Idag fyller SEAT 70 år – En resa av ständig förnyelse

klassiska spanska bilar

Idag är det exakt 70 år sedan SEAT demokratiserade den fria rörligheten i Spanien. Det var nämligen den 9 maj 1950 som företaget grundades och har under resans gång genomgått många förändringar och visat på en förmåga att förnya sig.

SEAT är idag det enda bilföretag i Spanien som designar, tillverkar, konstruerar och marknadsför bilar. Samtidigt är SEAT det industriföretag i landet som satsar mest på forskning och utveckling, motsvarande 1% av BNP. SEAT är idag ett stabilt företag som ingår i Volkswagenkoncernen, som är världens största biltillverkare.

Med en omsättning på 11,157 miljarder euro 2019 och en export av både fordon och reservdelar uppgående till 81% av omsättningen (9,041 miljarder euro), är SEAT Spaniens ledande industriföretag.

Från Barcelona till världen

Det var i Zona Franca i Barcelona som SEAT öppnade sin första fabrik år 1953. Då låg produktionen på 5 bilar av modellen SEAT 1400 per dag.

När fordonstillverkningen startade 1953, uppgick arbetsstyrkan till 925 man, i dag är fler än 15.000 personer anställda på SEAT.

seat 70 år

Efter drygt 40 års tillverkning av storsäljare som SEAT 600 och SEAT 127 byggde företaget en större och mer modern fabrik och flyttade tillverkningen från Barcelona till Martorell. Anläggningen öppnades 1993 och innebar en investering på hela 1,47 miljardeer euro.

Verksamheten i den anläggningen inleddes med lanseringen av den andra generationens SEAT Ibiza och den helt nya SEAT Cordoba. I detta skede var produktionstakten redan upp i 1500 bilar per dag.

Produktionen idag

I dagsläget har SEAT tre produktionscenter, i Barcelona, El Prat de Llobregat och Martorell. Dessutom tillverkas modellen Ateca i Tjeckien, Tarraco i Tyskland, Alhambra i Portugal och Mii electric, SEATs första helt eldrivna bil, i Slovakien. Fram till idag har fler än 19 miljoner bilar rullat ut från SEATs fabriker.

SEATs anläggning i Martorell är den som producerar flest bilar i Spanien, Europas näst största bilproduktionsmarknad. Värt att nämna är också att SEAT avsatte 1,259 miljarder euro för forskning och utveckling 2019.

Av denna summa investerades 27 miljoner euro i hållbara initiativ vid anläggningen i Martorell i syfte att sänka CO2-utsläppen och tack vare en ambitiös miljöstrategi kunna göra fabriken koldioxidneutral 2030.

seat spansk bil 70 år

Den första bilen bilen på export gick till Colombia 1965 och sedan dess har SEAT etablerat sig som Spaniens ledande industriella exportör och den uppgår idag nästan 3% av landets totala exportvolym. I dag går exporten av SEAT bilar till hela världen och utvecklingen de senaste åren har varit exponentiell.

Det gäller allt från konstruktion och design av sina bilar via produktion till exportvolymer. I dag tillverkar man lika många bilar på 3 minuter som det förr tog en hel dag att färdigställa, och jämfört med den väntetid på 2 år som gällde för SEAT 600 på 1950-talet, tar det idag bara minuter och några klick på webben för att inom loppet av några veckor få hem en helt ny bil.

Brett och konkurrenskraftigt produktutbud

Sedan starten för 70 år sedan har SEAT lanserat hela 75 modeller, inräknat olika versioner och generationer. Av dessa av några varit verkliga milstolpar, som SEAT 1400 från 1953, den första bil som företaget tillverkade, eller legendariska SEAT 600, som kom 1957 och snart blev en symbol för frihet och rörlighet.

SEATs 70 åriga historia
Här är SEATs 70-åriga historia i bild och text. Klicka för att göra bilden större.

1984 kom SEAT Ibiza och 1999 SEAT Leon, som varit en försäljningssuccé ända sedan lanseringen. Värt att nämnas är också att företaget 2016 utökade sitt modellutbud med ett SUV-segment med modellerna SEAT Ateca, SEAT Arona och SEAT Tarraco, och 2019 presenterade man sin första elbil, SEAT Mii electric.

Under hela resan har bilarna vidareutvecklats och moderniserats. Inte minst gäller detta tekniken rent generellt; från avancerade säkerhetssystem till de mest avancerade uppkopplingslösningarna. I linje med SEATs engagemang för en mer hållbar och miljöfokuserad mobilitet, har företaget också inlett en omfattande elbilsoffensiv.

I år och under nästa år kommer den redan tillgängliga eldrivna versionen av SEAT Mii att få sällskap av nya el- och plug-in hybrid modeller, bland annat för nya SEAT Leon som snart lanserar en plug-in hybrid. Tarraco kommer också som plug-in hybrid och detsamma gäller CUPRA Formentor och CUPRA Leon. Till detta ska läggas att ”el-Born” blir märkets andra 100% eldrivna modell, efter Mii electric.

CUPRA – SEATs adelsmärke

CUPRA har alltid varit SEATs adelsmärke för maximal sportighet ända sedan lanseringen av Ibiza CUPRA 1996. 2018 visade SEAT åter prov på sin nyskapande förmåga när man tog CUPRA till nya höjder. CUPRA är ett speciellt varumärke som skapats i syfte att presentera något unikt, ge företaget tillgång till nya marknader och målgrupper som är på jakt efter en mer speciell produkt som kommer att bidra till att öka SEATs bruttomarginal.

seat cupra

Det nya varumärket är inriktat på att attrahera bilälskare och karakteriseras av modern design och sportig prestanda. Efter lanseringen av CUPRA Ateca och den nya CUPRA Leon-familjen, presenterades CUPRA Formentor, den första modell som tagits fram speciellt för SEATs sportigaste märke. Bilen tillverkas i Martorell vid företagets nyligen invigda högkvarter ”CUPRA Garage”.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *