Visste du att platsen där Spy Bar idag återfinns varit täckt av tobaksodlingar och torklada? Att Skandiahuset en gång i tiden inhyst världens största snusfabrik och att Södermalm gått under smeknamnet Stockholms Havanna? Nu lanserar Snus- och Tändsticksmuseum en digital stadsvandring som berättar om tiden då Stockholm var meckat för svensk snusindustri och vaggan för en dynasti med tvåhundraåriga anor.
År 1822 utvecklade Jacob Fredrik Ljunglöf snuset Ettan, då kallat Ljunglöfs No.1. Produkten, som idag är det äldsta snuset som fortfarande finns i handeln, blev det första rikssnuset och banade väg för den industri som snuset representerar idag.
Med anledning av 200-årsjubileet lanserar nu Snus- och Tändsticksmuseum en digital stadsvandring där besökarna kan uppleva och fördjupa sig i ett Stockholm som för många är okänt, trots att det varit ett dominerande inslag i stadsbilden under decennier.
– Med den digitala stadsvandringen vill vi berätta en historia om Stockholm som många inte känner till. Detta trots att huvudstaden under 1700- och 18000-talet till stora ytor var täckt av tobaksplanteringar, torklador och fabriker för framställning av snus. Det var i detta Stockholm som den Ljunglöfska snusdynastin växte fram, med sin storhetstid under Knut Ljunglöf som kom att bli Sveriges rikaste man med herresäten och ägor i stora delar av västerort, något som stadsvandringen också berättar om, berättar Scott Springfeldt, museichef på Snus- och Tändstickmuseum
Webbsidan med berättelsen om den Ljunglöfska snusdynastin och den digitala stadsvandringen lanseras idag och syftar till att väcka intresse och ge kunskap om en del av Stockholms, och Sveriges, historia som många är ovetande om, trots att spåren av historien går att finna på många platser, gator och byggnader i stadsbilden än idag.