Innis & Gunn Espresso Barley Wine – exklusivt eklagrat Barley Wine smaksatt med mörkrostade kaffebönor

Lagom till december och kommande juletider släpper det skotska succébryggeriet Innis & Gunn en ny unik limiterad ölutgåva. Innis & Gunn Espresso Barley Wine är ett eklagrat Barley Wine som smaksatts med rostade kaffebönor och levererar därmed ett öl som aldrig tidigare skådats på Systembolagets hyllor.

Det smakrika mörka ölet släpps den 4 december. Upplagan är dock endast är på 36 000 flaskor och väntas sälja slut snabbt, därför kan det vara en bra idé att vara snabbt ute om man vill försäkra sig om att få smaka på ölet.

Parallellt med att intresset för hantverksmässigt tillverkad öl ökat lavinartat de senaste åren har vi som bekant haft en enorm kaffetrend i Sverige. Även ekfatslagrad öl och Barley Wine har blivit allt mer populärt. Barley Wine är precis som namnet antyder ett vin gjort på korn istället för vindruvor. Alkoholhalten ligger närmare vin och har generellt en fylligare och mer komplex smakstil med vinös karaktär.

Innis & Gunn Espresso Barley Wine slår an på allt detta och levererar en helt unik smakkomplexitet med en alkoholstyrka på 8,4 %. Ölet har efter bryggning lagrats på ek varpå det smaksatts med mörkrostade kaffebönor. Med sin smakrika och omisskänneliga Innis & Gunn-karaktär som kommer från eklagringen är ölet i kombination med de lätt vinösa smaknoterna och en finish av kaffe en riktigt häftig smakupplevelse.

”Jag är en extremt stor espressokonsument så för mig kändes det när till hands att göra ett öl med smak av kaffe”, berättar Dougal Sharp bryggmästare på Innis & Gunn. ”Vidare har jag länge funderat på att experimentera med ett smakrikt barley wine i kombination med Innis & Gunn’s teknik att lagra öl på ek. Som vanligt visste vi inte hur kombinationerna av alkoholstarkare barley wine, kaffe och den slutgiltiga eklagingen skulle fungera i praktiken. Men jag tycker att det här blev något alldeles extra! Det ska bli kul att se vad de kräsna svenska fansen säger om denna skapelse”, berättar Dougal Sharp, bryggmästare på Innis & Gunn.

Avnjut Innis & Gunn Espresso Barley Wine kyld som den är framför brasan med en kär vän eller kombinera ölen med en lyxiga, lagrade ostar eller drick den med för årstiden robusta maträtter så har du en vinnare.

innis & gunn espresso barley wine

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *