Cordings är ett av de mest anrika brittiska märkena på marknaden med ett arv som sträcker sig ända tillbaka till 1839. Här berättar vi mer om Cordings och deras roll inom brittiskt herrmode. Längst ner hittar du också en intervju med Hillary Bacon, Marketing Director på Cordings.
Brittiskt herrmode har alltid varit stort i Sverige – nu mer än någonsin. Med ett ökat intresse för hållbarhet och miljöfrågor har klassiskt och tidlöst herrmode blivit intressant för allt fler män. Nu är vi intresserade av hantverket och historien bakom olika märken.
Inom detta område ligger engelskt herrmode i täten med en mängd klassiska och anrika märken som inte ändrat märkbart sedan de startade sin verksamhet på 1800-talet. Det finns en stolthet i hantverket och att hålla produktionen i Storbritannien. Det som kontrast till det Fast Fashion-segment som under de senaste årtiondena varit så populärt inom modebranschen.
Cordings – klassiskt brittiskt märke
Ett av de områden som är speciellt förknippat med brittiskt herrmode är det som man kallar British country clothing. Inom detta område finns det få märken som kan konkurrera med Cordings då det gäller historia och urval av klassiska plagg.
Det som är utmärkande med Cordings är det kompletta sortimentet av klassiska brittiska plagg som tweedkostymer och traditionella kläder för jakt och fiske. Men utbudet begränsar sig inte endast till de kläder man förknippar med brittiskt friluftsliv. Hos Cordings hittar du även Chesterfield-rockar med breda slag och dubbelknäppning samt bomulls- och flanellkostymer i traditionellt snitt.
För dig som vill klä dig i brittisk stil är Cordings den kompletta butiken med allt du behöver bland kläder och accessoarer. Du hittar kläderna online hos Cordings.co.uk, där du kan handla hem plaggen tull- och momsfritt även till Sverige.
En av de första med rockar i gummerad bomull
John Charles Cording öppnade sin första butik på 231 The Strand år 1839. Vattentäta plagg var Cordings ursprungliga affärsidé. Det var Charles Mackintosh som 1823 patenterade en process för att lösa upp gummi och binda det till bomull. År 1843 hade Mackintosh fulländat vulkaniseringsmetoden och Cordings slog sig samman med Charles Macintosh och Thomas Hancock. Det var så företaget Cordings Mackintosh föddes – ett partnerskap som blomstrar än i dag.
Det blev genast en succé tack vare rockarnas användbarhet för både ridning och vardagsaktiviteter. Även för den framväxande bilismen var dessa rockar väldigt användbara eftersom de första bilarna hade öppet tak.
Thomas Hancock tillverkar fortfarande Cordings regnrockar med gult foder, rutigt axelfoder och benremmar som förr i tiden hindrade vinden från att blåsa av jackan från knäna vid ridning.
Mackintosh-rockar har fortfarande en viktigt roll i Cordings sortiment.
Kunglig hovleverantör
Drottning Victoria hade suttit på tronen i tre år när hon gjorde sitt första officiella besök i London 1839. Den stora processionen passerade precis utanför John Charles Cordings första butik på The Strand.
Senare skulle Cordings även få ett kungligt erkännande som de flesta brittiska märken ser som det ultimata beviset på väl utfört arbete. År 1909 fick nämligen JC Cording & Company en fullmakt av Prince of Wales som vattentätare åt blivande kung George V.
År 1922 anlitade även den unge prinsen av Wales Edvard VIII Cordings, precis som hans far hade gjort före honom. Det var vid den här tiden som de berömda Newmarket- och Idstone-stövlarna patenterades. Cordings tillverkade Newmarket-stövlar för Elizabeth, mor till den nuvarande monarken, hertigen av Windsor, och fru Simpson.
Cordings i nuläget
Cordings var inte immunt mot depressionen i slutet av 1920- och under 1930-talet och det ledde till att butiken i St James stängdes. Men istället gjorde Cordings beslutet att utveckla butiken i Piccadilly från att huvudsakligen bestå av ytterkläder och stövlar till ett omfattande sortiment av kläder inom Country Wear-segmentet.
Det var vid denna tid som fem huvudartiklar växte fram i Cordings sortiment – produkter som ännu idag är i fokus i utbudet. Dessa var Covert Coats, Mackintosh-rockar, tweedjackor, manchester- och moleskinbyxor samt tattersallskjortor.
Även krigsåren innebar utmaningar med förlorad tillverkningskapacitet. Under 1950- och 1960-talet led företagets image av de samhällsförändringar som sköljde över världen och Storbritannien – en omgivning som inte uppskattade tradition och kvalitet på samma sätt som tidigare generationer.
Cording vägrade dock, precis som nu. att kompromissa med sina traditioner och förblev strikt brittiskt. Medan andra märken inom industrin flyttade tillverkningen av kläder till utlandet, fortsatte Cordings att arbeta med brittiska fabriker och verkstäder för att skapa sina kollektioner.
Kända användare av Cordings
Med sin långa historia har Cordings haft en mängd kända användare av deras plagg genom åren. Det är inte enbart kungligheter som burit kläder från Cordings. Faktum är att till den nuvarande ledningen hör en viss Eric Clapton. Det var år 2003 som Cordings kontaktade sin bästa kund och frågade om han ville hjälpa till med ett Management Buyout.
Clapton var bland annat med i processen att införa ett damsortiment hos Cordings 2003 och är ännu idag involverad designprocessen när schemat tillåter.
När vi nu gått in 2020-talet är Cordings ett älskat märke både i Storbritannien och internationellt för alla som gillar klassiska brittiska herrkläder. Som både herr- och dammodet utvecklat sig under senare år finns också alla förutsättningar att Cordings går en ljus framtid till mötes!
Intervju med Cordings
Med denna fascinerande historia är det intressant att veta mer om Cordings i nuläget. Hur ser Cordings på sin roll inom det brittiska herrmodet idag och hur ser framtiden ut för företaget?
Hillary Bacon, Marketing Director på Cordings, svarar här på våra frågor:
Hur har ert företag/varumärke utvecklats genom åren?
”John Charles Cordings startade Cordings 1839 som en ”Waterproofers and Outfitters” och på sätt och vis är det precis vad vi fortfarande är. Sortimentet utökades till att omfatta alla aspekter av lantlig klädsel, från hattar till strumpor, men de centrala sortimenten – ytterkläder, fältkläder, tweedjackor, byxor, stickat och skjortor – är desamma som för 100 år sedan. Faktum är att vår täckjacka fortfarande använder samma tyg som Fox Brothers skapade för oss för över hundra år sedan!
Tygets vikt har blivit lättare eftersom vi lever en mindre dragig tillvaro nu och silhuetterna har anpassats försiktigt, men en herre från 1930-talet som går in i butiken skulle känna igen kläderna som de Cordings han köpte från.”
Många ikoniska brittiska modemärken är stolta över det som man kallar The legendary British spirit” eller “The spirit of England”.
Kan du förklara vad dessa termer betyder för Cordings?
”För oss handlar det bara om att göra det vi alltid har gjort. Eftersom Cordings har bedrivit oavbruten handel i nästan tvåhundra år behöver vi inte skapa någon ”historia” – brittiska lantkläder är vårt DNA. När det gäller vad som skapar andan och den unika stilen hos brittiska kläder är det tygerna som används (tweed, corduroy, tattersall, lammull) och silhuetterna (mer strukturerade än våra europeiska och amerikanska motsvarigheter) som gör dem igenkännliga.”
Hur balanserar man mellan att vara unik och ha kommersiell attraktionskraft?
”Att vara unik och ha kommersiell attraktionskraft är möjligt när man är en liten oberoende återförsäljare. Vi har turen att ha en lojal kundkrets som förstår vad vi gör, de är inte intresserade av att köpa det senaste ”modet” utan vill ha plagg som är välgjorda och snygga.”
Låt oss vara ärliga. Vårt konsumtionsorienterade samhälle uppfattas ofta som oförenligt med orden ”etisk” och ”hållbar”.
– Vi konsumerar för mycket.
– Vi köper saker som vi inte behöver.
– Vi köper saker som är skadliga för människor, djur och miljön.
Och ännu värre är att vi ofta inte ens är medvetna om det.
Frågan är: Är det viktigt för Cordings att vara etisk?
”Verkligheten är att all tillverkning av kläder har en inverkan på miljön och människan, så som konsumenter måste vi alla vara uppmärksamma på vad vi köper och vilka märken vi köper från. Framväxten av snabbmode och globaliseringen av branschen under de senaste fyrtio åren innebär att det ofta finns en total brist på kontakt mellan konsumenten och de förhållanden under vilka plaggen tillverkas. Du kan köpa en t-shirt för mindre än en kopp kaffe och tills vi slutar köpa dessa slängda plagg kommer de att fortsätta att tillverkas.
Vår filosofi har alltid varit att tillverka plagg som är byggda för att hålla länge och använda de bästa naturfibrerna i relativt små mängder från tillverkare som vi har arbetat med i årtionden. Det kan tolkas som etiskt! Vi får ofta in unga killar i butiken som bär sin fars eller till och med farfars tweedjacka eller täckjacka, och det är underbart.”
Varifrån kommer er designinspiration?
”Inspirationen kommer från våra arkiv, de fabriker och tillverkare vi samarbetar med och våra kunder. Vår filosofi är alltid att ta fram nya plagg som smidigt passar in i de befintliga sortimenten. Så om vi skapar en ny kappa måste den både passa naturligt in i kollektionen och ändå vara tillräckligt annorlunda jämfört med de befintliga modellerna för att vara motiverad. Plaggets slutanvändning är viktig för oss, så att lägga till praktiska funktioner är en prioritet.”
Vilka är era framtidsplaner för varumärket/företaget?
”Att fortsätta göra det vi gör och förhoppningsvis bli bäst på det!”
Svenskar är fåfänga och fler och fler män – gamla som unga, vill klä sig sofistikerat, som en modern gentleman. Och det är uppenbart att det finns en ökad efterfrågan på traditionella brittiska herrkläder på den svenska marknaden. Hur vill ni marknadsföra Cordings i Sverige?
”Jag tror inte att svenskar är fåfänga! Att intressera sig för hur man klär sig är något som är lovvärt; det finns inget bättre än att se en gentleman som har tagit sig tid för sitt utseende. Att klä sig väl behöver inte vara dyrt, det är enkla saker som välpolerade skor och strykta skjortor. När det gäller våra planer på att marknadsföra Cordings har vi en webbplats som levererar moms- och tullfritt till Europa, så om någon svensk herre letar efter traditionella brittiska herrkläder kan vi leverera till hans dörr! Vår kundtjänst kan nås på shop@cordings.co.uk om de har några frågor om passform eller tyg.”