Hur man blir VD – Jeffrey J. Fox

How to Become a CEO av Jeffrey J. Fox är en av de böcker som haft störst inflytande på mig karriärmässigt. Trots titelns uppenbara intentioner är det inte en önskan till att bli chef som gör att jag anser att detta är en mycket inspirerande och bra bok. De råd som ges fungerar minst lika bra för vem som helst av oss som önskar uppnå våra målsättningar i livet.

Vissa av råden kan verka lite radikala, som t.ex. att hoppa över lunchen för att inte tappa flytet i jobbet, men det är även detta som gör boken så läsvärd. Korta och handfasta råd för vad som kommer att göra dig framgångsrik, utan försök till att vara politiskt korrekt.

Boken är skriven i korta kapitel där varje kapitel består av ett råd/regel för hur man bör bete sig för att nå toppen av en organisation, dvs. till VD- eller chefsposten. Totalt finns det 75 regler i boken, varav jag nedan valt ut 11 av de råd som jag tycker är de mest inspirerande och utvecklande.

1. Don’t expect the personnel apartment to plan your career. Detta hänger samman med det som jag tjatat om i många omgångar gällande att ta ansvar för sitt eget liv. Oavsett vad det än gäller, som karriärplanering eller andra mål så är det helt enkelt grunden till allt att man inser att det bara är en själv som är ansvarig för ens liv till 100 %. Ifall man får hjälp på vägen är det bara att gratulera, men i slutändan är det bara du själv som vet precis vad du vill ha och därför bör du även själv se till att få saker att ske. Följande citat som jag läste i en tidning förra veckan tycker jag att bra beskriver denna punkt (minns ej källan):

I truly believe that dreams are meant to come true, but you have to make them come true. I’m determined to get what I want and I’m willing to work hard to get it.

2. Get and keep customers. I affärer är det framförallt goda kundkontakter som uppskattas. i vilken organisation som man än befinner sig är det oftast  i direkt säljarbete där det värdefullaste jobbet görs. Därför bör alla personer som har höga ambitioner inom en organisation så tidigt som möjligt i sin karriär försöka förädla sina talanger inom försäljning och kundkontakt.

3. Do something hard and lonely. Det här är även något som jag poängterat i flera artiklar, nämligen vikten av att göra något som tränar upp disciplinen och karaktären. Något som är tillräckligt utmanande och som helt och hållet bygger på ditt eget engagemang för att få det genomfört. Att känna att man har den rätta disciplinen att genomföra ett projekt, som t.ex. att studera inför en examen i mode på fritiden, har definitivt ett egenvärde och gör att du utvecklas som människa. Att helt enkelt bege sig ut i det okända utan att lägga alltför mycket tid vid att fundera på sina begränsningar kommer alltid att vara mycket utvecklande.

4. Stop, look and listen. I boken skriver Fox att stora ledare och VD:n reflekterar, tänker, observerar, funderar och lyssnar. Man är helt enkelt goda lyssnare och i de flesta kulturer är detta förknippat med visdom och intelligens. Naturligtvis räcker det inte att endast se ut som om man lyssnar, utan man måste verkligen träna och anstränga sig för att bli duktig på att lyssna. Budskapet i denna regel är dock helt enkelt att man måste lära sig att bli en person som gör saker ordentligt. Impulsivitet, lathet och otålighet orsakar oerhört många dåliga beslut i affärer och även inom övriga områden i livet. Att ha för vana att bara en aktiv och uppmärksam lyssnare är den enskilt viktigaste egenskapen för en (framtida) ledare. Det som jag tidigare skrivit om diskussionsgenerositet är även tätt sammankopplat med detta ämne.

5. Think for one hour every day. Enligt författaren bör man lägga en time per dag till att planera, drömma, schemalägga, tänka och kalkylera. Helt enkelt för att kartlägga och planera var man är i livet och vilka steg det lönar sig att ta näst. Även jag tycker att detta är bland det viktigaste när det gäller försöka nå sina mål. En timme varje dag låter mycket, men de flesta lägger inte ens en timme i veckan på denna värdefulla aktivitet. Börja därför med att avsätta åtminstone en timme i veckan för att drömma och för att planera din framtid och analysera din situation, t.ex. på en söndag kväll inför den nya veckan.

6. Never write a nasty memo. Världen är full av människor som känner att andras framgång är bort från ens egen, att andras framgångar på något sätt konkurrerar med ens egen. I vissa tävlingar och till vissa positioner är det oundvikligen en viss konkurrens på kort sikt. Vad man dock bör komma ihåg är att man först och främst tävlar med sig själv och att man endast förstör för sig själv genom att tala illa om andra och genom att försöka förstöra för andra.

7. Keep physically fit. I boken nämns att nittio procent av alla som klättrar uppför karriärstegen är i fysiskt dåligt skick. Även av konkurrensskäl är det alltså enligt författaren värt att tänka på sin hälsa. Ifall man är vid god hälsa orkar man jobba hela dagen med god skärpa och dessutom lägga på en extra växel i slutet av dagen när den som är i dålig hälsa endast längtar efter att få komma hem. När man är i fysiskt bra skick har man ofta också bättre självförtroende eftersom välmående ofta är tätt förknippat med självförtroende.

8. Don’t take work home from the office. Om man alltid måste ta med jobbet hem signalerar man att man inte är speciellt bra på att planera sin tid. Naturligtvis är det till viss del beroende på vilket jobb man har. Egenföretagare lever ofta i symbios med sitt jobb och har sällan samma möjlighet att helt stänga bort jobbet efter en tung dag. Budskapet är dock det samma oavsett vilken grupp man hör till; det behövs fritid och det behövs andra saker i livet än jobb för att man skall må bra och bibehålla sin kreativa förmåga.

9. Treat all people special and know everybody by their first name. Bra chefer har en förmåga att få varje individ i personalen att känna sig speciell och behövd. Det samma gäller för de som vill nå dessa positioner. Vänliga personer kan ibland få höra att de är falska och endast inställsamma med något specifikt i sikte. Att bli cynisk och misstänksam gentemot andra människor är bland det värsta som kan drabba den som önskar utvecklas och bli en ledare. Ifall man tar för vana att alltid vara glad och genuint intresserad av andra människor kommer man att märka att det fungerar inte endast som en spegel, det kommer även att påverka ditt humör i en positiv riktning.

10. Make one more call. Skillnaden mellan den bäste och den mediokre är liten. Det är i inställning att alltid göra sitt bästa och i envisheten som det avgörs.

11. Homework, homework, homework. Många i arbetslivet jobbar inte hårt. De vill ge intrycket av att de gör det, men de har varken inställningen eller intresse av att ta itu med verkligt tuffa uppgifter. Med ”homework” menar författaren det förberedande jobbet som leder fram till ett visst resultat. Som jag skrivit tidigare går mitt favorituttryck ungefär enligt följande; Vinnare tar tag i problemen och ser dessa som utmaningar, medan den mediokre tröttnar och ger upp genast när denna stöter på problem. Det är i uthålligheten och i den ovan nämnda envisheten som man skiljer på vinnarna och förlorarna.

 

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *