Hur du skapar ett snyggt och professionellt CV

cv mallar online

Med ett bra CV förbättrar du möjligheterna att få ditt drömjobb. Det har nämligen visat sig att chanserna till att bli kallad till intervju ökar avsevärt om detta dokument är både professionellt och representativt. Här ger vi praktiska tips för vad du bör tänka på när du skapar ett CV.

CV eller Curriculum Vitae är det latinska namnet för levnadsteckning och finns till för att arbetsgivaren skall få en bild av dina erfarenheter, kunskaper samt färdigheter. Det bör vara enkelt och överskådligt, men även väcka intresse. Helst bör ditt CV anpassas efter det jobb du söker och det är just där utmaningen ligger. Hur skapar du ett CV för att bäst få fram dina styrkor och intressen samtidigt som den väcker intresset hos arbetsgivaren?

Verktyg online för att skapa ett bra CV

Många av oss googlar när vi söker efter bra CV-mallar online. Problemet med många mallar som du hittar på nätet är att de är alltför förenklade och svåra att anpassa till dina unika behov. Du vill ju ha möjligheten att enkelt kunna skräddarsy ditt CV utifrån den tjänst som du söker.

För detta ändamål finns tjänster som cvmaker.se, där du hittar 36 olika CV-layouter att välja bland. Det enda du behöver göra är att ange dina personuppgifter och sedan ta hjälp av CV-skaparen där du kan skapa och hantera flera olika CV:n på ett organiserat sätt i ditt personliga konto.

Tips för dig som skriver ett CV

Det är det personliga brevet eller ansökningsbrevet där du är mer personlig. Detta finns till för att arbetsgivaren skall få ett första intryck av dig och här visar du varför just du är rätt person för tjänsten. Med andra ord skall du lyfta fram din kompetens och vad du kan tillföra företaget.

Det är viktigt att du anpassar ditt brev efter jobbannonsen och inte gör massutskick. Ta tid på dig att läsa jobbannonsen och skriv ditt personliga brev utifrån denna. Det är också oerhört viktigt att organisera ditt CV utifrån de kunskaper och färdigheter som poängteras i annonsen.

Ett vanligt misstag bland de som skriver ett CV är att de anger livshistorien i kronologisk ordning. Istället bör du utgå från jobbannonsen och hitta ett sätt att lyfta fram det mest väsentliga så tidigt som möjligt i ett CV. Se till att synkronisera ditt personliga brev och ditt CV för att visa att du är rätt person för jobbet.

Avslutningsvis – Visa intresse och engagemang

Det viktigaste av allt är ändå att du visar ett genuint intresse och engagemang för tjänsten du söker. Med detta som utgångspunkt är det alltid enklare att skriva ihop ett personligt brev och ett CV. Kom ihåg att de flesta arbetsgivare läser många arbetsansökningar, så därför bör du fokusera på det som är viktigast för just detta jobb istället för att redogöra för allt du gjort i ditt liv.

Ge konkreta exempel på hur du använt dina styrkor till att lösa problem i tidigare jobb istället för att endast använda generella termer som att du t.ex. är flexibel och ansvarsfull.

Tänk från arbetsgivarens synvinkel och vad du skulle söka efter om du ägde företaget. De flesta är intresserade av empatiska personer som är villiga att lära sig nya saker. Många företagare har en bakgrund där de själva den hårda vägen tvingats lära sig nya saker och därför kan de sympatisera med personer som är ödmjuka inför nya utmaningar.

Om du har allt detta i åtanke kommer det att bli betydligt enklare att skriva ett bra CV. Lycka till!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *