I gränslandet mellan hantverk och teknik – nu är Transparent Sound tillbaka med nya dekorativa högtalare

Foto: Idha Lindhag

För sex år sedan skapades den första versionen av det som nu kommit att bli en högtalare älskad av design- och musikintresserade världen över: Transparent Speaker. Nu är Transparent Sound tillbaka med två varianter av Transparent Speaker samt en limiterad kollektion vid namn UPCRAFTED där de tillsammans med skickliga hantverkare fortsätter att förflytta gränsen mellan design, teknik och hantverk.

Den första versionen av högtalaren Transparent Speaker kom till under en laboration år 2012 och de positiva reaktionerna lät inte vänta på sig. Nu, efter några år av produktutveckling och interna förändringar är Per Brickstad och Martin Willers tillbaka med Transparent Sound och spännande högtalare i både bekanta samt nya skepnader.

Drivkraften för Transparent Sound har alltid varit en nyfikenhet, en lust och en vilja att ifrågasätta vad teknikprodukter står för samt tillför. Per och Martin beskriver sig själva som hantverksnördar, med en nästintill osund relation till detaljer och strävar genom sina produkter efter att skapa känslor och att få människor att samspela mer med naturen.

UPCRAFTED-kollektionen: Steel speaker. Foto: Idha Lindhag
UPCRAFTED-kollektionen: Stoneware speaker. Foto: Idha Lindhag

Som ett resultat av respekten till hantverk och naturen har Per och Martin nu senaste året, utöver att arbeta vidare på sina transparenta högtalare, även utvecklat en limiterad upplaga handgjorda högtalare som släpps i november. Den limiterade kollektionen som kallas UPCRAFTED har tagits fram tillsammans med skickliga hantverkare och består av tre ”upcyclade” högtalare: en i stål, en i keramik och en i trä.

Vi vill genom kollektionen UPCRAFTED undersöka i vilken utsträckning en avancerad teknikprodukt även kan vara ett fint hantverksobjekt. För att utforska vart gränsen går har vi valt att jobba med naturnära material och skickliga hantverkare. Det finns något spännande i att låta komponenter återfödas i nya format, där produkterna får vara modulära, och i någon mån cirkulära. En förädlingsprocess där vi låter produkten ”upcyclas” till en ännu mer värdefull och unik produkt. Vi gillar idén om saker som inte blir sämre med tiden, utan bättre, säger Per, designchef på Transparent Sound.

Per Brickstad och Martin Willers. Foto: Idha Lindhag

I en tid då teknikprodukter ofta är komplicerade och lika ofta känns gamla redan efter något år, erbjuder Transparent Sound ett alternativ. Benämningen Transparent vittnar om flera saker: förutom en karaktäristisk och unik design, innebär namnet också ett ifrågasättande av den bransch de verkar inom och en strävan efter ett öppet, ärligt och hållbart företagande.

Företagets ambition är att skapa kvalitativa teknikprodukter som kan åldras med värdighet och till och med gå i arv. Materialen de valt och tillverkningen av komponenterna fokuserar på att vara modulära samt reparerbara för att så lite så möjligt ska slängas. Alla högtalare från Transparent Sound kommer med Bluetooth-funktion, och för de som önskar kan högtalarna uppgraderas både med röststyrning och till multi-room-system. Begreppet Transparent Sound refererar dessutom till att högtalaren inte förvanskar ljudet utan erbjuder en korrekt återgivning av en inspelning.

Small Transparent Speaker. Foto: Emil Fagander

Förutom originalet Transparent Speaker i svart, finns även Small Transparent Speaker nu tillgänglig att förbeställa. Det är en nättare, mindre och vit version av originalet.

Högtalarna kan redan nu beställas och levereras efter jul. Fina presentbevis utlovas för den som vill ge denna kvalitativa samt dekorativa högtalare i julklapp. Den lilla högtalaren kostar 5000 SEK och den stora 10 000 SEK och finns att beställa på transparentspeaker.com.

Transparent Sound x Dry studios WOOD speaker. Foto: Idha Lindhag

De olika högtalarna i den limiterade UPCRAFTED-kollektion har tagits fram i samarbete med skickliga hantverkare och lanseras imorgon fredag den 30/11. Den i trä tillsammans med Dry Studios, den i keramik tillsammans med keramikern Hortense Montarnal från Lyon och den i stål tillsammans med smeden Jonas Majors från Mörkö. Kollektionen kommer att finnas på transparentspeaker.com till ett pris av 15 000 SEK för de små, och 25 000 SEK för den större högtalaren i stål. Dessa kommer inledningsvis i mycket limiterad upplaga.

Senare kommer den i trä även finnas tillgänglig hos drystudios.com samt i deras butik, den i stål hos perspectivestudio.se och den i keramik kommer också finnas tillgänglig hos Empreintes i Paris.Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *