Highland Park hyllar sitt vikingaarv

Highland Park har en djup och långtgående stolthet över sin unika karaktär och smak. Som en del av varumärkets nya positionering lanserar nu Highland Park en helt ny design på förpackningar och flaskor som representerar just denna stolthet med en design lika distinkt som sin single malt-whisky.

Highland Park har sitt hem på skotska Orkney – en ögrupp rik på historia med vikingaanor redan från 800-talet då öarna styrdes av nordiska vikingar. Trots att Orkney blev en del av Skottland år 1468 känner många av ögruppens invånare fortfarande en stark samhörighet med sitt vikingaarv och en dryg tredjedel av dem har skandinaviskt DNA. Faktum är att Highland Park ända sedan varumärket grundades år 1798 har producerats av vikingaättlingar och stoltheten över de skandinaviska rötterna är lika stark än idag.

För whiskyälskare är den första kontaktpunkten med ett varumärke dess flaska och förpackning på butikshyllan eller bakom en bar. Vi ville skapa en ny flask- och förpackningsdesign som tydligt förmedlar vårt vikingaarv och varför vi är ‘The Orkney Single Malt with Viking Soul’, säger Jason R. Craig, varumärkesdirektör på Highland Park

Inspirationen till den nya designen kommer från stavkyrkan i den lilla norska byn Urnes. Kyrkan, som byggdes på mitten av 1100-talet, är en av de äldsta bevarade stavkyrkorna i världen och är inkluderad på Unescos världsarvslista. Träkyrkan är utsmyckad med tidstypiska sniderier som Highland Park insåg skulle se fantastiska ut på en glasflaska. Resultatet är en vacker flaska präglad med illustrationer av en gammal vikingalegend om ett lejon i ett långtgående krig mot onda krafter i form i ormliknande drakar.

Med den nya designen introduceras även en distinkt flaskform med varumärkesmönstret präglat i glaset, en bredare botten samt en metalletikett som kompletterar det präglade glaset perfekt med en moderniserad logotyp. Även förpackningen uppdateras med samma design präglad i metall. På sidan står det ”Skapad med stolthet på Orkney”, som en hyllning till de män och kvinnor som tillsammans skapar Highland Parks ikoniska och prisbelönta single malt whisky.

Först ut att ändra design är den hyllade Highland Park 12 YO. Innehållet är emellertid detsamma – även om produkten har fått ett nytt namn för att ge den en tydligare identitet och som en hyllning till de vikingar som bosatte sig på Orkneyöarna alla dessa hundratals år sedan. Namnet är inspirerat av Odinismens nio ädla dygder, som Vikingarna levde efter och Highland Park 12 YO heter numer även Viking Pride. Stolthet och hantverk är det som än idag präglar Highland Park och den unika karaktär som förtjänat denna single malt respekt och beundran världen över.

De nya förpackningarna kommer landa på Systembolagets hyllor i maj 2017.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *