Hur man kommer igång med den nya veckan

Snart en ny vecka med nya möjligheter! Det är dock inte alla som är lika exalterade över att få tillfället att få börja en ny vecka. De allt mörkare morgnarna gör det svårare att komma sig upp för de flesta. De mörkare tiderna kan dessutom göra så att man blir mer deppad och håglös under resten av dagen.

Vad finns det då som man kan göra för att förebygga denna trötthet och håglöshet? Min erfarenhet är att det är få saker som fungerar bättre än träning och hälsosam kosthållning. Tyvärr är det också på dessa områden man lättast ”syndar” när deppigheten faller på. Om man inte har lust med något annat, varför skulle man ha lust att träna?

Om man sedan inte tränar är risken även stor att man faller för lockelsen att äta mer onyttigt. Det är alltså en ond cirkel som kan vara svår att bryta om man släpper det för långt.

Om man dock ser till att prioritera träningen som en del av vardagen blir allt mycket enklare. Genom att få kontroll på en del av livet göder man nya goda vanor och det blir enklare att få kontroll på övriga delar av livspusslet. I klassikern The Power of Habit skriver Charles Duhigg om hur endast en ny vana kan få dramatiska konsekvenser för hur man hanterar alla övriga delar av sitt liv.

Se därför de små tillfällena att få in motionen i vardagen. Varför inte börja dagen med några gymnastikövningar som i videon nedan? Min poäng är att man inte behöver göra allt så invecklat. Det behövs inget dyrt gymkort för att komma igång. Allt handlar om att prioritera hälsan och välmåendet. Det vinner både en själv och ens omgivning på i längden.

Nedan är lite söndagsinspiration för hur man kan komma igång med sina hälsosammare vanor för den nya veckan. Vi börjar med Socialstyrelsens instruktionsvideo från mitten av 1970-talet:

Nedan en tidigare visad video från mitten av 1930-talet med motionsfrämjaren Bertil Uggla. Ett utmärkt sätt att komma igång på morgonen. I årsboken för Riksföreningen för gymnastikens främjande från 1936 finns dessa övningar samt fördelarna med gymnastik förklarat lite närmare. Artikeln hittar ni på denna länk.

en artikel om ”radiogymnastikens fördelar” vars upphovsrätt utgått från år 1934 hittar man bland annat bilden nedan. Jag gillar illustrationen om de alternativa förhållningssätten till livet som Bertil Uggla förevisar här. Vi har alla ett val då det gäller våra liv. Väljer vi att gå upprätt och piggt, med goda vanor genom livet eller låter vi våra dåliga vanor utgöra hinder för oss på vägen mot våra målsättningar.

Vardagsmotionen upphör inte genom inträdet till kontorsutrymmena. Även här finns massor av möjligheter till motion:

Till sist en video från Coronet Instructional Films från 1949 som förklarar nyttan med träning lite närmare:

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *