Hitta motivationen efter semestern

hitta inspirationen efter semestern

Juli är den stora semestermånaden för de flesta svenskar. Det innebär också att många nu också förbrukat sin semester för detta år. Vissa kanske ser fram emot att få ta tag i sina arbetsuppgifter igen, men minst en lika stor andel har säkert lite problem med motivationen och tanken på att det är nästan ett helt år kvar till följande längre semester igen.

För den som har lite svårt att komma igång med jobbet såhär efter semestern försöker vi här ingjuta lite motivation och nytt mod i er. Något som hjälpt mig enormt mycket då jag varit i dessa situationer under årens lopp är att läsa inspirationslitteratur gällande självutveckling. Att hitta personligt utformade målsättningar och strategier för att uppnå dessa ger både jobbet och livet en helt annan mening och hjälper en att komma igång på allvar.

Helst skall dessa målsättningar vara uppgjorda enligt ens egna personliga önskemål och drömmar. Om du är anställd, lämna då helst bort företagets målsättningar ur detta sammanhang. Fokusera endast på vad du själv vill ha i framtiden och hur du skall nå dessa mål. På kort sikt och även längre sikt kan detta naturligtvis innefatta det som du jobbar med just nu, men endast som ett sätt att göra upp strategier för din egen personliga utveckling. Vilka personliga egenskaper kan jag utveckla här och nu för att bli bättre och nå de målsättningar jag har i livet? Oavsett med vad man jobbar finns det alltid saker som man kan jobba med för att bli bättre.

Om man lär sig se att sitt jobb utifrån det sätt på vilket det utvecklar ens personliga egenskaper är det betydligt enklare att hitta motivationen att göra sitt bästa dagligen. Detta oavsett om man gillar det man gör eller inte.

Gällande ovan nämnda inspirationslitteratur gillar jag i dessa sammanhang speciellt böcker där man på ett konkret sätt får idéer för hur man skall planera sitt liv. Några av dessa har jag nämnt i flera sammanhang här på Gentlemannaguiden. Nedan finns en lista på några bra böcker inom självutveckling.

Men dessa är ju jättegamla kanske någon säger. Då det gäller det mesta av det som skrivits i detta ämne är dock visdomen rätt tidlös. Det handlar bara om att tillämpa vissa av råden till nuvarande läge.

bästa böckerna självhjälp
Några böcker som jag hellre läser än bibeln för att vägleda mig i livet. Bland annat The Prosperity Bible som innehåller några av de främsta böckerna som skrivits i ämnet genom historien. De övriga böckerna skaffade jag på en resa i Indien för ett par år tillbaka.

Som Bertie Charles Forbes (grundare av Forbes Magazine) skriver i sin utmärkta bok Keys to Success är det möjligt att med träning, precis som då det gäller muskler, även träna upp de personliga egenskaperna om man fokuserar på det. Enligt Forbes har dock de flesta inte en aning om hur man gör det. Det samma kan väl konstateras gällande människor i dagens läge. Alltför få har en personligt utformad plan över sitt liv, något som leder till att man driver runt i hopp om att andra löser livsgåtan för en.

Istället för att sätta sitt hopp till att högre makter ordnar upp livet åt en kan man därför gärna läsa mer inspirationslitteratur i dessa ämnen för att lära sig knepen. Det lustiga i sammanhanget är ju att flera av författarna till böckerna blandar in Gud i ekvationen, men som ni märker behöver det ena inte utesluta det andra. Det gäller bara att se till att aktivera sig själv och sina krafter istället för att hoppas på det bästa.

Nedan är alltså några klassiker i ämnet. Om man vill ha texten i böckerna större kan man klicka på förstoringen nere till höger på fönstret.

1. Keys To Success – B.C.Forbes (1917)

2. Personal Efficiency – James Samuel Knox (1920)

3. The Law of Success in Sixteen Lessons – Napoleon Hill (1928)

4. The Victorious Attitude – Orison Swett Marden (1908)

5. How to live on 24 hours a day – Arnold Bennett (1910)

6. The Essay on self-reliance – Ralph Waldo Emerson (1908)

7. Gaining the Round Above: A guide to Personal Efficiency – Gustavus S. Kimball (1918)

8. Hidden Treasures, or, why some succeed why others fail – Harry A. Lewis (1888)

9. As a man thinketh – James Allen (1913)

10. The Secret of Success – Adams W.H. Davenport (1879)

11. The Master Key System – Charles F. Haanel (1917)

12. The Power of Concentration – Theron Q. Dumont (1915)

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *