Highland Park presenterar ”THE DARK”

Lagom till Black Friday lanserar nu Highland Park den limiterade specialutgåvan THE DARK – en 17-årig single malt som lagrats på europeiska sherryfat som gett den en djup smak full av torkade frukter, nötter och kryddor. THE DARK lanseras i Systembolagets exklusiva sortiment från och med idag.

THE DARK är den första av två specialutgåvor och THE LIGHT kommer att lanseras under 2018. Gemensamt för båda utgåvorna är historien om de kontrasterande årstiderna på Orkneyöarna, där Highland Park har sitt destilleri. Orkneys speciella och karga klimat påverkar whiskyn på flera sätt, både under lagringsprocessen och i den unika torv som Highland Park använder vid torkning av malten vid produktionen. Med THE DARK och THE LIGHT vill Highland Park hylla Orkneys klimat och svängande årstider.

THE DARK firar hösten och vintern på Orkney – tiden då man håller sig inomhus och skyddar sig från det vilda vädret utanför – tiden då man umgås med familj och vänner och delar djupa konversationer över ett glas eller två.

Flaskans design sticker ut från Highland Parks vanliga serie och är inspirerad av Orkneys vikingahistoria. THE DARK kommer i en mattsvart glasflaska med vikingadraken Nidhögg präglad på framsidan och ’THE DARK’ skrivet i runskrift längs med drakens svans.

På flaskans baksida står det ‘Made with Pride on Orkney’– en genuin hyllning till de män och kvinnor som skapar Highland Park single malt whisky. Flaskan kommer i en mattsvart ställning i ek. Ställningen har två inetsade cirklar, en upptill och en nedtill, som representerar den höga solen vid sommarsolståndet och den låga solen vid vintersolståndet. De symboliserar balansen av de kontrasterande årstiderna och deras påverkan på Highland Park.

Smakmässigt är THE DARK intensiv och balanserad med en rökig sötma som är ett resultat av Orkneys klimat och hantverk. Klimatet är milt med värmetoppar på 16 grader under sommaren och en medeltemperatur på två grader på vintern. Dessutom blåser ofta starka vindar på öarna och skapar ett landskap där få träd överlever – vilket i sin tur skapar den speciella aromatiska torven. Torven är rotfri men rik på ljung som när den eldas för att torka malten ger Highland Parks whisky sin distinkta smak.

THE DARK har en alkoholhalt på hela 52,9% och kostar 1 999 kronor.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *