Inredning för män – Hur man gör det snyggt i lägenheten

inredning för män inspiration

Vi har snart inne i den stora flyttmånaden när studeranden börjar flytta in i sina nya lägenheter. Även många andra har säkert funderat över sin livssituation under semestern och har kanske passat på att skaffa sig en ny lägenhet till hösten. Här delar vi med oss av våra bästa tips gällande inredning för män.

Vad skall du tänka på när du inreder din lägenhet som man? Vi är såklart alla olika, men generellt sett är vi män ändå kanske mindre intresserade av inredning än kvinnor. Det betyder inte att vi är mindre intresserade av ett fint hem, men det är något som ligger rätt djupt rotat i vår syn på vad som är manligt och kvinnligt.

Som tur håller detta på att ändras. Numera är det helt ok att som man vara intresserad av både skönhet och inredning. Vi behöver inte längre tänka i banor av feminint eller maskulint och kan bejaka vårt intresse för vackra ting i hemmet.

inredning inspiration

Manlig och kvinnlig inredning

Ofta kategoriserar vi inredning utifrån vad som är en maskulin och feminin inredningsstil. Här ses mycket vita inredningsdetaljer ofta som kvinnligt, medan mörkare nyanser ses som manligt.

Det behöver dock inte vara så. Allt beror på hur du kombinerar färger och gör allt till en harmonisk helhet. Vilka färger som passar ihop i inredning är en hel vetenskap och därför hämtar vi ofta inspiration från magasin eller en inredningsblogg när vi vill få idéer till hemmet.

inspiration inredning män 2020

De snyggaste inredningsstilarna

Här samlar vi inredningsstilar för män och delar med oss av tips utifrån dessa. Vad bör du tänka på när du inreder olika rum? När vi går närmare in på detaljerna kommer du att se att det finns många saker du kan göra för att få det mer hemtrevligt. Det sitter ofta i de små detaljerna.

Inreda som hotellrum

En stil som många eftersträvar är att få det lika snyggt hemma som i något av de hotellrum vi besökt. Det har sina orsaker att hotellrum ofta är färgmatchade och designade på ett snyggt sätt. Oavsett om det handlar om mindre självständiga boutiquehotell eller större kedjor använder sig ofta hotellen av inredningsexperter när de inreder sina rum och lobbyn.

inreda som hotellrum

Hur inreder man ett vardagsrum

Vardagsrummet är en av våra självklara fokuspunkter i ett hem. Det är här vi samlas när vi har bjudningar och även då det gäller TV- och spelkvällar är det för det mesta i vardagsrummet du befinner dig.

Hur du inreder vardagsrummet har såklart mycket att göra med den yta som du har tillgängligt. Var finns uttagen och hur mycket ytor har du att spela med när du placerar ut soffor och TV-bord.

hur man inreder vardagsrum

Något som du kan ha som tumregel gällande väggar och inredningsföremål i vardagsrummet är att det gärna skall vara rätt neutralt. Helvita väggar kan kännas tråkigt, men samtidigt gör det allt betydligt enklare om du istället vill spela ut hela ditt register när det gäller övriga inredningsdetaljer. Då kommer fokuset istället att hamna på soffor, bord och golv i rummet.

Ett sätt för att skapa ytterligare liv i vardagsrummet är att fylla väggarna med smakfulla posters. Posters kan vara både ett billigt, men ge ett otroligt bra kompletterande intryck som lyfter din inredning till nästa nivå. Se till att välja posters som passar till inredning, de får inte ta över utan endast komplettera.

belysning i hemmet

Det som ofta är underskattat i hemmet är att göra uppdelning av olika ytor med ljus. Om det bara är möjligt skall många olika ljusytor på olika höjder placeras i hemmet. Tänk strategiskt, var vill du kunna läsa och hur påverkas ljussättningen stämningen i rummet?

Inredning för sovrum

Detta är din personliga tillflyktsort. Använd dig av färger som gör dig harmonisk och avslappnad. Här lämpar sig inte skrikiga färger som lyser upp rummet, utan satsa hellre på jordiga och varma färger i beige eller grönt. Satsa på en dämpad och gemytlig färgskala både på väggar och inredningsföremål.

inredning för män inspiration

Klassisk inredningsstil

Speciellt den som köpt sin egen lägenhet vill gärna ha en inredning som håller över tid. Klassisk inredning inrymmer många olika stilinriktningar och är egentligen svår att lägga i ett speciellt fack. Många förknippar det med klassisk brittisk inredning, men det kan lika väl handla om inslag av rokokomöbler och antika möbler samt konst.

klassisk inredning stil

För den som funderar på att inreda lägenheten i klassisk stil kan vi rekommendera vår artikel om hur du inreder ungkarlslyan med tips från 1800-talet.

Hur inreder man en etta

Speciellt i studietider är det en vanlig fråga hur man inreder en etta och mindre lägenheter. För detta ändamål kan krävas lite mer uppfinningsrikedom och multifunktionella möbler. Eftersom det kan tänkas att du i värsta fall saknar speciellt sovutrymme kan det behövas speciella lösningar för att både få rum för säng och skrivbord.

hur man inreder en etta

Det som är tur i detta sammanhang är att det numera finns många olika alternativ för den som söker bekväma kombinationer av soffor som går att fälla ut till sängar. Smart förvaring är det absolut viktigaste om det är utrymmesbrist i lägenheten.

Använd växter och blommor

Det som vi män generellt är dåliga på är att lägga till blommor och grönväxter för att få det mer hemtrevligt. Det behöver inte ens handla om levande växter. Numera finns riktigt bra alternativ på marknaden om du vill ha snygga inredningsväxter och blommor i konstmaterial. Då behöver du heller inte fundera på att hålla dem i liv.

inreda med gröna växter

Inredning med tavlor

Ovan nämnda posters är ett bra tips för att få liv i väggarna. Genom att lägga till konstverk och tavlor kan du också enkelt skapa ett mer personligt hem. Detta är också ett av de främsta tipsen för dig som bor i en hyreslägenhet där du inte kan ändra om väggarna genom att måla dem eller lägga på nya tapeter.

inreda med tavlor

Sammanfattning – manlig inredning

Inredning är ett ämne som inrymmer många åsikter och stilinriktningar. Precis som med mode och kläder handlar det sist och slutligen vad du själv trivs med.

Om du är osäker på vad du vill ha kan det hjälpa att hämta inspiration från olika sammanhang. Det som vi gärna vill att du tar i beaktande är framförallt följande:

  • Matcha färgskalan rummen
  • Ha rätt färger för olika rum
  • Tänk på den naturliga belysningen
  • Använd dig av blommor och grönt
  • Tavlor ger hemmet karaktär
  • Använd smart förvaring
  • Våga vara personlig!

Det är alltså även viktigt att du tänker på den naturliga ljuset som finns i hemmet när du tänker på inredning. Vissa rum är väldigt ljusa i sig själva och beroende på vilken effekt du eftersträvar skall du välja färger utifrån detta.

inredning för män

Du vet själv bäst vad du eftersträvar. Men som avslutande ord kan vi rekommendera att du sätter dig ner och planerar ditt hem innan du beger dig ut på shopping. Annars finns risken för att du bara går in och köper det som du tycker är snyggt, utan att tänka på hur bra prylarna egentligen passar in i ditt hem.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *