Inspiration från ridsporten

Det är ingen fråga om att idrotten har haft en stor inverkan på modet genom åren. Många av de populära plagg som numera finns i var mans garderob har sitt ursprung inom idrotten. När vi nuförtiden pratar om idrott kanske vi inte i första hand kommer att tänka på jakt, fiske och ridsport. Men då det gäller idrott och mode är det onekligen det brittiska lantlivet som tjänat som inspiration för många av de tidlösa plagg som idag finns i våra garderober. De numera så populära Barbour-jackorna, huskyn och tweed-kostymen har alla sitt ursprung inom jakten. Kläder som traditionellt använts inom ridsporten har också blivit alltmer populära i dagens kollektioner, även om dessa två stilar till viss del överlappar varandra.

Flera av de stora modehusen har de senaste åren låtit sig inspireras av ridsporten och vissa av dem har till och med gjort kollektioner som helt och hållet är dedikerade till denna idrottsform-naturligtvis väl medvetna om att inte endast aktiva inom ridsporten använder dessa plagg. Bland de mer kända märkena som under de senaste åren tagit fram så kallade Equestrian Collections, som ridsporten även heter på engelska, finns Hermés, Gucci, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger och Massimo Dutti.

Nedan bilder från Massimo Duttis The Equestrian Collection.

gandy 2 dutti equestrian

David Gandy for Massimo Dutti-The Esquestrian Collection.

dutti kostym

Utmärkande för ridsporten är det stilfulla och samtidigt funktionella. Det som speciellt tilltalar mig är den smala siluett som ofta förknippas med ridsport. Under senare år har allt fler börjat tillverka chinos i mer flexibla och töjbara material, vilket är en välkommen utveckling.

dutti vit skjorta

Längre stövlar och så kallade Jophurs är även typiska för ridsporten.

dutti funktionellt 2
dutti brun

dutti quiltad jacka

Quiltade jackor och västar är även de tätt förknippade med ridsporten.

dutti quiltad

dutti quiltad väska

Quiltad weekendbag.

dutti tröja
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *