Inspiration: Franska Rivieran

Alltid såhär års börjar tankarna söka sig till varmare breddgrader med en längtan till sol och värme. En för min del återkommande sinnebild är den så kallade ”riviera-looken”, något som jag förknippar med en ljusare färgskala på kläderna. Något som jag även uppmärksammade i ett inspirationsinlägg ifjol ungefär vid samma tidpunkt på året.

En tidlös färg som oftast förknippas med sommaren är olika nyanser av ljusblått. Detta syns även hos många av modehusens kollektioner för denna vår och sommar. I dagens inspirationskollage har vi använt oss av en underbart retroinspirerad ljusblå nyans på kostymen, som för tankarna tillbaka till 1960-talet.

För att komplettera denna outfit och det svala och lätt glansiga tyget på kostymen använder vi oss av en ull- och silkesblandning på slipsen för att få fram den tidlöst eleganta känsla som vi eftersträvar.

Kavaj: Paul Smith

Byxor: Paul Smith 

Slips: Drake’s 

Skjorta: Hackett 

Solglasögon: Persol 

Skor: Hackett London 

Parfym: Boss Bottled Tonic 

Bil: Jaguar E-type Roadster

Inspiration; fjolårets sommarkollektion från Nice-baserade märket Façonnable.

För den som önskar pröva på att åka med en Jaguar E-type Roadster från 1960-talet på den franska rivieran, så finns faktiskt denna möjligheten bland annat genom att hyra.

Jaguar E-type är en modell som tillverkades mellan åren 1961–1974 och som snabbt blev en symbol för 1960-talets sportbilar. Modellen lanserades som en förhållandevis billig sportbil, i förhållande till sina prestanda. Det samma kan väl sägas om bilen även i dagens läge om man jämför med flera andra sportbilsmodeller från samma årtionde. Prislappen torde ligga någonstans mellan 600 000-1000 000 SEK för en Jaguar E-type från 1960-talet i dagens läge, beroende på skick och köregenskaper. Cirka 70 000 bilar tillverkades av modellen.

För den som inte önskar lägga ut så mycket pengar på en bil finns även möjligheten av köpa en miniatyrbil i skalan 1:8 via Amalgam, ett företag som sedan 1985 tillverkat högklassiga miniatyrbilar med stort fokus på hantverket. Just denna modell tillverkas delvis för hand med hjälp av CAD-data där man scannat varje detalj av originalbilen. Prototypen har sedan kontrollerats av Jaguar för att försäkra sig om att varje del av bilen är i enlighet med originalet.

Denna kostym från anrika engelska märket Paul Smith är en del av en kollektion som designats exklusivt för Mr Porter, den exklusiva modesajten för män. Kostymen är tillverkad i Italien av ett lätt ull/twilltyg som gör den både sval och smidig till sommarens värme.

Boss Bottled Tonic är den allra nyaste parfymen från Boss som lanserades nu under våren och en fortsättningen på succéserien Boss Bottled, vars första originalparfym lanserades år 1998. Sedermera har även Boss Bottled Night (2010), Boss Bottled Sport (2012), Boss Bottled Unlimited (2014) och Boss Bottled Intense (2015) lanserats från den populära serien. År 2015 lanserade man även en helt egen tolkning av den lyxiga doftnoten Oud inom ramen för serien Boss Bottled.

Boss Bottled Tonic är en något lättare version av det klassiska originalet, med energigivande noter av grapefrukt, apelsin och citron. Basnoten utgörs av samma tränoter som i originaldoften, men med nämnda tillägg samt en touch av vetiver har man gjort en mer somrig version av denna.

Ett annat märke som även tagit fasta på riviera-looken i sin sommarkollektion är engelska Hackett, som valt att kalla en av sina sommarkampanjer ”The English Riviera”.

Ytterligare en bild från Hacketts kampanj ”The English Riviera”.

På tal om klassiska sportbilar, så finns denna pärla med i kampanjen. En Aston Martin DB5, som tillverkades av den brittiska biltillverkaren Aston Martin mellan 1963 och 1965.

Aston Martins DB5 fanns även med i Bond-filmen Goldfinger från 1964 med Sean Connery.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *