Inspiration: Bekvämt och stiligt resande

En trend bland flera av de större modehusen under de senaste åren har varit lanseringen av så kallade resekollektioner, med skrynkelfria och bekväma kostymer i spetsen. Bland dessa finns t.ex. Paul Smiths kollektion A Suit to Travel in, Burberrys resekollektion och Gants Tech Prep-skjortor bara för att nämna några.

Till vårens och sommarens kollektion har även italienska Canali lanserat kostymer i lätta, bekväma och skrynkelfri tyger som är gjorda specifikt för att resa i. Kostymen ovan är dessutom vattentät, en egenskap som är rätt unik då det gäller kostymer och något som möjliggörs genom behandlat ”Birdseye” ull. Ett lätt och stryktåligt material som är perfekt för mer krävande användning.

Canali grundades år 1934, men det var först under 1990-talet som man på allvar expanderade och blev ett välkänt märke även utanför Italien. Canalis kostymer kan ses i amerikanska filmer som Firman (1993), Helgonet (1997) och The Thomas Crown Affair (1999).

Blazer: Canali 

Byxor: Canali

Slips: Drake’s 

Skjorta: Paul Smith 

Skor: Gaziano & Girling 

Resväska: Globe-Trotter 

Miniatyrplan: GS Aircraft Models 

Parfym: Amouroud 

Klocka: Triwa

Inspirationen; Canalis vattentäta kostym i ultralätt ”Birdseye” ull.

Skjortan från Paul Smith är tillverkad i ett ull-twilltyg som är designad för att minimera risken för att den skall skrynklas medan man reser. Redan år 2015 lanserade Paul Smith kostymen A Suit to Travel in, som är tillverkad för den mest krävande av resenärer.

Engelska Gaziano & Girling är en av de stora mästarna då det gäller skotillverkning. Man blandar italiensk design med brittiskt skohantverk för att få fram det allra bästa. Just dessa brogues som går under namnet Rothschild är tillverkade i ytterst stryktåligt läder som ytbehandlats för att tåla även det mest krävande av väder som man råkar ut för under en resa.

För ett par veckor sedan lanserades New York baserade nischparfymhuset Amouroud på den svenska marknaden. Det exklusiva parfymmärket är från skaparna av det legendariska Perfumer’s Workshop International. Amouroud är en unik samling dofter som fokuserar på olika nyanser av oud. Varje doft bottnar i en bas av rik, djup och intensiv oud. En exklusiv råvara som använts för parfymtillverkning i tusentals år och som nu vinner allt mer uppskattning även bland svenska parfymanvändare.

Oud är en mörk kärnved som framställs ur trädet Aquilaria. Om trädet blir infekterat av mögelsvamp börjar det producera en mörk oljeharts med en tät och mystisk doft. Det är en ovanlig och väldigt sällsynt händelse, och det krävs stora volymer för att utvinna en tillräcklig mängd olja för parfymframställning. Därför har oud ett högre pris än guld.

New York baserade Amouroud lanserade sina dofter 2016 och de har snabbt nått erkännande för sin skicklighet och för att de håller en exceptionellt hög kvalitet på sina råvaror. Att tämja den kraftfulla oudnoten och att balansera den med parfymdoftens lättare noter är en svårbemästrad konst. När det lyckats är resultatet spännande och lyxig doft med lång varaktighet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *