Hösten hos Bukowskis: Rolf Schmitz Collection – Ett passionerat samlande

Hösten är här och det innebär också att auktionssäsongen kommer igång på allvar med många intressanta visningar och auktioner att ta del av – ett perfekt söndagsnöje för den som gillar konst och design. I detta sammanhang är Bukowskis störst i Norden på kvalitetsauktioner, med kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingfors. Hos Bukowskis finns några av Sveriges främsta experter inom klassisk, modern och samtida konst samt design och konsthantverk.

En av de intressanta auktioner som finns att se fram emot denna höst är Rolf Schmitz Collection, som har visning mellan 4-8 oktober och auktion 9 oktober i Bukowskis utrymmen på Berzelii Park 1 i Stockholm.

Rolf Schmitz, som i våras gick bort 91 år gammal, var under sex årtionden en trogen besökare på auktioner och hos konsthandlare. Den framgångsrike affärsmannen och entreprenören Rolf kom i och med flytten till Strandvägen i Stockholm att successivt bygga upp ett storslaget hem som sträckte sig över hela översta våningsplanet. Att kliva över tröskeln in i den magnifika våningen med sina fasta inredningar i 1700-tals stil var som att förflytta sig in i ett svenskt herrgårdshem, smakfullt inrett med klassiska antikviteter, porslin och keramik samt på väggarna en av de mest märkvärdiga samlingar svensk konst som samlats i modern tid.

Samlandet för Rolf Schmitz, som var diskret och relativt okänd för de flesta utanför branschen, var ett privat nöje som han aldrig släppte och de sista inköpen gjordes så sent som 2015. Många är de vänner och bekanta som kan vittna om den stolthet med vilken han visade upp och delade med sig av samlingen och nyförvärv i våningens salonger.

Rolf Schmitz.

Alltid elegant och välskräddad med både hatt och handskar, kom Rolf på visningar och auktioner. Enligt Bukowskis experter ställde han ofta frågor och var nyfiken, olika konstverk diskuterades med glädje. Som den entreprenör han var drogs han gärna till avantgardister, till dem som låg i sin tids framkant vilket reflekteras i samlingen. När han själv närvarade vid budgivningarna satt han längst fram och som auktionist visste man att han då var seriöst intresserad och beredd att bjuda långt på det utvalda objektet.

Det var Rolfs önskan att hela hemmet och dess samlingar skulle gå under klubban. Bukowskis kan nu presentera Rolf Schmitz Collection, en försäljning som inordnar sig i raden av storslagna samlingar och herrgårdshem Bukowskis sålt genom åren och en katalog som blir ett värdefullt dokument för framtiden.

Gösta Adrian-Nilsson, ”AMERIKANAREN”. Utrop 100 000 kr.
Carl Fredrik Hill, ”Kalkbrottet”. Utrop 2 000 000 – 2 500 000 kr.
Carl Fredrik Hill, Landskap med träd och bondgård. Utrop 1 300 000 – 1 500 000 kr.
Carl Fredrik Hill, ”Det blommande fruktträdet”. Utrop 2 000 000 – 2 500 000 kr.
Isaac Grünewald, ”I PARKEN”. Utrop 800 000 – 1 000 000 kr.
Sigrid Hjertén, ”HARLEQUIN OCH COLUMBINE”. Utrop 1 200 000 – 1 500 000 kr.
Gustavianskt bord av Georg Haupt (mästare i Stockholm 1770-1784). Utrop 250 000 – 350 000 kr.
Christian Berg, ”BLOMFORM I”. Utrop 60 000 – 80 000 kr.

Hela samlingen finns på följande länk: Rolf Schmitz Collection

Visningen är 4-8 oktober och auktionen 9 oktober med start kl. 11.o0 på Berzelii Park 1 i Stockholm.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *