Inredningstrender 2023 från Stockholm Design Week

Stockholms stora designvecka, Stockholm Design Week, är förbi och vi passar på att sammanfatta årets stora inredningstrender 2023. Under veckan skedde aktiviteter över hela Stockholm, men tyngdpunkten är mässan Stockholm Furniture Fair och priset Scandinavian Design Awards.

Hållbar design – en megatrend inom inredning och arkitektur

BIGs The Plus för Vestre visar att hållbarhet är en viktig arkitekturtrend 2023
Årets Arkitektur och Årets Hållbarhetspris gick till BIGs design av Vestres nya möbelfabrik The Plus. Foto: It Is Media

Att kalla hållbarhet en trend är nog helt fel, och tur är väl det. Vi är snarare i en era av hållbarhet, som bara växer sig starkare från år till år utan något slut. Tanken på att slit-och-släng-samhället och icke återvinningsbara produkter skulle återkomma framstår som mer och mer avlägsen.

Arkitektur är fantastiskt, men byggande och byggnader står för nästan 40% av mänsklighetens koldioxidutsläpp. Ett hållbarare förhållningssätt krävs – inte bara bland lyxvarorna utan även i folkhemmet – om utsläppen ska ner.

Att både Årets Hållbarhetspris och priset för Årets Arkitektur skulle gå till den första fabriken i världen att nå miljöcertifieringen BREEAM Outstanding var därför inte helt oväntat. Bjarke Ingels BIG har designat Vestres nya möbelfabrik The Plus enligt konstens alla regler. Vestres fabrik blir en del av skogen den är byggd i, nedsänkt i marken, med träd tätt på och t.o.m. skogsvegetation på taket. Solpaneler och återvunna material minskar radikalt fabrikens miljöpåverkan.

Trender 2023 inom trädgårdsdesign: Mariann Gundersens naturinspirerade trädgård
Priset får Årets Trädgårdsdesign gick till Mariann Gundersen för Vill Hageglede – en trädgård som mer påminner om en äng. Foto: It Is Media

Under megatrenden hållbarhet fanns trender som både byggde på det, och löper sida vid sida.

Inredningstrend 2023 #1: Naturnära

Längtan till naturen påverkar nu också insidan av våra hus.

pebble rubble av front för morosi
Originalet Pebble Rubble av Front för Morosi – soffor och fåtöljer förklädda till stenar på en strand

Årets hedersgäst var svenska Front – den första gången på 20 år som ett svenskt företag fått äran. Front valde att göra om sina soffor och stolar Pebble Rubble för Morosi till svenska granitblock, kompletta med mossmönster från danska textilspecialisten Kvadrat.

schäslongen 4pm visar att trä är en inredningstrend 2023
Schäslongen ”4PM” av Chris Martin för Massproductions. Foto: Massproductions

Årets Möbel blev schäslongen ”4PM” av Chris Martin för Massproductions. Tanken var att skapa en schäslong som är bekväm att sitta i trots att den är gjord helt av antingen douglasgran eller körsbärsträ. Namnet kommer från den perfekta stunden att ta en paus enligt Chris Martin – klockan 4 på eftermiddagen. Trä är en inredingstrend 2023 som håller i sig. Trä är inte bara vackert genom att det skapar vackra möbler med lång livslängd – om den nerhuggna skogen planteras på nytt är det också ett sätt att fånga koldioxid i möbler och byggnader.

Inredningstrend 2023 #2: 3D-utskrivna former

3d-printade möbler är en annan inredningstrend 2023
3D-printade klänningar och stolar gjorda av återvunnen plast. Foto: Stockholm Design Week

3D-printade möbler gör det möjligt att på ett enklare sätt tillverka möbler av återvunna material. Dessutom kan 3D-printning göras lokalt, baserat på digitala mönsterfiler, och på så sätt minska behovet av långa transporter.

På mässan fanns flera utställare som lyfte 3D-printningens möjligheter. En klänning designad av Balmain och gjord från 3D-printad plast från återvunna Evian-flaskor hörde till det mer spektakulära.

soft serve av Crème Atelier
3D-printade bordslampan Soft Serve av Crème Atelier. Foto: It Is Media

Årets Inredningsdetalj 2023 var den 3D-printade bordslampan Soft Serve av Crème Atelier, som kanske mest påminner om en stor och mycket elegant mjukglass (!). Lamporna 3D-printas på beställning och printningen skapar en naturlig variation i materialet. 

Inredningstrend 2023 #3: Hantverk och produktion

Hantverk är en annan inredningstrend 2023, är Plissé av Folkform
Lampan Plissé från Folkform – här i specialversion med Josef Franks tyger för Svenskt Tenn. Foto: Svensk Tenn.

Att fokusera mer på hantverket och produktionen bakom möblerna är också en inredningstrend 2023 relaterad till hållbarhet. Hantverksmässigheten skapar mer hållbara möbler och genom tidigt fokus på produktionen blir hållbarheten en mycket mer central del av designen.

Årets Producent blev Massproductions, vars grundare Chris Martin tidigare arbetat som konsult för IKEA. Till schäslongen ”4pm” har man valt att erbjuda möjligheten Self Build – att helt enkelt tillhandahålla ritningen så att vem som helst ska kunna bygga stolen själv med material man köpt i en bygghandel.

4pm Self Build
Schäslongen ”4pm” som Self Build – bygg din egen baserat på originalritningen. Foto: Massproductions

Även Folkform, som blev årets Årets Designer, uppmärksammades för sitt fokus på hantverk. Med lampan Plissé för Örsjö Belysning lyfter man upp plissering – veckning – som en ny hantverksform. I samband med Svenskt Tenn lanserades en specialkollektion av Plissé med Josef Franks klassiska mönster.

Bastone av Hartikainen
Antrei Hartikainens Bastone för Poiat Furniture. Foto: Hartikainen.fi

Finska Antrei Hartikainen blev Årets Rising Star. Hartikainen designar möbler och arkitektur som andas en blandning av nordisk enkelhet och japansk stramhet. Juryns motivation handlade just om kärleken till materialet och hanterverket, och det syns. Favoriten är den eleganta sideboarden Bastone för Poiat Furniture och naturligtvis Hartikainens egna skopa och vattenspann för bastubruk.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *