Cesare Attolini höst/vinter 2017: Bella Venezia

En återkommande favorit inför varje ny säsong är Cesare Attolini och deras kollektioner. I samband med att modehuset lanseras sina nya kollektioner låter de oss även följa med på en kulturresa bland det bästa som Italien har att bjuda på.

Cesare Attolini är märket synonymt med Neapels skräddarkonst över hela världen. Det var Attolinis grundare Vincenzo Attolini som skapade den okonstruerade kavajen i sin lilla verkstad i Via Vetriera. Sedan dess har Attolini över tre generationer bibehållit sin status som en av världens främsta kostym- och kavajtillverkare.

I tidigare kollektioner har vi bland annat fått hänga med till bland annat Lake Como, Toscana och Langhe i Italien för att beundra både Cesare Attolinis kollektioner, de vackra vyerna och områdenas kulturutbud. För sommarens kollektion bar det av till Amalfikusten där vi bland annat fick stifta bekantskap med de vackra vyerna runt hotellet Don Alfonso 1890 och hantverket från krukmakarna Campania.

Kollektionen för hösten och vintern 2017 är fotograferad vid Venedigs tidlösa miljöer, där bland annat hotellet Ca’ Sagredo är en platserna som vi får bekanta oss med. Hotellet Ca’ Sagredo är till hälften hotell och museum och inrymmer verk från några av de mest kända konstnärerna från 1600- och 1700-talet. Däribland Sebastiano Ricci (1660-1734), Giambattista Tiepolo (1696-1734) och Pietro Longhi (1701-1785).

Vi får även följa med till det historiska glasproduktionscentret Venini i lagunen i Venedig, som levererat glaskonst av högsta kvalitet ända sedan starten år 1921.

Vid ankomsten till hotell hotellet Ca’ Sagredo får man vid trappuppgången uppleva bland annat vackra målningar av Pietro Longhi.

Även i övrigt är hotellet en verklig upplevelse för den konstintresserade. Något som Cesare Attolini tagit fasta på i sin senaste kollektion.

Ca’ Sagredo är vackert beläget vid Canal Grande.

Här fotografering av kollektionen vid glasproduktionscentret Venini. Paolo Venini (1896-1959) var en italiensk glaskonstnär och en ledande kraft inom produktionen av muranoglas. År 1921 startade Venini och Giacomo Cappellin tillsammans en glasfabrik på öarna Murano, som blev grunden till det historiska glasproduktionscentret i lagunen i Venedig, under namnet Vetri Soffiati Muranesi Cappellin Venini & Co.

Efter tvister drog sig Cappellin ur företaget 1925, med de flesta av företagets glasblåsare, och lanserade en konkurrent. Venini omorganiserade med nya glasblåsare, först som Soffiati Muranesi Venini & Co. och senare som Venini & Co., och uppnådde en position som ledande designer inom Muranoföretagen. Venini själv spelat en stor roll att utforma flera av företagets bäst kända produkter, inklusive den berömda ”fazzoletto” (näsduk)-serien som han skapade tillsammans med designern Fulvio Bianconi. Venini finns representerad vid bland annat Nationalmuseum i Stockholm.¹

Den som önskar köpa glaskonst från Venini kan med fördel hålla utkik på någon av auktionerna hos t.ex. Bukowskis.

Lite övriga bilder från kollektionen i vacker Venedig-miljö:

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *