Hur du blir bättre på sökmotoroptimering

sökmotoroptimering

SEO eller sökmotoroptimering är säkert något som de flesta hört talas om. Men vad är det egentligen och vad bör du tänka på för att lyckas med SEO? Här går vi närmare in på ämnet.

Det är en enormt snabb utveckling inom SEO och Google utvecklar hela tiden sina algoritmer för att utveckla sin sökmotor. Tiden när det endast handlade om att upprepa nyckelord är för länge sedan förbi. Istället läggs allt större vikt vid läsarupplevelsen. Det handlar både om att erbjuda det innehåll som läsaren vill ha, samtidigt som du har en sida som laddar snabbt.

Sätt upp en plan för sökmotoroptimering

Alla som har affärsverksamhet över nätet bör ha en plan för sökmotoroptimering. Det gäller oavsett vilket område du befinner dig inom. Det kan dock vara svårt att ranka högt på många av de viktigaste sökorden eftersom konkurrensen är väldigt stor över nätet nuförtiden.

Om du inte tidigare jobbat med sökmotoroptimering kan det därför vara en bra idé att anlita en byrå som sköter detta. På så kallade SEO-byråer finns personer med lång erfarenhet inom området och det gör också att de snabbt kan identifiera vad som behöver göras för att du skall ranka bättre. De hänger också med i utvecklingen och kan göra nödvändiga förändringar som behövs när Google uppdaterar sina algoritmer.

När du blivit bättre inom området kanske du själv kan ta hand om det som behöver göras för att själv planera sökmotoroptimeringen för din/dina sidor.

Några viktiga saker att tänka på vid sökmotoroptimering

Det finns dock några viktiga saker som du redan nu kan sköta om på egen hand. SEO handlar till stor del att lära Google förstå ditt innehåll för att i sin tur kunna erbjuda läsaren vad de vill ha. Det är också orsaken till att Google är totalt dominant inom området. De är helt enkelt bäst på att erbjuda människor vad de vill ha när de söker efter något online.

Här är några viktiga saker du själv kan fixa:

 • Gör sidan snabbare
  Som vi nämnde ovan har det blivit allt viktigare att ha en snabb sida. Det kan du enkelt sköta om genom att se till att komprimera alla bilder du laddar upp och hålla alla tillägg uppdaterade. Håll även koll på Google Search Console för förbättringsförslag.
 • Se till att internlänka
  Det finns många orsaker till att internlänka. För det första gör det så att dina läsare kan klicka sig vidare på andra intressanta artiklar på din sida. Men framförallt hjälper dig Google att förstå din sida. Se till att internlänka till de sidor som är mest relevanta genom att använda rätt nyckelord som ankartext.
 • Håll hög kvalitet på texterna
  I slutändan handlar SEO ändå om att ge läsaren vad de vill ha. Google belönar det innehåll som är mest relevant inom givna sökord. Gå in på djupet i dina texter och länka gärna till sidor med auktoritet inom ett visst ämne. Det visar också till Google att du gjort ordentligt med research inom ämnet innan du publicerar texten.
 • Glöm inte Alt-tags och metan
  Något som många slarvar med är att ange en beskrivning på de bilder som laddas upp. Ge alltid dina bilder en relevant alt-tag. Se även till att lägga in en passande meta-titel och -beskrivning på dina artiklar.

Sammanfattning

Sökmotoroptimering är otroligt viktigt för alla som verkar över nätet. Du kan ha världens bästa innehåll, men om ingen hittar fram till din sida eller läser dina texter är det inte mycket värt. Speciellt inte om du har för avsikt att sälja produkter eller tjänster online.

Det kan ta länge att bli duktig inom området, så därför kan det vara smart att ta hjälp från SEO-byråer eller andra experter till en början. I de flesta fall är du fullt upptagen med att sköta om innehållet på sidan, så därför finns sällan tid att sköta allt själv. När du blivit bättre inom området kan du sedan börja implementera dessa lärdomar på egen hand.

Det viktigaste är att du lägger in sökmotoroptimering som en del av din verksamhet. Det kommer att gynna din verksamhet både på kort och lång sikt!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *