Hur du hittar extrajobb under studierna

hitta jobb som student

Det kan vara en utmaning att hitta ett bra extrajobb under studierna. När man inte ännu har nödvändig arbetserfarenhet är det svårt att konkurrera på arbetsmarknaden. Det finns dock bra verktyg online som gör det enklare att hitta jobb. Här tar vi fram tips främst för dig som söker student- och extrajobb.

Det finns många orsaker till att ha ett extrajobb som student. Det är inte det enklaste att klara sig på de studiemedel som erbjuds under studietiden. Men även för att få en enklare övergång till arbetsmarknaden är det bra att skaffa sig bra kontakter redan under tiden du studerar.

Hitta jobb som student eller som nyutexaminerad

Det finns en del bra sidor på nätet för dig som söker studentjobb, extrajobb eller traineeprogram. Meet a Student är en jobbplattform som inriktar sig på jobb som passar dig som är student eller nyutexaminerad. De skapar unika samarbeten med företag som vill anställa studenter och juniora talanger. Eftersom det handlar om jobb som enbart är inriktade på denna målgrupp får du precis vad du söker efter som student.

Som medlem kan du se och söka alla jobb som finns på sajten. Det är helt gratis för studenter att gå med i tjänsten.

Du hittar också guider och tips för ditt examensarbete och vad du bör tänka på när du söker sommarjobb. Ett praktiskt verktyg som du också hittar hos Meet a Student är en tjänst där du kan fylla i ett digitalt CV. Det är alltid smidigt med bra mallar för att skriva cv online och denna kan du använda för att söka alla jobb som erbjuds. Det går också att ladda ner CV:t helt gratis som PDF om du vill söka jobb någon annanstans.

Vanligt med arbete under studierna i Sverige

Det är mycket vanligt med arbete eller praktik under studietiden i Sverige. Enligt en undersökning gjord av Statistiska centralbyrån under 2018 hade endast 17 procent av svenskarna inte haft någon kontakt med arbetsmarknaden under de senast avslutade studierna. I EU som helhet ligger denna siffra på drygt hälften. Med andra ord är svenskar väldigt aktivt framme på arbetsmarknaden redan under studietiden.

Var aktiv och skapa kontakter

Det är alltid bra att se till att skapa ett nätverk av kontakter redan under studietiden. Även om studierna i sig kan vara väldigt krävande bör man aldrig glömma bort slutmålet med studierna – att få ett bra jobb. Därför bör du ta alla möjligheter som bjuds för att få in en fot i arbetsmarknaden redan innan examen.

Praktik, traineeprogram och extrajobb erbjuder alla bra möjligheter att både få ovärderlig arbetserfarenhet och nya kontakter. Ovan gav vi ett exempel på en utmärkt tjänst för dig som vill hitta jobb under studietiden. För dig som är aktiv finns mer möjligheter än någonsin att tidigt komma in i arbetslivet. Kom ihåg att arbetsgivare uppskattar personer som tar för sig och visar att man har en vilja att utvecklas.

Men det handlar inte endast att imponera på möjliga arbetsgivare. Om du har för vana att vara proaktiv och se alla möjligheter som finns runtomkring dig, så kommer du att ha alla förutsättningar att lyckas i livet!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *