Hur man ger dricks under semestern

dricks i olika länder

Det kan vara svårt att veta hur mycket man förväntas ge i dricks under resor. I Sverige är det allt mer ovanligt att man förutsätter dricks för servicen, även om det även här finns restauranger som erbjuder möjligheten för gästerna att ge dricks för god service. Även på många orter utomlands har tiderna ändrats och förväntningarna gällande drickspengar kan vara helt andra än vad man tror.

Det finns dock länder där dricks fortfarande uppfattas som ett tecken på vett och etikett och här är det bra att känna till hur mycket man av lokalbefolkningen förväntas ge. Hotell- och resesöksajten Momondo har till denna semestersäsong sammanställt en guide i hur lokalbefolkningen dricksar på sommarens populäraste resedestinationer bland svenskarna.

Den svåra konsten att ge rätt dricks

Att lämna rätt dricks utomlands kan vara svårt att bemästra eftersom länder ofta har sina egna oskrivna regler. Momondos årliga reseundersökning* av 23 000 resenärer världen över visar att många känner sig förvirrade gällande förväntningar som finns lokalt på vad man ska ge i dricks.

Så mycket som 55 procent av svenskarna känner sig osäkra på hur mycket de ska ge i dricks på semestern. Dryga hälften, 62 procent, hade föredragit att dricksen redan var inkluderat i priset på restauranger för att slippa förvirringen kring hur mycket man ska betala.

Vad som gäller i respektive land kan variera stort; för en del destinationer är dricksen nästintill ett krav då det utgör en stor del av inkomsten medan i andra länder finns det inga förväntningar alls.

Guide för dricks i olika länder

Spanien – 5-6% dricks
Spaniens semesterpärlor platsar in flertal gånger bland de populäraste resedestinationerna i sommar, däribland finns Malaga, Alicante och Barcelona. I Spanien är dricks högst frivilligt och ofta finns det inga förväntningar på att du bör ge dricks. Spanjorerna själva anser att omkring 5-6% är en lämplig dricks då man fått bra service på en restaurang. 

Storbritannien – 9-10% dricks
Med sin genuina stadsmiljö är London en av topp destinationerna inför sommaren. Lokalbefolkningen i Storbritannien är generellt mån om att ge dricks – de anser att dricks på 9-10% vid ett restaurangbesök är lämpligt då man fått bra service. Som resenär kan du notera om en serviceskatt redan blivit inkluderat i notan för då förväntas du inte ge dricks utöver det.

Frankrike – 3-4% dricks
Att uppleva sommaren i Paris är väldigt populärt bland resenärer. I Frankrike behöver du inte oroa dig för att ge för lite i dricks. Det är inte ovanligt att alla serviceavgifter redan är inkluderade i priset vilket gör att man inte förväntas lägga mycket på dricks. Lokalbefolkningen anger att de normalt sett anser att 3-4% är en passande nivå på dricksen på en restaurang.

USA – 19-20% dricks
För den populära sommardestinationen New York är dricks en väldigt väsentlig del av lönen för en del som jobbar på restaurang. I USA i sin helhet är man generellt väldigt generösa med dricks dock varierar detta något mellan vart man befinner sig i landet. Amerikaner utmärker sig jämfört med andra länder då de anser att 19-20% är rimligt att ge i dricks då man fått bra service på en restaurang. Detta är förhållandevis högt men är en grundregel då dricksen utgör en väldigt stor del av inkomsten för servitörer. Behöver du hjälp att få tag på en taxi på New Yorks fartfyllda gator kan det vara en god idé att ge dricks i förväg mot att någon smidigt viftar fram en taxi.

Portugal – 1-2% dricks
Med otrolig natur och pittoresk stadsmiljö är det inte till förvåning att Lissabon är en av sommarens mest eftertraktade destinationer. För lokalbefolkningen i Portugal ges dricks sällan, man anser generellt att 1-2% är en rimlig dricks för en restaurang med bra service. Som resenär ska man däremot vara beredd på att det finns andra förväntningar om man befinner sig på en av turistorterna. Här förväntas man ofta betala mer i dricks på restauranger men även för bra service på hotellet.

Italien – 5-6% dricks
I den eftertraktade semesterdestinationen Rom behöver man inte känna sig oförskämd om man inte betalar dricks. Här anger en femtedel av Italienska lokalbefolkningen att de aldrig ger dricks. Om man fått bra service på en restaurang är det däremot vanligast att ge 5-6% i dricks. Att Italien inte har en tradition i att ge dricka beror på att det i största grad redan är pålagt på notan.

*Undersökningen är utförd av Cint på uppdrag av momondo, under perioden 3-10 januari 2019, bland 999 svenskar i åldrarna 18-65 år. Totalt har undersökningen genomförts bland 23 400 deltagare i 22 länder.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *