Innis & Gunn Barrel Aged Irish Whiskey Stout – Kindred Spirits släpps på Systembolaget

Innis & Gunn Kindred
Bild: Alan Richardson Dundee, Pix-AR.co.uk Innis and Gunn Kindred Spirits

Idag släpper skotska craft bryggeriet Innis & Gunn en av sina återkommande men begränsade signaturprodukter – Innis & Gunn Kindred Spirits. Systembolagets hyllor fylls med en leverans om 38 600 buteljer av den smakrika stouten som lagrats med Innis & Gunn´s unika fatlagringsmetod på ekfat som tidigare lagrat irländsk whiskey.

Det är åttonde året i rad som den irländska / skotska stouten gästspelar i Sverige, tidigare varianter har varit väldigt populär för sin djupa smakprofil och elegans. Kindred Spirits betyder tvillingsjälar och belyser skottar och irländares många beröringspunkter som folk. Ölet är en hyllning från skotska Innis & Gunn till bröderna på den gröna ön och deras fantastiska whiskey.

Timingen för släppet är som vanligt i samband med den irländska nationaldagen, St Patrick´s Day den 17 mars.

Bild: Alan Richardson Dundee (Pix-AR.co.uk)

Innis & Gunn Kindred Spirits är en mustig mörk stout som man valt att slutlagra på irländsk whiskeyek. Lagringen ger ölet ytterligare en smakdimension med en touch av den Irländska whiskeytraditionen. Man finner tydliga inslag av mörk choklad och bränt socker som samsas med Innis & Gunn’s karaktäristiska toner av vanilj och ek som kommer från lagringen på ek.

Stout är otvetydigt Irlands nationaldryck vid sidan av Irish whiskey medans Scotch whisky är skottarnas främsta stolthet vid sidan av sina ales.

Stouten är underbart balanserad men ändå komplex i smaken. Vårt mål med alla våra eklagrade öl är att smakupplevelsen ska vara mångfacetterad utan att för den skull bli svårdrucken. Öl ska vara gott och samtidigt spännande tycker vi på Innis & Gunn, berättar bryggmästare Dougal Gunn Sharp.

Bryggmästare Dougal Gunn Sharp.

Stouten lanserades för första gången 2012 och har återkommit varje år sedan dess. Under mars förra året var Innis & Gunn’s stout den populäraste stouten på Systembolaget efter irländska Guinness.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *