Ida Olsson bygger motorcykel åt The Balvenie

ida Olson bygger motorcykel åt The Balvenie

I vad som måste vara årets mest otippade samarbete så har skotska whiskyproducenten The Balvenie och motorcykelbyggaren Ida Olsson gått ihop för att bygga en whiskyinspirerad motorcykel.

Motorcykeln, ursprungligen en Royal Enfield Continental gt 650, byggs om för hand med exklusiva detaljer och materialval. Motorcykeln får specialtillverkade delar såsom ett handsytt lädersäte och gaffelskydd i läder. Tanken ska vara att visa på likheten mellan motorcykelns varsamma hantverk och hur The Balvenie ser på sin whiskytillverkning. Detaljer i ekträ har utformats som ska anspela på whiskyfaten från destilleriet.

Ida på besök hos The Balvenies destilleri. Foto: The Balvenie

Hantverket spelar nämligen också en viktig roll vid tillverkningen av The Balvenie – den världsberömda whiskyn från Dufftown, Banffshire, Skottland. Det är det enda destilleriet som fortfarande odlar sitt eget korn, använder traditionella mältare och har egna kopparslagare samt tunnbindare på plats i tillverkningen.

Bygget dokumenteras visuellt i form av en mini-serie med avsnitt som släpps exklusivt på motorcykelmagasinet MCM Classic. Första avsnittet släpps 2 november, andra 23 november och tredje 16 december och hittas här: The Balvenie Motorcycle – YouTube

Ida Olsson – motorcykelbyggare

Ida i garaget. Foto: The Balvenie

Gentlemannaguiden älskar motorer, hantverk och material – och whisky för den delen – så vi beslöt oss för att ta en pratstund med Ida om hennes passion för motorcyklar.

Var kommer ditt intresse för motorcyklar ifrån?

Mitt intresse för motorcyklar började redan när jag var liten. Pappa hade alltid gamla mopeder stående i garaget och ibland fick jag och min bror låna varsin och köra runt i skogen på min farmor och farfars lantställe. 

När jag fyllde 15 år önskade jag mig en moped och lyckligtvis fick jag en! Jag körde den mopeden överallt. Det var en otrolig frihetskänsla att kunna ta sig runt och dessutom njuta av att köra. 

Sedan när jag fyllde 18 så blev det några år med bilkörkort och fokus på skolan. Tanken på att ta MC-kort fanns där hela tiden, men jag kände ingen som hade MC-kort som jag kunde övningsköra med. Men till slut hade jag sparat ihop tillräckligt för att ta mitt körkort. Det är en av de bästa sakerna jag gjort, och tack vare det träffade jag också min sambo!

Hur blev du motorcykelbyggare?

Jag körde motorcyklar under ett par år innan intresset för att bygga om motorcyklar började. Många av mina vänner som kör motorcykel byggde om och ändrade sina och de inspirerade mig till att också börja utforska och ändra. Jag började med små saker som att ändra färg på någon kåpa. När min sambo flyttade till mig hade han med sig en del verktyg och det ledde till att jag började prova att tillverka delar. Han lärde mig också att svetsa. 

Jag har alltid varit kreativ och älskar att prova nya material och lära mig nya saker, så att bygga motorcyklar passade mig. Det är så härlig känsla när man gjort något unikt från en tanke till verklighet.

Foto: The Balvenie

Du har även vunnit en tävling i motorcykelbyggande?

Ja, 2019 ställde jag upp i Petrolettes Wrenchoff – en tävling i motorcykelbyggande för tjejer där man fick chansen att bygga om en Royal Enfield 650 twin. Det var bara att anmäla intresse och motivera varför man skulle vara en av dom som fick chansen – och jag hade turen att få representera Sverige!

Tävlingen gick helt enkelt ut på att man fick en Royal Enfield motorcykel per lag och med fria händer fick skapa sin egen tolkning. Jag valde att tävla själv i mitt team och lyckades vinna priset för bästa design.

Vilken motorcykel kör du själv?

Jag sålde min dröm-motorcykel förra året. En gammal Harley Davidson Shovelhead. Den blev för mycket meck och för lite körning. Insåg att jag inte vill mecka på den nivån med trasiga saker. Jag älskar att bygga om och skapa, men inte att laga trasiga motorcyklar. Dessutom vet jag inte tillräckligt mycket om det mekaniska. 

Just nu kör jag runt på en Royal Enfield Continental Gt 650.

Har du något drömprojekt?

Nej inte just nu. Balvenie-motorcykeln som jag precis byggt färdigt kan man säga har varit ett drömprojekt. Att fritt fått tolka en hantverkswhiskey i en motorcykel har varit så kul! Varje bygge gör att man lär man sig mycket och utvecklas, så jag hoppas på fler liknande projekt i framtiden! 

Idas 3 tips för dig som vill börja bygga om motorcyklar

Om man vill bli motorcykelbyggare finns både inspiration och bra hjälp online. Foto: The Balvenie

1: Kolla på YouTube. Om man vill lära sig att bygga om och inte känner någon som håller på med motorcyklar så kan man lära sig jättemycket där.

2: Välj en motorcykel som det finns mycket delar att köpa till. Vissa modeller finns hur mycket färdiga delar som helst till, där det bara är att skruva av originalet och sätta på de nya. Börja med mindre delar som är lätta att plocka av och sätta på.

3: Våga prova dig fram! Undvika att ändra och skära i orginaldelarna. Det är bättre att tillverka en ny del eller köpa en likadan del som originalet att skära i. Blir det inte bra kan du alltid sätta tillbaka originalet igen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *