Hur du får en mer utmanande arbetstillvaro

hur du får en mer utmanande arbetstillvaro

Känns det som att du står still i karriären eller är du bara allmänt uttråkad på ditt jobb? Då lever du i rätt tidevarv! Det har nämligen aldrig funnits fler möjligheter för den som är aktiv och söker efter alternativa karriärvägar. Det som krävs är att man lämnar den bekvämlighet som håller en tillbaka och ser över de alternativ som finns. 

Dagens jobbklimat har ändrat på många områden. Som vi kunnat konstatera tidigare har antalet som jobbar som digitala nomader och på distans ökat drastiskt under de senaste åren. Det är allt fler yrken som idag lämpar sig för uppdrag där du inte troget behöver dyka upp varje dag och jobba mellan vissa klockslag på dagen. Det viktigaste är att du får saker gjorda och inte mellan vilka tider på dygnet du befinner dig i jobbet.

Men även för den som söker regelbundet ombyte i karriären finns idag möjligheter att ta till utomstående hjälp för att matcha kunnandet med lämpliga uppdragsgivare, utan att för den skull behöva starta eget. Här pratar vi inte om traditionella rekryteringsbyråer som ju ofta siktar på mer permanenta anställningar, utom en annan trend som blivit allt vanligare under den senaste tiden – interimsuppdrag.

Vad är interimsuppdrag?

Interimsuppdrag är tillfälliga jobbvakanser, som ofta utförs av konsulter. I vanliga fall används termen istället för vikariat, men det kan även vara en ny roll inom ett företag.

Ofta pratar man i dessa sammanhang om Interim management och här kan det handla om att ta in en person i ledningsposition under en kortare tid för ett tillfälligt behov.

En av de större aktörerna inom området är Brightmill.se som har sitt fokus på chefsrekrytering inom interim management. Företaget jobbar med att matcha uppdrag för att tillsätta chefsroller främst inom ekonomi, IT, HR, företagsledning, industriproduktion och sälj/marknad.

Fördelar och nackdelar

Som i alla arbetsförhållanden finns det både fördelar och nackdelar även med interimsuppdrag. En av de största fördelarna med interimsuppdrag är den flexibilitet och den möjlighet till att bredda arbetserfarenhet som detta innebär. Ett regelbundet ombyte i arbetsbilden är också något som tilltalar många av dagens arbetstagare tack vare den utmaning som det innebär.

Det är också ett utmärkt sätt att ta reda på mer om dig själv och vilken typ av jobb som du gillar mest, ifall du tar beslutet att söka längre anställning i framtiden. Med tanke på alla möjligheter det erbjuder till att bygga upp nätverk ger det också utmärkta möjligheter på längre sikt.

Självklart finns det även nackdelar med denna anställningsform och hit hör anställningstrygghet och den stress som det kan innebära att bli tvungen att hela tiden lägga sig in i nya uppdrag och roller. Det är ju sist och slutligen rätt likt konsultens yrke och här krävs delvis företagarens mind-set för att lyckas.

Sammanfattning

Nuförtiden agerar företag allt snabbare och är vana vid flexibilitet. Denna förändring syns också hos arbetstagare och för många har det blivit attraktivt att jobba målfokuserat i ett tidsbegränsat uppdrag och få behovet att omväxling uppfyllt hos olika uppdragsgivare.

För den som söker efter en utmanande arbetstillvaro kan det alltså vara ett bra tips att söka sig till något av de nätverk som erbjuder interimsuppdrag. En av flera möjligheter för den som söker efter en mer spännande och utmanande arbetstillvaro! 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *