Historien bakom lös- och portionssnus

snus på nätet

Hur blev snus populärt i Skandinavien, och hur började det hela? Du kanske har undrat var snuset kommer ifrån? I den här artikeln tittar vi närmare på snusets historia.

Svenska snusproducenter

Det finns många svenskar som njuter av snus ibland, och många har ersatt rökning med snus, men även den mest engagerade snusentusiasten är förmodligen medveten om att snus är svenskt. Så köp snus och njut av tobak med vetskap om att vi har Sverige att tacka för hela upplevelsen.

Det hela började på 1800-talet, när svenska bönder upptäckte en metod för att blanda tobakslöv med salt och vatten. Resultatet blev en fuktig blandning av tobak med en unik smakprofil, och som man snabbt upptäckte fungerade utmärkt under läppen. Rykten om detta nya sätt att använda tobak sprids som en löpeld och när snus blev mer och mer populärt öppnades fler fabriker för att möta efterfrågan. Snart fanns det fler märken och olika smaker på den nya marknaden, vilket ökade efterfrågan ännu mer.

Idag finns det fler sorter och smaker än någonsin tidigare, något du verkligen kan se när du köper snus på nätet. Idag kan du välja mellan allt från snus med jordgubbssmak till lakrits, och det finns garanterat en smak för alla.

Svenskarna emigrerar till USA

Under 1900-talet flyttade mer än en miljon svenskar till USA på jakt efter ett bättre liv. Vid den tiden hade snuset blivit kulturellt kopplat till svenskarna, och emigranterna tog traditionen med sig över havet. Amerikanerna hade emellertid redan upptäckt tuggtobak, så snus var inte den stora framgången ”över dammen”. Detta förklarar varför snus fortfarande är kulturellt associerat med Sverige, eftersom de var de första som använde och tog produkterna utomlands.

Modernisering av snus

Under 2000-talet har människor blivit mer och mer medvetna om biverkningarna av att använda tobak. Swedish Match såg ett krav på ett säkrare sätt att konsumera nikotin och startade en process där nikotin utsöndrades från tobak. Resultatet var det nya helt vita segmentet, som kan avnjutas utan biverkningar.

Det nya segmentet blev enormt populärt och portionssnus är nu en av de mest efterfrågade produkterna på marknaden – inte bara i Sverige utan också i resten av världen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *