Hur du håller en lyckad pitch

The Sermon on the Mount Carl Bloch, 1890

Inom många områden i livet finns det fördelar med en förmåga att engagera omgivningen, trots att man kanske inte tänker på det. Det kan handla om arbetsintervjuer, produktlanseringar eller varför inte en dejt. I alla dessa sammanhang handlar det i slutändan om att engagera och skapa ett intresse för vad du har att erbjuda.

En serie som blivit ikonisk inom detta område är Mad Men där huvudkaraktären Don Draper i flera sekvenser visar prov på hur man engagerar åhörarna för att få nya uppdrag till firman.

Här finns bland annat scenen där Don Draper säljer in Kodaks nyaste diabildsprojektor som ett utmärkt exempel på hur man håller det enkelt och talar till känslorna hos åhörarna snarare än att gå in på alla tekniska detaljer.

Det finns alltså mycket att lära från Don Drapers sätt att hålla en så kallad Pitch. Här är några saker att hålla i minnet då det gäller att sälja sig själv och sina idéer.

Håll det enkelt

Det finns många fördelar med att hålla allt enkelt. För det första visar det på klarhet i tanken och självförtroende hos den som ger presenterar sig själv och sina idéer. Det finns en övertro på människans behov efter invecklade förklaringar och detaljerade tekniska beskrivningar. Oftast handlar detta om vårt inneboende behov efter att briljera, snarare än på sann omtanke om den som verkligen behöver förstå fördelarna med att välja just dig och vad du har att erbjuda.

Det kan även handla om osäkerhet. Ibland kan man tro att avancerade teorier behövs för att påvisa kunskapen. För det mesta längtar dock de flesta efter enkel information som är lätt att förstå i en omgivning där vi överöses med information från alla håll och kanter.

Här gäller det alltså att redan från början fråga sig hur man kan berätta allt på enklast möjliga vis och samtidigt göra det intressant.

Berätta en historia

De bästa presentationerna innehåller för det mesta en intressant och engagerande historia. Här visar Don Draper prov på detta genom att börja med en beröringspunkt från sitt eget liv och han skapar därmed ett naturligt intresse för vad som komma skall.

Speciellt när det gäller produkter och tjänster behöver man få fram ett unikt problem som det finns en lösning på. Varför skall man välja just dig framför alla andra? Det räcker inte med att endast med att påvisa den senaste teknologin. Nyttan i det verkliga livet behöver även komma fram på ett konkret sätt.

Gör ordentlig research

Här är det många som gör bort sig i samband med att man gör en pitch. Innehållet bör alltid vara unikt anpassat till varje enskild individ eller företag. Om man fokuserar endast på sin egen förträfflighet är det betydligt svårare att sälja in sina idéer eftersom åhöraren inte på samma sätt kommer att känna behörighet till den nytta som framförs.

En stor del i förberedelserna i en lyckad pitch bör handla om att skräddarsy innehållet till mottagaren.

Upprepa dig själv

Glöm aldrig kärnbudskapet och se till att upprepa detta i flera omgångar under presentationen. Människan har ett selektivt minne och det kan finnas en risk för att man kommer att ta med sig de delar av presentationen som är av mindre betydelse i sammanhanget. Klargör för dig själv det budskap du önskar få fram och upprepa detta i slutet av presentationen.

Visuella hjälpmedel

Berättarförmågan är ännu idag det starkaste hjälpmedel vi har för att få fram budskapet, trots alla tekniska underverk som kommit fram. Att som Don Draper använda sig av bilder och andra visuella hjälpmedel kan dock hjälpa för att lägga skapa mer bestående minnesbilder av en pitch. Dessa visuella hjälpmedel bör på ett så enkelt och konkret sätt som möjligt få fram huvudpunkterna i det du försöker säga.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *