Hur du optimerar bilmotorn

motoroptimering bil

Ända sedan förbränningsmotorn kom för mer än hundra år sedan har många löften om ökad prestanda givits. Det har handlat om allt från mirakelsmörjmedel, bensintillsatser, nymodiga förgasare till tändstift med eldinjektor och en mängd andra mirakelvägar till kraft. Men de flesta har visat sig vara besvikelser.

Det finns sällan något som kommer gratis när det handlar om motoroptimering för bilar. Motorer handlar mest om matematik, fysik och processen att omvandla värmeenergi till mekanisk rörelse. Här har vi tagit fram några enkla tips för att öka din bils hästkrafter och motorprestanda.

Utnyttja expertkunskap

Om du inte själv är expert på bilar rekommenderar vi att du tar hjälp utifrån. OptiOne Motoroptimering är Sveriges största kedja för motoroptimering och har optimerat fordon sedan 2007. Här finns erfarenhet och kunskap med optimering av 10.000-tals optimerade fordon som hjälper dig på vägen. Hos OptiOne kan du få hjälp med att lyfta den potential som redan finns i motorn hos ditt fordon, oavsett om det handlar om personbilar, båtar eller tunga fordon.

Öka Kompressionen

För dig med en viss kunskap om bilar finns det ändå några knep att ta till. Att öka kompressionen är det mest produktiva sättet att öka hästkrafterna. Bygg in kompression i din motor och du bygger in effekt. Under mer än ett sekel av intern förbränning har det aldrig funnits ett mer förnuftigt sätt att skapa kraft. Men var försiktig med hur du höjer kompressionen. Kompression och val av kamaxel går hand i hand eftersom val av kamaxel också påverkar cylindertrycket eller arbetskompressionen.

Tänk på vridmomentet

Då vi är så upptagna med att uppmärksamma hästkrafter glömmer vi oftast bort vridmomentet. Vridmomentet är din vän på vägen, inte hästkrafterna. Du vill att vridmomentet ska ge smidigt över till hästkrafterna när du gasar på. Du kommer dock inte att nå dit på ett smidigt sätt med ett insugningsrör i ett enda plan.

Ett insugningsrör med dubbla kanaler ger ett bra vridmoment på låga och mellersta varvtal samtidigt som det låter motorn andas vid höga varvtal.

Hitta bonuskrafter

Din motor producerar i regel mer effekt än den levererar. Tänk på den effekt som går förlorad på grund av intern friktion, komponenter som förbrukar oräkneliga mängder kraft bara för att flytta dem. Och tänk på hur mycket värmeenergi som går förlorad och som inte ger någon effekt. Visste du att din motor slösar bort 70-75 procent av den värmeenergi som genereras från bränslet/luftsläckningen? 50% genom avgasröret och 25% via kylsystemet. Detta innebär att vi utnyttjar knappt 25 procent av bränslets BTU (British Thermal Units). Det är ett slöseri som verkligen bör åtgärdas.

Kolla tändsystemet regelbundet

Eftersom tändsystem har haft lågt underhållsbehov under de senaste 20 åren, kontrollerar vi dem inte förrän vi får en misseldning och en ”Check Engine-lampa”. Bilunderhållet bör fortfarande omfatta tändsystem och tändstift måste fortfarande bytas med jämna mellanrum. När det är dags att byta ut tändningskomponenter, välj de bästa högpresterande tändningsdelar du kan hitta, dvs. spolar, tändkablar och tändstift med platinaspets.

Avslutningsvis – Hur du kan minska friktionen och frigöra kraft

Tänk på att det alltid är en kompromiss när det handlar om att optimera motorn och hitta extra krafter. När du väljer komponenter med låg friktion vinner du visserligen i kraft, men du får också betala i hållbarhet. Här är några tips på hur du minskar friktionen och frigör kraft i motorn:

  • Välj kolvringar med låg spänning
  • Större avstånd mellan kolv och cylindervägg
  • Större avstånd mellan ventil och styrning
  • Hur mycket av din bils drivlina berövar dig kraft?

Hur fulla däcken är och däck/hjuls storlek också faktorer som bidrar till tröghet. Ju större bilens kontaktyta till markytan är, desto mer kraft krävs för att röra sig. Om däcken är för lågt pumpade kommer det att kännas som om bilen är fastkedjad vid ett träd vid hård acceleration. Temperaturen påverkar direkt trycket.

Här har vi gett dig några tips om hur du optimerar bilmotorn. Hoppas det hjälper dig på vägen till att förbättra din bils prestanda!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *