Hur du förlovar dig – tips för att göra dagen speciell

hur du förlovar dig

Det kan vara riktigt svårt att veta hur allt egentligen skall fungera vid en förlovning. På film verkar ju allt så enkelt, men när du själv börjar planera för det kan allt kännas betydligt mer komplicerat. I dessa fall handlar det också oftast om frieri, det vill säga man hoppar direkt på frågan om giftermål istället för att ta det mer naturliga steget och först förlova sig.

I tidigare artiklar har vi gått in på hur du väljer en maka utgående från etikettlitteratur under 1800-talet. När vi läser äldre etikettlitteratur är det dock rätt uppenbart att fokuset inte var på varken frieriet eller förlovning. Där fanns inga egentliga råd för hur vi skall göra det i praktiken.

Ännu idag har vi lite liknande problem. Många av de råd för förlovning som finns för oss män är skrivna av kvinnor och därför speglar de inte alltid den oro och den ängslighet som vi har inför detta.

Vad är en förlovning?

Det skall i sammanhanget nämnas att förlovning och frieri inte är samma sak. Tidigare var en förlovning en symbol för ett kommande äktenskap, men i detta fall har mycket förändrats. Nu är en förlovning snarast ett slags bevis för att ett par hör ihop, medan frieriet blivit det riktiga ”löftet” om att ett giftermål är på väg.

Förlovning förut och nu

Trots att det kan kännas komplicerat och svårt med förlovning är det ändå betydligt enklare än förut. Förut skulle det finnas en utförlig annons i tidningen om att en förlovning ägt rum och efter detta skulle paret även ha en förlovningsmiddag.

hur man förlovar sig

Inget av detta är något krav idag. Eftersom en förlovning också var mer eller mindre ett löfte om giftermål tidigare förväntades också den man som ville gifta sig gå till hennes far och anhålla om hennes hand.

Speciellt hos adeln kunde en ung man sällan fria utan att fråga föräldrarnas åsikt. I detta sammanhang var det speciellt viktigt att ställa sig in hos flickans föräldrar. På det sättet har ju allt blivit betydligt enklare nuförtiden, eftersom vi nuförtiden sällan behöver fråga lov hos kvinnans föräldrar innan vi friar eller förlovar oss.

Hur man förlovar sig

Då har vi kommit fram till själva huvudfrågan. Hur går det egentligen till vid en förlovning? Finns det någon manual för hur vi som män sköter det på bästa möjliga sätt?

Det låter så enkelt i teorin, men i praktiken kan det vara betydligt svårare. Du har säkert sett och hört om en massa olika spektakulära och fyndiga sätt att förlova sig på. Det kan också göra så att en viss stress infinner sig – du vill ju så gärna göra detta tillfälle så speciellt som möjligt. Hur skall jag veta vad jag skall göra och vilken plats skall jag välja.

Gör det personligt

En gyllene regel för allt som gäller förlovning är att göra det så personligt som det bara är möjligt. Detta är ett tillfälle som är unikt för just er två och inte något som behöver skyltas med utåt. Tänk därför inte på att en förlovning nödvändigtvis behöver vara något spektakulärt.

Tänk mindre på vad andra tror och tycker och lägg istället allt fokus på att göra dagen speciell för din älskade.

Plats för förlovning

Många förlovar sig på resor. Det är något som av förklarliga orsaker är lite svårare just nu. Det känns samtidigt lite uttjatat att en förlovning måste ske just på en resa. Detta trots att det onekligen kan vara mer romantiskt att förlova sig i solnedgången på en väldigt vacker plats med värme och sol. Den svenska sommaren är som bekant allt annat än tillförlitlig…

Det som vi i dagsläget skulle rekommendera är att du istället söker efter vad som är unikt med er två. Vad förde er samman och vilken plats träffades ni på för första gången? Vilken är er favoritplats och finns det någon speciell aktivitet som din käresta älskar att göra?

Alla dessa är utmärkta idéer för både platser och tillfällen att ta tag i saken. Speciellt i dessa tider när det är svårt att slippa iväg på resor gäller det att vara lite mer kreativ.

Hur du väljer ring till förlovning

En av de absolut viktigaste delarna av en förlovning är valet av ringar. Samtidigt är det också en av de allra största utmaningarna. Hur vet man egentligen vad ens partner gillar och hur vet man ens storleken?

Storleken på ringen är inget stort problem förutsatt att du inte köper en ring med diamanter runt hela ringen. De allra flesta har också returrätt på sina ringar, så om du vill kan du utan risk köpa en ring till din partner på förlovning.

Det som vi ändå rekommenderar för att göra det minst krångligt är att du använder dig av en symbolisk ring som t.ex. en leksaksring när du frågar din käresta om förlovning första gången. Sedan kan ni gemensamt i lugn och ro välja ut ring på nätet eller hos lokala butiken.

I dagens läge finns ett stort utbud av olika modeller av förlovningsringar på nätet. En av de absolut stiligaste nätbutikerna är VANBRUUN där du också hittar en utförlig guide för de olika varianterna på förlovningsringar.

Det som även är intressant att konstatera är att nätbutiker som dessa har öppet köp i 90 dagar och fri storleksjustering. Detta underlättar betydligt om man är osäker på valet av ring eller storlek.

snyggaste förlovningsringar på nätet 2020

Eftersom förlovningsringar finns i enormt många versioner och material nuförtiden kan det vara en bra idé att i lugn och ro ta en titt bland utbudet gemensamt. Hellre det än att du ensam försöker reda ut om hon gillar vitguld, roségul, gulguld eller diamanter. Även om det i teorin kan låta charmigt att veta allt om sin kvinnas smak, är sannolikheten stor att det går helt fel i praktiken.

Ringen är alltså i nyckelposition för de flesta kvinnor oavsett vad du som man tycker om det. Det är många som ännu är väldigt traditionella och lägger stor vikt vid det symboliska med både förlovnings- och vigselringar.

Vad säger man i en förlovning?

Ytterligare en sak som kan orsaka en viss stress är det verbala vid en förlovning. Det låter alltid så bra när andra formulerar sig. Vi är ju vana vid att höra alla verbalt skickliga skådespelare uttrycka sig i alla filmer och serier. Hur skall jag kunna vara lika smidig och charmig när jag friar eller förlovar mig?

I dessa sammanhang gäller det att kunna skilja på ”dikt och verklighet”. Kom ihåg att det viktigaste inte är att säga allt enligt ett visst romantiskt manuskript.

Du är en av de personer som enligt teorin bäst känner till din partner av alla i hela världen – annars är det troligen för tidigt att förlova sig. Därför har du också säkert lärt dig ett och annat om hur din partner fungerar och vad hon gillar att höra.

Det absolut viktigaste av allt är att lägga tid på att förbereda sig och öva in vad du vill säga. Att visa att du ansträngt dig och gjort ditt bästa är mer värt än tusen ord.

Sammanfattning

Detta med frieri eller förlovning är absolut inte enkelt. Det är också alltför sällan som vi män pratar med varandra om dessa frågor.

I de flesta fall är också de råd som vi män får skrivna av kvinnor, något som gör att det blir en stark vinkling mot kvinnliga önskemål och tankegångar. Det gör att den oro och de frågor som vi män har inför en förlovning ofta lämnas obesvarade.

Här har vi förhoppningsvis svarat på några av de vanligaste frågorna som dyker upp i samband med en förlovning. Om ni har ytterligare är det bara att kommentera här nedan!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *