask ”Bottled for Sweden” lanseras i en limiterad upplaga från en enda Single Cask på drygt 400 flaskor på Systembolaget den 8 december kl 10.00.

De boende på Orkney har en stark koppling till Skandinavien. Orkneyöarna styrdes av vikingar under mer än 600 år innan öarna blev en del av Skottland år 1468. En DNA-studie visar att en tredjedel av invånarna på Orkney har vikingahärkomst, något de är mycket stolta över.

Magnus Eunson, som grundade Highland Park år 1798, var en i rakt nedstigande ättling av de första vikingar som slog sig ner på Orkney. På dagarna arbetade han i sin lokala kyrka, men i skydd av nattens mörker framställde han whisky genom sitt unika hantverk. En whisky som idag är en av världens främsta och traditionerna kring tillverkningen lever i högsta grad kvar. Inget annat destilleri i världen använder aromatisk torv från Hobbister Moor, handvänder sin malt och låter whiskyn mogna på exklusiva sherryfat.

Highland Park Whisky.
Foto: Anna Hållams

Gordon Motion, Highland Park Whisky Maker och Martin Markvardsen, Highland Park Senior Brand Ambassador, tillbringade tre dagar på destilleriet på Orkney för att identifiera vilka fat som skulle väljas ut specifikt för Sverige. Ett av de unika elementen från whisky som tappas från en Single Cask är att karaktären förblir oförändrad och omöjlig att exakt återskapa, vilket är ännu en anledning till att produkten är så exklusiv.

– Highland Park har skapat en Single Cask speciellt till svenskarna som en julgåva för att hedra gamla vänskapsband. Det exklusiva urvalet för Sverige gjordes med hänsyn till den smakprofil som svenskar uppskattar; sherry, rökighet och kryddighet, säger Martin Markvardsen Senior Brand Ambassador för Highland Park.

Highland Park kommer kontinuerligt att sträcka ut en hand till svenskarna med nya produkter för att stärka banden oss emellan. Den första utgåvan i Single Cask-serien släpptes i oktober och sålde slut rekordsnabbt – blott 15 sekunder. I början av 2017 släpps även den tredje och sista i denna Single Cask-serie. En limiterad upplaga på 648 flaskor vid namn Highland Park Single Cask 14 yo – ”Bottled for the people with Viking Soul”, vilket är ännu en produkt som är utvald exklusivt för de lojala svenska konsumenterna.

Ytterligare en spännande produkt inom de närmsta månaderna är lanseringen av Highland Park FIRE Edition. Denna specialutgåva är en 15-årig single malt som är uppföljare till ICE Edition och avslutningen på den serien. Highland Park FIRE Edition släpps på Systembolaget den 17 februari 2017.

Highland Park Whisky.
Foto: Anna Hållams

Fakta om Highland Park Single Cask ”Bottled for Sweden”

Fat nummer 2121 är en first fill American Oak Sherry Butt. Denna 14-åriga single malt destillerades 2002 och buteljerades 2016. Totalt innehöll fatet 600 flaskor. Av dessa kommer drygt 400 att släppas i Systembolaget beställningssortiment den 8 december 2016 kl 10.00.

140821 - Upptäcktsresan Orkney

Highland Park

Highland Park som grundades 1798 på Orkney är ett av de mest fjärran avlägsna skotska whiskydestillerierna. Under mer än 200 år har destilleriet kombinerat uråldriga traditioner och det allra bästa hantverket för att uppnå perfektion. Dess utbud av 12-50 år gamla single malts hyllas kontinuerligt av finsmakare och experter. Highland Park har vunnit en rad prestigefyllda utmärkelser för sina produkter.

orkney-destilleri-7

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *