Hur du får en rivstart efter semestern

hur du kommer igång efter semestern

Denna vecka är det dags för många att återvända till jobbet efter sommarsemestern. Det kan kännas tungt att försöka återvända till rutinerna efter en längre ledighet, men det finns faktiskt mycket man kan göra för att få en motivationshöjare inför höstens jobbrutiner.

Varje år vid denna tidpunkt har det blivit en vana att skriva om sätt att höja motivationen efter semestern. Det är inte utan orsak. Själv tycker jag att det inför en ny höst är ett perfekt tillfälle att rannsaka sig själv och sina målsättningar. Att lägga upp målsättningar och strategier för sitt liv fungerar som en slags distraktion och får en att glömma det faktum att det är nästan ett år kvar till nästa längre ledighet.

Att hålla utkik efter de dörrar som öppnas är också betydligt mer konstruktivt än att ångerfullt snegla på de dörrar som stängts. Men det är klart att det alltid är lite tungt att försöka hitta tillbaka till mer normala rutiner igen om man levt mer på känsla ett tag.

Här kommer lite tips främst för nytillkomna läsare. För de som följt med här ett tag kan detta till viss del kännas som en upprepning.

Vad är egentligen viktigt i livet?

När man funderar över sitt liv och sina målsättningar skulle jag alltid börja med att fråga mig vad som egentligen är viktigt i livet. Inte alla har som målsättning att bygga upp sitt företag eller att leva i frihet. För vissa kan trygghet vara det viktigaste.

Om man dock har som målsättning att skapa något eget måste man förr eller senare ställa sig frågan vad man gör i dagens läge för att komma närmare sina mål.

Den personliga utveckling är inte något som skall lämna åt ödet. Det är bara en själv som vet vad man innerst inne har för drömmar och intressen i livet. Dessutom är man endast själv ansvarig för sitt liv och sina handlingar. Om man inte själv ser till att uppfylla sina drömmar, är risken stor att man arbetar hela livet för att uppfylla någon annans.

Problemet med många är att man saknar en klar riktning i livet och inte riktigt vet vad man vill. Då kan det också vara svårt att lägga upp planer. Även detta är ett område som kräver träning. Målsättningar och strategier är saker som brukar ha en tendens att klarna genom mycket träning. Sedan kan det tänkas att dessa ändrar efterhand i takt med att man utvecklas och får nya intressen i livet. Men viktigast är att man verkligen lägger tid på sig själv och sina drömmar och inte tror att detta är något som sker av sig självt.

Hitta de rätta rutinerna

För de som är intresserade av personlig utveckling finns en bok som jag tipsat om i flera omgångar. I Personal Efficiency av James Samuel Knox från år 1920 finns en del goda råd om hur man kan utvecklas som individ.

Ofta handlar produktivitet/effektivitet och den efterföljande framgången mer om att hitta de rätta rutinerna än om ren talang. Att hitta de rutiner som passar en själv och ens livssituation är ofta i nyckelposition.

Där behövs planering för att kunna dra nytta av dygnets timmar på ett optimalt sätt – hur tråkigt det än kan låta. Självklart kommer det under veckorna mängder med dalar där orken inte riktigt räcker till för att fullfölja alla de planer man lagt upp, men ifall man har en bild på hur dygnet i idealfallet skall se ut ökar sannolikheten för att man faktiskt får mer gjort under en vecka.

Jag brukar säga att man ofta överskattar vad man får gjort under en vecka, men underskattar hur mycket man kan uppnå på ett år.

Nedan har Knox lagt upp ett förslag till hur man kan lägga upp sin dag för att få en bra balans mellan dagens alla aktiviteter.

Här finns bredvid cirkeln en text som lyder “Period of Destiny” bredvid de 3 timmar av rekreation och studier som han föreslår att vi hänger oss åt varje kväll. Med det menar författaren att det är under denna period som vi till störst utsträckning kan påverka våra liv genom att hänge oss åt de aktiviteter som utvecklar oss som personer. Planering och självrannsakan är några av dessa saker.

Knox placerar in totalt 5 timmar under dygnet för aktiviteter som kan klassas som rekreation och självutveckling. Märk väl att han inte räknar jobbet till dessa timmar, även om naturligtvis även jobbet kan vara väldigt utvecklande och stimulerande.

Utveckling av personliga egenskaper

Det är under denna tid man bland annat skall fundera över vilka personliga egenskaper som behöver utvecklas och vad vi vill uppnå i livet. Många lägger säkert en stor del av dessa timmar på slösurfing och TV-tittande. Visst behövs säkert även detta för att kunna slappna av, men åtminstone en viss tid av detta kan säkert bytas ut mot läsande eller mer intellektuellt stimulerande aktiviteter.

Inom personlig utveckling kan det vara bra att vara medveten om de personliga attribut som är eftersträvansvärda samt mindre eftersträvansvärda. I detta sammanhang har James Samuel Knox listat både positiva och negativa kvalitéer gällande attityder. Här några exempel:

Nuförtiden har det kommit många olika böcker och häften i bokhandlarna där man själv kan skriva upp sina målsättningar och utvecklingsbehov. Här kan det vara behändigt med entabell där man poängsätter de personliga egenskaperna dag för dag enligt en valfri skala.

Nedan är ett förslag på några viktiga personliga egenskaper som man kan poängsätta dag för dag.

Knox har också gjort upp ett schema för hur man på ett enkelt sätt kan rannsaka sig själv utifrån 5 faktorer med avseende på hur effektiv man är som person. Dessa faktorer är tidsanvändning, kunskapshantering, skicklighet, mentala färdigheter och hälsa. Inom ramen för dessa kan man sedan göra en självrannsakan utifrån vad som kännetecknar en ineffektiv eller effektiv man.

Detta var endast ett exempel på hur man kan göra för att få mer struktur på sin planering. Egentligen har det ingen större skillnad hur man gör, bara man gör något. Visst finns det alla förutsättningar att lyckas i livet även utan plan, men allt blir mycket enklare om det finns en klar målsättning och en klar strategi för hur man skall nå dit.

Vidare studier

De som besökt bokaffärer den senaste tiden har säkert lagt märke till all den mängd böcker som givits ut inom personlig utveckling och självhjälp de senaste åren. Den observanta märker också att budskapet ofta är det samma i många av dem, men med olika inriktningar. Det betyder dock inte att inte budskapet skulle vara relevant för det.

Men om man inte har någon större skillnad om man läser böckerna på engelska eller svenska kan man spara en hel del pengar på att läsa någon av de klassiker som skrevs redan för 100 år tillbaka inom samma ämne.

Här kommer några exempel på läsvärda böcker inom ämnet personlig utveckling och självhjälp som kan ge lite motivation inför jobbveckan.

1.Your forces and how to use them (1912) Christian Daa Larson

2. Keys to success (1917) B.C. Forbes

Schema för personlig utveckling från boken.

3. The law of success in sixteen lessons (1928) Napoleon Hill

4. The victorious attitude (1916) Orison Swett Marden

Citat från boken.

5. Gaining the round above; a guide to personal efficiency (1918) Gustavus S. Kimball

6. Hidden treasures, or, why some succeed while others fail (1888) Harry A. Lewis

Från boken Your forces and how to use them av Christian Daa Larson.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *