Höstens auktionssäsong är igång på Bukowskis

contemporary art & design Bukowskis
Konstverk Karin Mamma Andersson, spegel Svenskt Tenn, skulptur Christian Berg, taburetter och gjutjärn Folke Bensow.

Ett trevligt hösttecken är när Bukowskis auktionssäsong drar igång. Först ut av höstens slagauktioner på Bukowskis är Contemporary Art & Design, som innehåller riktiga pärlor från 1960-talet fram till idag.

Richard Pettibones ikoniska version av Roy Lichtensteins typiska motiv är en av dessa. Den får tillsammans med Andy Warhols legendariska porträtt av Ingrid Bergman och Mick Jagger representera 70- och 80-talet. Karin Mamma Anderssons målning ”Childhood” symboliserar i sin tur ett av det svenska tvåtusentalets mest uppskattade konstnärskap.

Bukowskis kan även presentera en fin avdelning för fotografi som visar bredden inom området. Här finns alltifrån klassiska gelatinsilverfotografier av Tuija Lindström till amerikanske Luis Gisperts lyxiga bilinteriörer. Kronan på verket är en avdelning med högklassiga fotografier av den internationelle mästaren Irving Penn.

Konstauktion Bukowskis
Foto Irving Penn, Denise Grunstein och stol av Jonas Bohlin.

– Contemporary på Bukowskis är den enda renodlade auktionen för samtidskonst i Sverige. Det är otroligt inspirerande att arbeta med den idag mest aktuella konsten. Med min bakgrund från gallerivärlden är det extra spännande att visa höstens Contemporary eftersom den innehåller en sådan mångfald, säger Louise Wrede, Specialist Samtida konst.

– Irving Penns bilder håller världsklass, det här är riktigt bra kvalitet. Även motiven är i en klass för sig. Penn lyckas alltid locka fram en personlighet hos det som han avbildar oavsett om det är Ingmar Bergman eller en cigarettfimp, säger Karin Aringer, Specialist Fotografi och Samtida konst.

konst auktion hösten 2017 Bukowskis
Foto Irving Penn, matta Märta-Måås Fjetterström, vaser Axel Salto och Berndt Friberg

En magnifik och mycket representativ skulptur av ständigt aktuella Eva Hild symboliserar auktionens avdelning för samtida konsthantverk och förväntas få stort genomslag även internationellt. Inom urvalet för post-war design kan Bukowskis redan nu presentera välbevarade exemplar från internationellt uppskattade formgivare som Alvar Aalto, Poul Kjaerholm och Jonas Bohlin.

konstverk auktion hösten 2017 Bukowskis
Konst Terry O´neill, bänk Børge Morgensen, skulptur Eva Hild och vas Emile Gallé.
keramik och inredning auktion hösten 2017 bukowskis
Stol Poul Kjaerholm, lampa Hans-Agne Jakobsson och keramik Berndt Friberg.

– Höstens första slagauktion bjuder på en mycket trevlig samling vintage exemplar av våra danska klassiker. Där ingår självklart Hans J. Wegner, som är en av mina favoritformgivare, säger Eva Seeman, Ansvarig specialist Design och Modernt Konsthantverk.

lampor och fåtölj auktion hösten 2017 contemporary Bukowskis
Fåtölj Hans J. Wegner och lampor Hans-Agne Jakobsson.
konstverk auktion contemporary and design Bukowskis hösten 2017
Konstverk GAN, skåp Oscar Nilsson, keramik Axel Salto och fåtölj Hans J. Wegner.

Visningen äger rum på Berzelii Park 1 i Stockholm 19 – 24 oktober och auktionen är 25 oktober på Arsenalsgatan 2 i Stockholm.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *