Hygienisk resa i vår samtid – Satirisk skildring

Tvättbräda, solbränna, trendig frisyr och väldoftande vinddrag för förbipasserande. Där har vi några komponenter av dagens mansideal. Som man är det ett heltidsjobb att se till att kroppen eftersträvar mansidealet och inte havererar. Hygien är en hörnsten av mansidealet såväl som det intryck man ger sig själv och omvärlden. 

Vad ska man tänka på som man, för att hygieniskt främja sig själv och omgivningen? Det finns en rad olika faktorer som både kan hjälpa och stjälpa sin hygienranking.

Svettkoll

Många människor har rest i tunnelbanan en varm dag. Med fasa ser man att snubben mittemot börjar få blöta fläckar på sin nystrukna skjorta. Annalkande svettdroppar vars framträdande snabbt sprider skräck bland medpassagerare, som räds en demonisk luftburen arom vars skoningslösa existens ämnar förgöra alla luktsinnen i sin väg. Det finns ingenstans att fly, inget räddande korsdrag. Konfrontation av demonisk doft är enda alternativet för alla medresenärer som unisont låtsas som inget.

Även de mest väldisciplinerade svettkörtlar kan svika mannen under riktigt varma sommardagar med digra konsekvenser. Olägliga blöta fläckar på skjortan som lyser på avstånd sätter prägel för hela dagen. Svettningar är väldigt irriterande och inträffar alltid olägligt. Vissa män är väldigt medvetna, självförtroendet fungerar som en motsatt reflektion av svettlökarnas existens. Sedan finns andra sidan av spektrumet, gubbtjyven som inte alls bryr sig, och utan tveksamhet betvingar hela sin omgivning passiv svettning.

Ett fåtal svettextremister är väldigt bekväma med sin svett, de bär den med vördnad likt en hedersam utmärkelse som förtjänar omvärldens beundran. Lyckligtvis är majoriteten av alla män väldoftande, alla män bör ej axla ansvaret för några få individers verkan.

Vissa män gillar att spela casino på nätet, vilket kan öka pulsen och framkalla svettningar, såsom ett behov av en antiperspirant väldoftande kompanjon.

Klimatförändringar

Seriösa klimatförändringar i armhålor är ett totalitärt samhällsproblem som måste bekämpas, i behov av Klimat Greta som sittstrejkar och klimataktivister som svingar runt bland armhålans lianer. Samtidigt som individen själv är en skeptisk klimatförnekare, hävdar att svettnivåerna inte har ökat och allt är en lögn. 

En sak är säker – Armhålan i fråga, erfar inte en ny istid med isande friskhet, vars bris förfriskar omgivningen! En dusch om dagen, eller en raggardusch när nöden kräver, Please!

Enkla tips

 • En schysst väldoftande parfym gör under
 • Luftiga kläder som andas, ingen kroppsstrumpa av latex rekommenderas
 • Undvika ljusa pastellfärger som tydligt framhäver blöta fläckar
 • Undvik polyester, materialet andas inte och fungerar som hävstångseffekt för unkna aromer
 • Har man en okontrollerbar dammlucka i armhålan som helt lever ett eget liv så finns det kirurgiska ingrepp som hjälp 

Schysst bränna

Visst är det snyggt med en jämn och fin solbränna som förgyller kroppen utan konstiga bonnabrännor. Lite bränna är bra, solbränna ger intryck av sundhet när det i själva verket är en skada på kroppen om man inte solar med förstånd.

Enkla tips

 • Sola med förnuft och använd solskydd, givetvis en självklarhet men tåls att förtydligas
 • Sol är en viktig källa för kroppens behov av D-vitamin, speciellt under vintern när soltimmarna är få
 • Det finns en rad olika möjligheter för ”brun utan sol” för den som vill undvika solstrålar

Fötter

 Instängda fötter är ett stort problem för många män, vars fotjuice med tiden blir en årgångsmarinad vars doft successivt ökar om skons ägare erfar separationsångest från gamla skor.

 • Byt skor varje dag, en ständig rotation som låter skorna vädra
 • Ha två likadana par som kan roteras 
 • Köp en spray som dämpar aromen
 • Tvätta fötterna, en självklarhet som tål att upprepas

Hur hygien spelar in i vardagen

Doftar man likt en gammal gympasko spelar det inte någon roll hur snygg man är, hur bra man spelar klarinett, eller hur mycket man tar i bänkpress. Om man stinker är alla tidigare prestationer och utmärkelser är helt förgäves och hela ens existens definieras av stundens arom, allt är kört. 

Föreställ er Edison med sin fantastiska uppfinning glödlampan. Hade Edisons armhålor haft sitt eget ekosystem hade ingen tagit glödlampan på allvar. Stearinljustillverkarnas luktsinne hade plötsligt blivit sylvasst när Edison började bli märkvärdig med sitt skinande trams.

Donald Trump, en totalitär stil-influencer

Förlåt mig bäste Donald Trump, du kommer ändå inte att läsa detta så jag passar på att slå uppåt mot dig som spelplan för missförhållanden inom maskulin fåfänga och hygien. Åldrande gamla herrar har en tendens att helt tappa kollen över vad som är snyggt, fult, anständigt eller oanständigt. Mr Trump är full av små skavanker som media glatt iakttar med lupp och skapar rubriker som genererar klick. Fake news eller ej, hans hy ser inte helt frisk ut, den har en missfärgad orange nyans som ställer frågetecken om tvålskräck, sol, makeup eller sjukdomar.  

 Donald Trump ser möjligen ut som en sann ledare då han utstrålar orubbligt självförtroende bärandes en illasittande kostym med överlägsen, dock bortkommen uppsyn. Han ger intrycket av en upptagen man vars tid är för viktig för att ödsla tid på morgonbryderier om vilken skräddarsydd kostym han ska bära just idag. När han börjar prata så inser man snabbt att han har gott om tid över för en total makeover. 

Trumps ivrigt gestikulerande vida kavajärmar skapar kraftig ventilation som enligt rapporter ska innebära att Donald Trumps armhåla doftar lika fräscht som mexikansk murgröna. Frågan är om Trumps gränsöverskridande mansideal kan komma att migrera och erövra välden?

Slutord

Vi är alla unika individer med olika förutsättningar man inte kan påverka.

Som man, har man ett ansvar att göra det bästa med det man har till förfogande. Gör man sitt yppersta med sig själv och sin utveckling, skapas även självförtroende för framtida projekt, helt orelaterade, men egot ser inte skillnaden utan får näring från tidigare goda gärningar som sedan bidrar med ökat självförtroende och prestation i framtiden.

–Skribenten har givetvis oklanderlig hygien–

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *