Inspiration: Tidlöst grått – med fokus på brittiska Dunhill

Idag kör vi på en simplistisk utstyrsel i bästa Cary Grant-stil. Något som passar utmärkt nu när hösten på allvar kommit till våra breddgrader.

Cary Grant var känd för sin enkla, men samtidigt väldigt stilrena utstyrsel. Med skräddarsydda kostymer från anrika engelska Dunhill eller Schiaparelli i Rom och en ytterrock från Aquascutum har han blivit en av våra mest kända stilikoner från 1950- och 1960-talet.

All it takes are a few simple outfits. And there’s one secret – The Simpler The Better

Då det gäller just den grå kostymen kan den tyckas vara lite underrepresenterad i den manliga garderoben nuförtiden. Den har i årtionden varit en av grundpelarna i den manliga garderoben, vid sidan om den mörkblå kostymen. Just nu verkar det dock som att det är olika nyanser av blått som gäller i gatubilden.

Därför slår vi idag ett slag för den tidlösa grå kostymen, som gör sig allra bäst tillsammans med vit skjorta och svarta eller mörkbruna skor. Det går naturligtvis att kombinera i all oändlighet, men att hålla sig till färgskalan brunt, svart och grått i accessoarerna får man lätt till en stilig helhet då man bär en grå kostym.

Kostym: Hugo Boss 

Skor: Saint Crispin’s 

Slips: Brunello Cucinelli 

Skjorta: Charvet 

Portfölj: Dunhill 

Klocka: Dunhill

Inspirationen: Cary Grant i Hitchcock-klassikern North by Northwest från 1959. Det var inte endast Cary Grant bland 1950- och 1960-talets stora stilikoner som använde sig av kostymer från Dunhill. Även Frank Sinatra och amerikanske författaren Truman Capote använde sig gärna av Dunhills skräddarkonst.

Truman Capote in Dunhill Tuxedo

Truman Capote i en skräddarsydd smoking från Dunhill.

Bild från Dunhills höst- och vinterkampanj som frontas av skådespelaren Aidan Turner, känd från bland annat Hobbitt-filmerna och serien Poldark. Trots att brittiska lyxmärket Dunhill är rätt okänt för en stor del av nutida generationer är det ett av de mest mångsidiga märkena i historien, med ett imponerande utbud inom lyxsegmentet.

Brittiska lyxmärket Dunhill grundades av Alfred Dunhill år 1893 och började som tillverkare av tillbehör till bilindustrin under devisen ”Everything But The Motor”. Redan efter ett par år började Dunhill dock rikta in sig allt mer mot lyxmarknaden och öppnade två av sina affärer vid Mayfair. Vid denna tidpunkt var Dunhill kända även som tillverkare av kläder för bilföraren.

dunhill motorities old ad
Reklam från Dunhill Ltd. i The Aviation Pocket-Book från 1918. Precis som flera andra klassiska märken fick även Dunhill så lov att fokusera produktionen kring krigsutrustning och användbara kläder inom detta område vid tiden för första världskriget.

Första egentliga steget bort från motorbranschen kom när Alfred Dunhill erhöll patent på pipa med vindskydd år 1904. Visserligen kom även denna till som en följd av bilförarnas kamp mot väder och vind när man körde i de tidstypiska öppna bilarna utan tak. Det var ändå en förvarning om vad som skulle komma när det gällde utbudet av produkter hos Dunhill. Deras första tobaks- och pipaffär öppnades på Duke Street år 1907 och lade grunden till företagets internationella expansion. År 1921 öppnade man en affär på 5th Avenue i New York och 1924 på Rue de la Paix i Paris.

I slutet av 1920-talet och mitten 1930-talet lanserade man bland annat sina första tändare, armbandsur och pennor. I mitten av 1950-talet tillverkade en av världens första tändarna på butangas. Den ikoniska designen på dessa tändare har förblivit i stort sett oförändrade sedan dess och användes av James Bond i flera av böckerna och på den vita duken.

Dunhill har tidvis bidragit med olika typer av accessoarer till James Bond-filmerna genom åren. Den första filmen där en accessoar från Dunhill syntes i en Bond-film var i Dr. No. år 1962.

En tändare av Dunhill från år 1960 på nätauktionssidan Catawiki. Trots dess rika historia går det nuförtiden att göra riktiga kap på accessoarer från Dunhill, bland annat på nämnda Catawiki. Där finns ofta bra exemplar av Dunhills tidlösa reservoarpennor, tändare och klockor till överkomliga priser. Cigarettändare med namnet Unique från Dunhill har kommit att bli ett riktigt samlarobjekt och kan betinga betydligt högre priser.

Det var för att fira sitt 100-års jubileum som Dunhill lanserade modellen Centenary i Art Déco-stil år 1993. Annars är det modellen Millenium som kan anses vara Dunhills mest kända bland klockor. Denna serie lanserades år 1982. Även då det gäller Dunhills klockor är dessa förvånansvärt svåra att få tag på i butiker, oavsett om det rör sig om näthandel eller fysiska butiker.

Den första parfymen från Dunhill, träiga och kryddiga Dunhill for Men lanserades år 1934. Det är dock rätt svårt att få tag på denna väldoftande klassiker. Den som önskar ta del av Dunhills klassiska doftvärld kan istället testa på fougére-doften Dunhill Edition som lanserades år 1984 och som kommer i samma autentiska flaska som Dunhill for Men.

höststil 2017
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *