Idag är det internationella mansdagen: Vi utser årets man

international men's day

Idag den 19 november firas internationella mansdagen. ”Grattis alla män … ”, hör vi Dressmans gamla TV-reklam raspa. Men nog borde det finns mer att fira än en ny butik på ett köpcentrum i mellan-Sverige?

För firandet är det inte så mycket med, i alla fall inte i Sverige. Många är inte ens medvetna om att dagen finns. En snabb googling ger resultatet att den vanligaste frågorna är ”Why international men’s day is celebrated” och ”Is international men’s day real?”. Överst i Sverige hittar vi artiklar som ”Idag firas internationella mansdagen, men ska männen ha en egen dag?” och ”Internationella mansdagen – behövs den?”. Som salt i såren sammanfaller även dagen med internationella toalettdagen.

Behövs det en internationell mansdag? Ja, säger vi. Om du inte tycker män behöver uppmärksammas mer än de redan görs – kan vi väl i alla fall enas om att det är snålt att inte ge män en dag, när wienerbröd, apor och statister redan fått sina egna dagar?

Varför firas egentligen internationella mansdagen?

annons för första internationella mansdagen 1992
Thomas (Tom) Oasters annons för internationella mansdagen i Kansas City Star 1992

Internationella mansdagen startades 1992 av Thomas Oaster, en lektor i mansstudier vid University of Missouri. Oasters initiativ tappade fart och dagen föll i glömska, för att först 1999 startas upp igen, av Dr. Jerome Teelucksingh i Trinidad & Tobago. 2009 startades en internationell organisation, som satte upp sex mål med den internationella mansdagen:

  1. Att lyfta fram positiva manliga förebilder; inte endast filmstjärnor och idrottsmän, utan män från arbetarklassen som lever anständiga och hederliga liv.
  2. Att fira mäns positiva bidrag till samhället, familj, äktenskap, barnomsorg och miljön.
  3. Att fokusera på mäns hälsa och välbefinnande; socialt, emotionellt, fysiskt och andligt.
  4. Att belysa diskriminering mot män; i områden som socialomsorg, attityder och förväntningar samt lagstiftning.
  5. Att förbättra relationen mellan könen och främja jämställdhet.
  6. Att skapa en säkrare och bättre värld; en värld där människor kan vara trygga och växa för att nå sin fulla potential.

Med detta som utgångspunkt ser vi ingen anledning att inte fira internationella mansdagen. Det handlar inte om att hylla män ohämmat. Det handlar inte heller om att skapa en konflikt mellan män och kvinnors utmaningar, där ingen finns. Och vi behöver inte en dag för att peka ut alla problem som vissa män och deras gärningar orsakar i världen, både mot kvinnor och andra män – det är tyvärr nyheterna fulla av.

Internationella mansdagen behövs för att lyfta fram de bra männen som förebilder för att hjälpa oss andra att bli en bättre man.

Årets man: Volodymyr Zelenskyy

Att utse årets man är naturligtvis mission impossible. Time har i flera år utsett Person of the Year, och även om många varit lyckade så hittar vi också bottennapp som Hitler 1938, Stalin 1939/42 och Vladimir Putin 2007. Ingen är ofelbar och det är sällan man har hela bilden (fast Times behöver kanske tänka en runda till på sina val). Det är också svårt att hitta en person som klarar att vara en förebild i alla dimensioner. Elon Musk har nog gjort mer för att säkra mänsklighetens framtid än någon annan nutida individ, men få skulle nog kalla honom en förebild efter hans många kontroverser.

Med alla dessa reservationer utser Gentlemannaguiden Volodymyr Zelenskyy till årets man 2022. Som en nutida Winston Churchill, sans cigarr, står han upp mot ett fascistiskt imperiums attacker. När Zelenskyy trotsigt deklarerar ”I’m here” på Kyivs torg den 26 februari istället för att fly ingjuter det mod i en nation. Han ingav också andra länder tron att det var möjligt att rädda Ukraina, när många s.k. militärexperter såg det som omöjligt.

Zelenskyy på Kyivs torg 26 februari. Foto från Instagram.

Det handlar inte om att mod skulle vara en särskilt manlig egenskap. Flera kvinnliga ledare som Finlands Sanna Marin och Estlands Kajsa Kallas har också visat stort mod i att stötta Ukraina tydligt trots sin gräns mot Ryssland. Zelenskyy är en manlig förebild för män. En familjeman med fru och två barn. En self made man som tagit sig från komiker till skådespelare och så premiärminister till slut.

The fight is here; I need ammunition, not a ride.

Volodymyr Zelenskyy till amerikanska representanter i början av den ryska invasionen av Ukraina

Naturligtvis är sannolikheten stor att Zelenskyy en dag visar sig ha brister också. Winston Churchill var verkligen allt annat än ofelbar. Men till dess firar vi!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *