Innis & Gunn Spiced Rum Aged Porter

Den 2 december släpper det skotska hantverksbryggeriet Innis & Gunn en ny spännande porter med en unik twist. Portern är lagrad på karibisk ROM-ek som har smaksatts med några av de mest traditionella julkryddorna; kardemumma, kryddnejlika, kanel, kryddpeppar och svartpeppar. Kryddorna har krossats för hand på bryggeriet och tillsatts under lagringsprocessen på ek.

Spiced Rum Aged Porter är en hyllning till den mustiga portern som blev populär under 1700-talet i London. Innis & Gunn Spiced Rum Porter passar tack vare sin mörka, mustiga karaktär och den unika kryddmixen perfekt till det traditionella svenska köket och robusta maträtter med hög sälta. Till julens läckerheter passar Spiced Rum Porter därmed helt perfekt.

Pröva även att dricka ölen till en efterrätt med mörk choklad eller till lagrade ostar av hög kvalitet.Den svenska klassikern julpepparkakor med stiltonost är magisk i kombination med Spiced Rum Porter.

Som brukligt i porter- och stoutrecept har man använt mörkrostad kornmalt men även smaksatt ölen med inslag av pale ale malt och crystal malt. Humlen som använts är Super Steiermark vilken bidrar med en mild beska som balanseras av sötman från malten och lagringen på ek.

Att få göra den här ölen har varit bland det roligaste jag gjort som bryggare. Vi krossade över 70 kilo kryddor för hand. Bryggeriet doftade ljuvligt juligt i veckor, berättar Dougal Sharp, grundare och bryggmästare Innis & Gunn.

Porterstilen som vi valde denna gång gjorde att ölen verkligen tog med sig intensiteten och komplexiteten av de fem kryddorna. Varje klunk är en explosion av smaker från de delar av världen som kryddorna kommer ifrån, avslutar Dougal Sharp.

innis-gunn-bottle-spices-box-portrait

Spiced Rum Aged Porter säljs i en upplaga på 40 000 flaskor och har en alkoholhalt på 7,4 %. Ölen är svart och har en doft av aromatiska kryddor med rostade nötter, mörk choklad och torkad frukt. Smaken är krämig med en balanserad smak mellan humlens beska, sötman från malten och eklagringen. Juliga toner från kryddblandningen. Värmande inslag av karibisk rom, vanilj och ek. Avslutningen är långvarig och fyllig dröjer sig kvar länge i munhålan.

Om Innis & Gunn

Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale och bryggmästaren Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé.

Flera månader och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp ett telefonsamtal där en chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare bara slängts bort. Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer till en törstig värld.

2005 lanserades Innis & Gunn i Sverige och idag är ölen en av Systembolagets bäst säljande ale. Sedan upptäckten av att lagra öl på ekfat har bryggarna på Innis & Gunn hela tiden strävat efter att skapa nya smakupplevelser. Efter succén med den limiterade utgåvan av Innis & Gunn Rum Cask 2007, där ölen var lagrad på romfat, har man fortsatt med utvecklingen av denna produkt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *