Inspiration: English Country Gentleman

På många orter i Sverige har vi redan fått ta del av säsongens första snö och det börjar därför vara dags att klä sig lite varmare. Namnet Tweed härstammar ända från 1826 och traditionellt sett har tweed varit synonymt med övre klassens friluftsklädsel på engelska landsbygden. Numera är dock tweed ett material som används lite överallt i världen, såväl i städer som på landsbygd.

Även i Sverige finns det numera butiker som erbjuder tweedkostymer från anrika brittiska klädmärken i klassiskt snitt. I detta inspirationsinlägg har vi valt kläder från några av de mest anrika brittiska märkena på marknaden inom detta område. Med en tweedkostym från Cordings, en ytterrock från Crombie och skor från Edward Green bär man på ett stycke klädhistoria inom det klassiska brittiska friluftslivet.

Tweedkostym och keps: Cordings

Ytterrock: Crombie

Plånbok: Aquascutum

Parfym: Creed Tabarome EdP

Skor: Edward Green

Halsduk: Barbour

Pipa: Peterson

Inspiration från Cordings och Esquire Apparel Arts.

cordings-london

Cordings grundades redan år 1839 och blev snabbt synonymt med friluftsliv i 1800-talets London. Butiken var viktig för många så kallade ”City Gentlemens” som ville införskaffa nödvändig klädsel inför sina utflykter till landsbygden. År 1922 valde den unge prinsen av Wales, Edward VIII, Cordings till en av de butiker som skulle förse honom med kläder. Cordings finns på adressen 19 Piccadilly, Mayfair i London. Där man haft sin adress sedan början av 1900-talet.

the-covert-coat

På tal om klassiker, så är Crombie det definitiva valet om man vill ha en ytterrock som andas historia och brittiskt friluftsliv. The Covert coat som ytterrocken på bilden heter, var ursprungligen utformad för jakt, ridning och andra typiska friluftsaktiviteter i slutet av 1800-talet. Det tog dock inte länge innan den började användas även i städer och numera är den en riktig klassiker bland ytterrockar.

b14cd652-6a82-4146-a565-e432ab019182

Det exklusiva parfymmärket Creed  uppger att man gör parfymer exklusivt för vissa av sina kunder som inte är tillgängliga för allmänheten. Vissa av dessa blir dock senare lanserade marknaden. En av dessa är Creed Tabarome EdP, vars konsistens ursprungligen uppges ha skapats speciellt till en person inom brittiska staten vars kärlek för cigarrer och brandy man förevigat i doften.

7ae4852f-3cd3-4394-87b0-4c7d2b75e973

Peterson of Dublin är en av ”pipvärldens” okrönta konungar. De två bröderna från Nürnberg, Friedrich och Heinrich Kapp öppnade sin tobaksbutik på Grafton Street i Dublin 1865 och döpte den till Kapp Brothers. Lite senare anslöt sig Charles Peterson till företaget och blev partner till bröderna. Det var hans visioner om hur en pipa skulle konstrueras som kom att förändra hela piprökningen när systempipan introducerades år 1890. Detta följdes upp av Petersons unika dentalbett som Charles Peterson utvecklade år 1898.

Numera finns flera flera unika kollektioner från Petersons, bland annat Sherlock Holmes Collection och Peterson Mark Twain, bara för att nämna några. Nedan en presentation av Peterson som gjordes i samband med deras 150-års jubileum ifjol.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *