Highland Park presenterar Valfather – den tredje och sista whiskyn i Viking Legend-serien

highland park valfather featured

Nu har Highland Park lanserat specialutgåvan Valfather på Systembolaget. Detta är den tredje och sista whiskyn i Viking Legend-serien inspirerad av det Orkneybaserade destilleriets nordiska historia.

Valfather, uppkallad efter Odin, representerar de mäktigaste av de nordiska gudarna. Trilogin belyser den legendariska resan till Ragnarök, striden vid världens slut och har inspirerat förpacknings- och smakprofilerna för varje whisky.

Highland Park har samarbetat med den danska designern, Jim Lyngvild, en modern Viking Soul och ättling till Orkney’s första jarl, med anor från 1000 e.Kr. som fått uppdraget att designa förpackningen. Jims arbete är inspirerat av de gamla bildstenarna från Stora Hammars på Gotland.

highland park ny whisky valfather

De nordiska sagorna berättar att Odin, den mäktigaste av de forntida gudarna, har många förklädnader för att påtvinga sin makt och få kunskap. Han är därför känd under många namn och det är som Valfather – den dödande fadern – som Odin presiderar över den stora gyllene hallen i Valhalla. Här går de modigaste av de fallna vikingakrigarna – de som utmärks av symbolen Valknut och bortförts av Valkyrior – tillsammans under Odins kommando. Tillsammans förbereder de sig för Ragnarök, slaget vid världens slut.

Jim Lyngvild är en dansk designer och en sann Viking. Hans Viking-släkt inkluderar hans 36:e farfar Ragnvald Eysteinsson som var Orkneyöarnas första jarl. Han kan spåra sitt släktträd hela vägen tillbaka till 800-talet.

I dag bor Jim i ett vikinginspirerat slott som han själv designat i den danska byn Faaborg. Han är känd för sin kreativitet och sin livliga fantasi. En framgångsrik affärsman och designer av många saker inklusive delägande av Frejdahl, ett danskt bryggeri.

Avslutning av Viking Legend-serien

Valfather avslutar serien i tre delar och är uppföljaren till de mycket eftertraktade Valkyrie- och Valknut-utgåvorna. I Viking Legend-serien används en del av destilleriets mycket begränsade 100-procent torvmalt.

Gordon Motion, master whiskyproducent på Highland Park, skapade dessa tre olika produkter med smakprofiler inspirerade av dess rika historier. Gordon Motion säger: ”Valfather är den rökigaste i serien. Förutom vårt kännetecken, aromatisk torvrök, är dess smakprofil krämig vanilj, rostat cederträ med en lång, blommig aromatisk finish som kompenseras av noter av torkat äpple och sött doftande päron.”

Highland Park Valfather finns nu på Systembolaget med artikelnummer 40632.

Om Highland Park från Orkneyöarna

Highland Park destilleri på Kirkwall, Orkney, har framställt whisky sedan 1798. Grundaren Magnus Eunson är ättling till vikingar som bosatte sig på Orkneyöarna för mer än 1 000 år sedan. Magnus var slaktare och arbetade för kyrkan under dagtid och som smugglare nattetid.

Han startade sin illegala whiskytillverkning i en liten stenhydda i High Park med utsikt över Kirkwall. Detta är fortfarande platsen för destilleriet och trots att man säger att Highland Park grundades 1798 var det egentligen året som myndigheterna fick tag på Magnus. 

140821 – Upptäcktsresan Orkney

Highland Park tillverkas, liksom 1798, genom följande fem hörnstenar i produktionen: den aromatiska torven, handvänd malt, exklusiva sherryfat, cool maturation och fatharmonisering. Inget annat destilleri använder alla fem hörnstenar och därför smakar ingen annan whisky som Highland Park.

Få träd överlever stormbyarna på Orkneyöarna, vilket gör öarnas torv fattig på trä men rik på ljung. Det är detta som skapar Highland Parks unika och karaktäristiska smakprofil av aromatisk rökighet och söt ljunghonung.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *