Innis & Gunn släpper sin första Vintage

Innis & Gunn Vintage 2015 är ett helt unikt samlarobjekt som lämpar sig ypperligt för lagring. Med denna förstautgåva firar bryggmästare Dougal Sharp 30 år i bryggeribranschen, en karriär han inledde som tonåring på sin fars bryggeri i Edinburgh.

Vintage 2015 är den första ölen av sitt slag under bryggeriets 13-åriga historia och väntas bli ett samlarobjekt för Innis & Gunn-konnässören. Innis & Gunn’s Vintage 2015 släpps den 3 juni i en begränsad upplaga om 6000 flaskor.

Innis & Gunn Vintage 2015 har lagrats i 100 dagar på amerikanska ”first-fill” bourbonfat innan de tappats på flaskor där man slutligen tillsatt jäst för en naturlig kolsyreutveckling.

– Vår första Vintage någonsin är en mycket speciell öl på många vis, berättar Dougal ”Gunn” Sharp bryggmästaren och grundaren på Innis & Gunn. För det första tycker jag att smaken är så där välbalanserad och god som jag personligen tycker att en optimal öl ska smaka. För det andra är denna Vintage resultatet av vår kärlek till ölet och ett projekt som vi arbetat med under många år och drömt om att få göra.

Med denna exklusiva Vintage firar bryggmästare Sharp även en milstolpe som 30 år i bryggeribranschen. Innis & Gunn Vintage 2015 bryggs med crystal-malt, mellanrostat korn och Styrian goldings-humle. Ölet kan lagras i 5-15 år beroende på lagringsförhållanden. Öl som lagras skall förvaras stående och svalt i mörk miljö.

innis & gunn vintage

Innis & Gunn’s Vintage 2015 släpps den 3 juni i en begränsad upplaga om 6000 flaskor. Flaskan säljs i en exklusiv samlarförpackning. Priset är 99 kr och artikelnumret 11014-01.

Om Innis & Gunn

Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale och bryggmästaren Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé.

Flera månader och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp ett telefonsamtal där en chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare bara slängts bort. Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer till en törstig värld.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *