Hur du testar whisky som ett proffs

whiskyprovning

Om du vill lära dig mer om whisky finns det flera strategier för hur du kan gå tillväga. Här har vi samlat ihop sju punkter för hur du provar whisky som ett proffs.

Ett av de enklaste sätten att lära sig om whisky är såklart att bege sig iväg på en whiskyprovning där professionella whiskymästare visar hur allt går till. Whiskyprovning i Stockholm anordnas bland annat i Gamla stan, där man kan avnjuta exklusiva whiskysorter i en historisk miljö. 

En bonus med dessa whiskyprovningar är förutom expertisen som finns på plats, även det faktum att man härigenom också kan skapa sig ett nätverk bland likasinnade. Manliga intressen när de är som bäst!

Här har vi samlat ihop några punkter för hur du bäst provar dig fram i whiskyns underbara och nyansrika värld.

1.Whiskyprovning är inte supande

Som med vinprovning är inte målet att bli full under en whiskyprovning, utan att utvärdera, njuta av och lära sig mer om detta ädla hantverk. Med andra ord intas whiskyn långsamt och sippande. Ifall du inte vill låta eventuell berusning påverka omdömet skall du använda dig av en spottkopp, precis som vid vinprovning.

2. Använd rätt glas

Det mest välkända glaset på marknaden är Glencairn, som också är det första whiskyglaset som godkänts av Scotch Whisky Association. Glaset är utformat för att hålla kvar aromerna i glaset och används hos alla whiskytillverkare både i Skottland och Irland. 

Det finns dock även andra företag som tillverkar liknande glas, som t.ex. Riedel. Den som gillar glas som släpper alkoholångorna att framträda mer tydligt kan gammaldags tumbler- eller rocksglas rekommenderas. De lökformade Glencairn-glasen är dock de vanligaste bland whisky-konnässörer eftersom de anses vara viktiga för att uppleva whiskyn på rätt sätt.

3. Observera färgen

Håll glaset mot ljuset eller mot ett vitt papper. Ju mörkare färg, desto mer koncentrerad är smaken. Whiskyns färg ger en antydning om hur länge den lagrats och på vilket sätt. Färgen kommer nämligen från den träsort som använts vid lagringen. Har den en mörk och djup bärnstensfärg har den sannolikt lagrats länge på sherryfat, medan en blekare halmfärgad whisky troligen lagrats på bourbon tunnor. De som besökt destillerier vet också att ny sprit är klar som gin, medan en lång lagring på sherryfat ger den djupa och mörka färgen. En whisky kan innehålla ett stort spektrum av olika färgnyanser och är en spännande värld att upptäcka!

4. Dofta försiktigt

Den viktigaste delen av whiskyprovningen är faktiskt doftandet, eftersom näsan är betydligt bättre än tungan då det gäller att känna igen nyansskillnader. Det finns endast fyra primära smaker, men hela 32 olika primära dofter att ta del av.

Eftersom alkoholprocenten för whisky börjar vid 40% bör du vara försiktig så att du inte genast bedövar ditt luktsinne. Dofta försiktigt och njut av den härliga aromen. Vissa proffs använder en doppningsteknik, medan andra föredrar att låta näsborrarna näsborrarna sväva över glaset.

5. Smaka och njut

Här gäller det alltså att gå långsamt fram. Smutta försiktigt för att registrera de olika smakerna. Känn även efter hur whiskyn känns i munnen. Är den torr och sträv eller len och mjuk? Observera även fylligheten och rökigheten. Skölj runt whiskyn i munnen och låt hela munnen få ta del av smaken eftersom olika områden har olika lång tid på sig att reagera på smakintryck.

6. Eftersmaken

En viktig del av whiskyprovningen är också det som ofta benämns ”finish”. Hur är eftersmaken efter att du svalt? I bästa fall dröjer sig smaken kvar ett tag och utvecklas för att sedan tyna bort.

7. Lägg till vatten eller is och upprepa

En sak som du gärna kan pröva om så önskas är att lägga till några droppar vatten för att se hur whiskyn reagerar. Vatten lösgör olika aromer och smaker och speciellt för starkare whiskyn kan det vara kul att se hur den utvecklas. Det är också orsaken till att många gärna lägger till is i sin whisky. Det är nämligen ett bra sätt att långsamt låta whiskyn öppna upp sig och utvecklas.

Avslutningsvis

En whisky är ett hantverk som ofta tagit tid på sig att mogna till perfektion. Därför skall du också ta god tid på dig vid whiskyprovning och använda alla dina sinnen för att utforska drycken. Det kräver fokus och eftertanke, men som ett resultat kommer du att märka att det finns otroligt mycket att upptäcka i denna spännande värld! 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *