Hitta bäst elavtal

bästa elavtal

Nu har en ny sida där det går att jämföra elavtal och hitta bäst elpris lanserats. Jämförelsetjänstne heter Elbyte och har på några månader vuxit snabbt med många elbolag som anslutit sig. Exempel på några populära elbolag är Lumo Energi, Dogood El, Cheap Energy och Falkenberg Energi. Dessa elbolag har alla en varierad profil och gör så att du som kund kan välja utifrån vad du tycker är viktigt när det  gäller elhandel.

Bäst elpris

Då Elbyte har med så pass många olika elbolag blir det fördelaktigt för kunderna då elbolagen erbjuder kampanjer för att få in dig som kund och även synas högst upp på sidan. Mycket i deras verksamhet handlar ju om att få in nya konsumenter av el. Utan nya kunder så blir det ju svårt att växa och klara sig i en konkurrensutsatt bransch. När det gäller elpris så hittar du ofta det bästa elpriset på Elbytes sida då många av de elbolag som går att klassa som Sveriges billigaste när det gäller denna parameter är anslutna på sidan. Vissa elbolag ändrar i sina påslag rätt ofta så att säga vilket elbolag som har bäst elpris kontinuerligt är svårt att säga men det brukar oftast handla om Lumo Energi och Cheap Energy när det gäller elpris med kampanj och Dogood El när det gäller elpris utan kampanj. 

Vad kostar el per kWh

Elbyte har utvecklat en kalkylator som slår ihop din totala elförbrukning i kWh per år med elbolagens elpris i öre/kWh (vilket är deras sätt att uttrycka kostnaden för el per kWh) så att du kan se vad din beräknade totalkostnad blir. Märk väl att på ett fast elavtal över 12 månader så ska detta stämma väl med vad du faktiskt kommer betala. Däremot om vi pratar om ett rörligt elavtal så görs beräkningen utifrån nuvarande månads öre/kWh elpris och det innebär att totalkostnaden för året endast är ungefärlig då spotpriset går upp och ner under året. Så gör du beräkningen av dina totala årskostnader under vintern kan du få ett beräknat årsbelopp som är högre än det du faktiskt får betala per år och vice versa om du gör beräkningen under sommaren. 

Ska man välja fast eller rörligt elpris

Inte nog med att det finns att välja mellan fast eller rörligt elpris utifrån det tillhörande elavtalet. Det finns även mixade elavtal som har ett fast elpris en viss tid på året och rörligt en annan tid. Även om detta verkar komplicerat så kan det säkerligen ha sina fördelar då elpriset ofta är högre på vinterhalvåret. Rent historiskt har det lönat sig att ha rörligt elavtal. Frågor du bör ställa dig är: kommer vi få mer effektiv produktion av elavtal i framtiden, kommer elnäten att kunna transferera mer el och under längre avstånd, kommer vi kunna ersätta kärnkraftverk med lika effektiva miljövänligare alternativ. Sådana frågor avgörs ofta av vilka som sitter vid makten men energifrågor kan också resultera i att man kommer överens över partigränser för att denna sorts infrastrukturinvesteringar kräver längre horisont.

Sänk dina elkostnader

Den som har ett elavtal med högt elpris och hög elförbrukning har i våra kalkyler kunnat visa sig spara upp till 10 000 SEK per år. Det absolut viktigaste är att du som kund inte har ett anvisat elavtal och där går det ofta att spara 30-40 % på dina elkostnader genom att göra ett aktivt val. Hur mycket du har att spara beror helt enkelt på vad du har för elavtal idag och vad andra elbolag kan erbjuda dig. Det finns olika strategier för att hålla ned sina elkostnader och det kan vara att man väljer kampanjer varje år från olika elbolag till att man minskar sin förbrukning av el. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *