Hur skrivandet ändrat genom åren

skrivande som yrke

Skrivkonsten har ändrat radikalt från vad som var fallet under största delen av 1900-talet. Bara under de senaste 10-20 åren har tekniken gjort det möjligt att få fram texter snabbare och mer effektivt. Var finns då de största förändringarna och är det verkligen så att det blivit också blivit bättre för den som skapar texter i vardagen?

Nuförtiden finns professionella skribenter som skriver texter på uppdrag, eller utför så kallade content-tjänster kostnadseffektivt. I både små och stora företag är dessa tjänster efterfrågade eftersom det är viktigt med högkvalitativ och sökordsoptimerad text i allt från produktlanseringar till hemsidor. Även för privatpersoner har det blivit allt viktigare att ha förmågan att skriva snabbt och effektivt – oavsett om det gäller uppdatering av sociala medier, mailkonversation eller övriga skrivuppdrag.

Med andra ord är förmågan att formulera sig i det skrivna ordet viktigare än någonsin och samtidigt även mer krävande. Det finns dock även många fördelar hos nutidens skribenter knappt ens tänker på. Här är några av dessa.

Verktygen har förbättrats

Även i dagsläget finns författare som skriver sina alster på skrivmaskin eller för hand. Hit hör bland annat Lars Norén och Jan Guillou, som ännu idag troget använder sig av sina tyska Adler skrivmaskiner.

Quentin Tarantino är känd för att skriva sina manus för hand, enbart med penna och papper. Även författaren Tom Wolfe skrev det första utkastet till sina böcker för hand ända fram till sin död ifjol. Fördelen med detta sätt att jobba beskriver man ofta med den kreativa frihetskänsla som det innebär att endast ha penna och papper till sitt förfogande.

Här är det också många olika pennor som fått kultstatus tack vare sina berömda användare. En av dessa är blyertspennan Blackwing 602, som är en av de mest ikoniska och eftertraktade bland författare, tack vare sin grafitkärna som är speciellt designad för smidig handskrift. Även reservoarpennor från Montblanc och Montegrappa har hög status bland skribenter eftersom Winston Churchill och Ernest Hemingway använde sig av dessa pennor.

Ernest hemingway skriver
Ernest Hemingway använde sig även av skrivmaskin, där hans Royal Quiet de Luxe var en av favoriterna.

Den uppenbara nackdelen med dessa sätt att skriva på är att texten måste överföras i digitalt format innan publicering och det tillför ett extra arbetsskede i dagens redan pressade arbetsklimat. Därför passar också skrivmaskinen och skrivande för hand bäst för redan framgångsrika författare, som har möjlighet att ta tid på sig att färdigställa sina böcker.

De flesta använder sig numera av datorer för att färdigställa sina texter. Det gäller i alla typer av jobb och här finns många fördelar. Numera finns nämligen alla typer av hjälpmedel för att rätta till språket, felstavningar och liknande problem som kan fördröja arbetsprocessen.

Lätt att göra research

En annan stor fördel i den nya moderna världen med alla dess teknologiska framsteg är att det är relativt lätt att få tag på information. Den stora utmaningen gällande internet är att få tag på relevant information.

Oavsett utmaningen har det rikliga informationsutbudet gjort det betydligt enklare för skribenten. Numera behöver man inte nödvändigtvis bege sig till bokhandeln, biblioteket eller liknande platser för att få tag på relevant material för sina artiklar eller böcker.

Tid och plats för att skriva

En sak som delvis hör ihop med de verktyg och den teknik som finns till förfogande är möjligheten att ha kunna färdigställa allt sitt jobb oavsett tidpunkt och plats. Länge var enda möjligheten att sända sitt färdigställda skrivjobb per post åt uppdragsgivaren eller att överlämna det personligen på kontoret. Numera kan man sända allt via mail och ha det levererat följande sekund.

Allt detta gör det möjligt att sitta var som helst i världen och göra ett skrivuppdrag för en svensk uppdragsgivare. Det kan man också göra när som helst på dygnet och behöver inte vänta tills att kontoret öppnat för att överlämna sitt alster ifall det är brådskande.

Attityderna har förändrats

Ytterligare en sak som sällan pratas om är hur inställningen till skribentens arbete förändrats under de senaste decennierna. Det betyder inte att allt som skrivs är relevant eller av hög kvalitet, men numera är det betydligt enklare än förut att få fram sitt budskap och sina texter – i alla typer av format.

Det har naturligtvis även sina nackdelar eftersom konkurrensen samtidigt blivit mördande då det gäller att profilera sig som skribent i dagens samhälle. I gångna tider var författaren och journalister högaktade intellektuella både i Sverige och utomlands. Nu är det endast ett fåtal som innehar samma sociala status i vårt samhälle inom dessa yrkesgrupper.

Å andra sidan var det heller inte enkelt tidigare. Kanske främst på grund av tids- och materialbristen. Det finns en orsak till att de flesta författare och skribenter i början av förra århundradet tillhörde de högre samhällsklasserna. De flesta andra var fullt upptagna med att tjäna sitt uppehälle på annat håll och att få tag på material att skriva på var heller inte så enkelt och förmånligt som det är i dagens läge.

Slutligen

Med andra ord finns det numera mycket att vara tacksam över för den som är intresserad av att skriva. Vi är alla skribenter på ett eller annat sätt och numera finns bättre möjligheter än någonsin för att få till en bra text och nå ut med sitt budskap.

För den som inte känner att man har skrivandet gåva finns alltså även möjlighet att ta hjälp från de som har det som yrke till en överkomlig summa pengar. Det är en intressant ny värld vi lever i och allt tyder på att utvecklingen fortsätter även på detta område.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *