Inspiration: Att resa med stil

Inför den nya veckan tar vi fram lite inspiration för den resande gentlemannen. Vi gör det med hjälp av italienska märken som varit i ropet under januari månad tack vare modemässan Pitti Uomo i Florens.

Inom de närmaste dagarna kommer vi att gå närmare in på en av de klassiska resväskorna från början av 1900-talet. Ett bagage som levt i en tynande tillvaro under de senaste årtiondena, men som nu håller på att göra comeback i flera olika former. Det handlar om det som på engelska benämns ”Wardrobe Trunk” eller ”Steamer Trunk”. En resväska så stor att den kan rymma stora delar av garderoben och/eller övriga tillbehör som kan tänkas behövas under en resa.

Under de senaste åren har många märken gjort olika typer av kostymer som är smidiga att resa i. Bland dessa märken finns t.ex. Paul Smiths A Suit to Travel in. Även dyrare märken som Burberry och förmånligare märken som Selected har tagit fram kostymer som är skrynkelfria, töjbara och därför utmärkta vid resor.

Kostymen på bilden har visserligen inte denna typ av stretchbart tyg som flera av nämnda resekollektioner innehar. Den kritstrecksrandiga kostymen från Suitsupply är dock gjord av en ytterst bekväm Super 130-ullvariant av tyg från italienska Carlo Barbera, som ägs av det exklusiva italienska märket Kiton.

I förkrigstidens Italien hängde man med i det brittiska modet och anammade följaktligen Londons kritstrecksrandiga kostym, som till en början blev populär bland aristokratiska cirklar i Rom och Milano. Enligt Suitsupply är detta således den ultimata affärsklädseln för den eleganta gentlemannen.

Kostym: Suitsupply 

Hatt: Borsalino 

Skor: Santoni

Parfym: Acqua di Parma Ambra 

Klocka: Officine Panerai 

Resväska: Louis Vuitton 

Slips: Ermenegildo Zegna 

Skjorta: Canali

Inspirationen: resemode från 1930-talet. Den stora bilden på illustrationen visar en outfit som kan bäras ombord på planet och efter landning. Enligt Esquire Apparel Arts är den kritstrecksrandiga kostymen gjord i flannel.

Även om dessa fint spunna kostymer oftast känns bättre på kroppen tack vare deras mjukhet och lätthet, kan det vara på sin plats att kolla upp hållbarheten. Ofta kan dessa tyger skrynklas lättare och vara mindre hållbara. I vissa fall kan de även släppa igenom luft och kyla lättare.

Närbild på den kritstrecksrandiga kostymen från Suitsupply i Super 130’s-ull. Kostymtyger har sina egna mått på kvalitet. Gällande tyger som benämns Super 130’s och Super 150’s betyder ”Super” i uttrycket att ullet är nytt och äkta och numret anger tjockheten på ullfibrerna. Ju högre numret är, desto högre är kvaliteten på tyget.

En så kallad ”Wardrobe Trunk” från Louis Vuitton från början av 1900-talet. Denna fascinerande form av bagage kommer att behandlas närmare i ett inlägg lite senare.Bland alla de exklusiva klockmärken som fanns företrädda på klockmässan SIHH i Geneve, har italienska Officine Panerai en självklar plats. Här i form av modellen Radiomir 1940, som är en stilfull och mer avskalad modell än flera andra modeller från Officine Panerai, däribland Luminor.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *