Hitta din egen väg genom livet

hur man tar sig genom motgångar

Har du någonsin haft problem som verkar helt oöverkomliga – helt omöjliga att lösa? Det har du säkert, det har vi alla haft i olika former och i olika utsträckning.

Man brukar säga att man aldrig blir utan problem. Det handlar endast om omfattningen på problemen och till vilken nivå vi utmanar oss själva. Sedan finns det naturligtvis också mer ovälkomna problem och utmaningar som vi inte själva vållar oss själva och som till sin natur är mer oönskade än andra.

Oavsett vad det gäller för typ av problem har man alltid två alternativ; antingen ger man upp eller så trycker man på gasen. Det sägs ofta att det är hur vi hanterar våra motgångar som bestämmer vilken typ av människa vi egentligen är. Är man personen som ger upp vid första bästa motgång, eller blir vi inspirerade och ser problemen som utmaningar?

Livet skall vara tufft ibland och om man inte har problem som verkar oöverkomliga ibland innebär det troligen att man inte utmanar sig själv i tillräcklig utsträckning. Det gäller bara att hitta det positiva tänkandet i de situationer där allt känns som mest hopplöst. Hur kan jag göra för att hitta den positiva gnistan att kämpa vidare?

Ett av de bästa sätten för mig personligen är att hitta självbiografier med intressanta människor från vitt skilda områden att läsa om. Via dessa berättelser får man alltid olika perspektiv på vilka utmaningar dessa människor haft genom sitt liv för att nå dit de är idag. Jag har ännu inte läst om en enda människa som inte blivit tvungna att bemöta stora utmaningar som utifrån sett verkat helt omöjliga att lösa innan de kommit dit de är idag. Varje framgångsrik individ har alltid hittat sitt egna unika sätt att ta sig igenom svårigheterna och därigenom blivit starkare inför följande utmaningar.

Alla gillar dock inte att läsa och har varken tid eller tålamod att ta sig igenom självbiografier. I dagens samhälle är detta heller inget problem. Det finns massor av bra dokumentärer på t.ex. Netflix där man snabbt och effektivt kan lära sig om andra människor och deras livsvisdomar. Det sägs att TV fördummar. Det är definitivt en sanning med modifikation. Det beror helt och hållet vad man väljer att se på medan man är framför TV:n.

De senaste veckorna har jag sett uppemot 20 dokumentärer om allt från idrottare, DJ:n, musiker, författare och politiker. Via dessa dokumentärer kommer man snabbt åt kärnan i budskapet i deras livshistorier – och det är att ingen kommit någonstans utan att kämpa sig genom problem. När man själv ser på sitt liv ser det ofta rätt odramatiskt ut. Det finns ingen musik i bakgrunden som avslöjar att just denna stund kan vara avgörande för hur din framtid kommer att te sig. Man måste själv försöka reda ut hur livspusslet hänger samman i förhållande till framtida målsättningar. Där hjälper det naturligtvis om det finns målsättningar och strategier som talar om för en om man är på rätt väg.

När man utifrån sett betraktar andra människor kan det ibland också verka som att de har det perfekta livet. Få känner dock till vad som ligger bakom framgången och verkligheten bakom fasaden. Allt som glimmar är inte guld. Även om allt utåt sett kan verka fantastiskt så kämpar vi alla dagligen med våra utmaningar. Därför bör vi alla lära oss att gå våra egna vägar och skapa förutsättningar för att hantera de utmaningar vi möter och skapa balans i livet.

Oavsett vilka utmaningar som livet ger en, ge inte upp. Sök lösningar, var aktiv och kasta dig in i leken. Förr eller senare kommer även du att lyckas.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *