Hotellrecension: Bara business på Birger Jarl

recension hotel Birger jarl i stockholm

”En fullutrustad Cayenne. Den finns det alltid en marknad för.” säger mannen bredvid sig till sin vän över dagens fisk, innan diskussionen övergår till investeringar och placeringar.

Romantiska hotell i all ära, men ibland är det affärer som gäller. Hotel Birger Jarl är något så ovanligt som ett centralt beläget hotell med rena, rymliga och prisvärda rum i Stockholm. Men förvänta dig inga stormande känslor – här är det sense, inte sensibility.

Hotel Birger Jarl

Birger jarl recension

Hotel Birger Jarl är ett fyrstjärnigt hotell på Tulegatan, en parallellgata till Birger Jarlsgatan som gett hotellet dess namn. Hotellet hör till Vasastan, men området känns mer som Norrmalm. Stureplan må vara 15 minuter härifrån, men Spotify och techstiftelsen Norrsken ligger i kvarteret och restaurang Farang tvärs över gatan.

Här har det drivits hotell sedan 1974. Den sköna känslan av 70-tal undanröjdes 1999, när hotellet moderniserades och rustades upp till ett premiumhotell. Senaste ansiktslyftet gjordes 2011-2012.

Det märks. Både på så sätt att hotellet för det mesta fortfarande känns fräscht och modernt. Men samtidigt märks det också att man inte hakat på de senaste årens trender. Få skulle nog ge Birger Jarl epitetet ”designhotell” längre – det sticker helt enkelt inte ut tillräckligt mycket. Varken konst eller inredning ger någon särskild riktning, annat än modern trevnad.

Gästkretsen tycks bestå mycket av glada kollegor på tjänsteresa och en och annan turist.

Rummen

Juniorsviten på Birger Jarl bjuder på modern men ganska opersonlig design

Så till rummen. Förutom kabinrummen utan fönster (hu) så erbjuder Birger Jarl främst dubbelrum eller större. Själv provar jag en av juniorsviterna eftersom jag redan bott flera gånger i dubbelrummen.

Juniorsviten består av en stor hall, ett rymligt badrum, ett vardagsrum med soffa och ett ungefär lika stort sovrum. Det enda som slår mig är att det bara finns fönster i det lilla vardagsrummet. Utsikten över innergården bort till nästa gata är öppen men inget särskilt att vila ögonen på. När jag ska lägga mig saknar jag lite ett fönster i sovrummet – det blir mörkt, men samtidigt lite klaustrofobiskt.

Dubbelrum på Birger Jarl – rent, fräscht i modern tappning

Det sägs finnas designrum men de flesta rummen – inklusive juniorsviten – skulle nog kunna beskrivas som ”klassiskt nordiska”. Ekparkett, vita väggar och tyger i dova färger ger ett sansat uttryck. Badrummen är mestadels kaklade i svart och vitt. Även möblerna går i nordisk anda.

Sängarna är klassiska kontinentalsängar. Jag lyckas identifiera att åtminstone kuddarna är från danska Höie, men sängen saknar märkning. Allt är klassiskt hotellfluffigt och bekvämt – inget att klaga på här. Tyst är det också – kvarteren är lugna och fönstren till synes välisolerande. Som vanligt blir luftkvaliteten ingen höjdare, men inget som inte går att lösa med ett öppnat fönster.

Mat och dryck

Frukostbuffen – klassisk välsmakande kontinental frukost

I entréplan serveras frukost, lunch och middag i samma lilla restaurang. Det här är kanske den modernaste delen av hotellet, och verkar också locka en hel del gäster från grannskapet.

Frukosten är klassisk kontinental med kalla och varma rätter. Juicen kommer ur en av de där moderna maskinerna med en liten iPad på – riktigt vad den fyller för syfte vet jag inte. Sortimentet är bra och påfyllt, men inget sticker riktigt ut.

Jag provar lunchen som består av två rätter plus veckans vegetariska samt veckans soppa. Själv väljer jag vegetariskt vilket innebär en pumparisotto med Västerbottenost.

Birger Jarls restaurang levererar bra mat men drinkarna håller inte måttet

Intrycket är tudelat men till slut ändå positivt. Brödet och salladen som serveras innan maten är ingen höjdare. Framför allt brödet smakar misstänkt likt resterna från morgonens frukostbuffé som torkat i ett antal timmar. Risotton är å andra sidan fantastisk – vällagad, smakrik och vackert serverad. Även espresson på maten är riktigt bra. Servicen är trevlig, men jag hade nog inte bett om en vinrekommendation.

Även hotellbaren ryms i samma restaurang. Här är utfallet något av en besvikelse. Söker du en fatöl eller ett glas rött blir du inte besviken, men drinkarna är ingen höjdare och sortimentet av drycker dåligt och rätt tråkigt.

Service

”Hej! Har du haft en bra resa” är det första receptionisten utbrister när jag kommer fram till disken. Det känns professionellt, fast ändå inte påmålat utan äkta. Jag har stött på ett par olika personer här under de senaste årens många resor och känslan återkommer ofta. Lite som en duktig kabinbesättning så lyckas man hålla tempot uppe men ändå ge alla en liten stund trevlighet.

Gymmet med utsikt över takåsarna är ett plus.

Bland faciliteterna i huset finns parkering (aldrig fel i Stockholm) och ett gym på översta våningen.

Prisvärdhet

Den som läst recensionen kanske tycker den känns negativ, men jag landar ändå i ett förvånansvärt bra betyg. Birger Jarl hör nämligen till ett av de prisvärdare hotellen i centrala Stockholm.

För de runt 1500kr för ett dubbelrum med frukost så är det inte lätt att hitta något bättre i centrala Stockholm – oftast får man då bege sig ut till förstäderna som Nacka.

Är du på tjänsteresa eller kanske vill semestra i Stockholm med familjen utan att det kostar skjortan så är Birger Jarl helt rätt val. Men någon kärlek blir det inte, den vänliga personalen till trots.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *