Intervju med Kalle Norwald – Aktuell med nya podden ”Hur är det med sexlivet?”

Kalle Norwald

Kalle Norwald, sexolog och känd TV-profil har nu startat en podcast vid namn ”hur är det med sexlivet?”. Lanseringen av podcasten skedde 5 maj med två avsnitt. Han är också högaktuell med TV-program just nu och har många projekt i farten.

Kalle Norwald är utbildad socionom, terapeut och sexolog. Varje vecka tar han med lyssnare på nya teman för att få oss att få fler perspektiv på sexualitet och relationer. Om du har frågor eller funderingar gällande sex och relationer kan du antingen spela in din fråga på en röstmemo-app i din telefon eller maila den till hurardetmedsexlivet@gmail.com, så kanske den besvaras i kommande avsnitt.

hur är det med sexlivet podd

Vi passade på att kontakta Kalle Norwald för att få svar på några av våra frågor:

– Du är nu aktuell med podcasten ”Hur är det med sexlivet?”. Hur kom du på idén att starta denna?

Jag tror väldigt mycket på fortbildning, med kunskap kan vi komma långt i livet! Det är också upprepade gånger kartlagt att kunskap ger ett bättre sexliv så jag drar mitt strå till stacken och ger Sverige ett kollektivt bättre sexliv! 

– Vilka är de vanligaste frågorna du får gällande sex och samlevnad? Och vilken har varit den mest ovanliga?

Den vanligast förekommande frågan handlar om personen i fråga är normal. Frågan ställs på en rad olika sätt såsom: är mitt kön normalt? Är det normalt att tycka om oralsex? Är jag normal som vill ha sex varje dag? Vi människor har en hög tendens att vilja vara som alla andra, och med det inkluderas i detta normala. 

Den mest ovanliga frågan… Ja det var en bra fråga som jag nog inte har ett bra svar på. Frågorna jag får till mig handlar om allt mellan himmel och jord. Har svårt att besvara det faktiskt. 

– Sommaren är snart här och det gör även att många av oss rör oss mer ute bland andra människor. Vilka är dina bästa tips som du har för alla män som längtar efter kärleken denna sommar?

Att om du har varit i dejtingsvängen ett tag och gjort på samma vis utan resultat, så dejta på ett nytt sätt! Om du har sysslat med att dejta dina vänners vänner, dejta i stället via dejtingappar. Om du bara går ut och tar ett glas med din dejt så testa istället att gå och bowla. 

– Vi är alla olika och för många kan det kännas tufft att ta steget till att träffa kvinnor. Finns det några bra mentala knep man kan ta till för ökat självförtroende?

Psykoterapi. Nu må jag vara partisk men terapi hjälper oss i högre utsträckning kunna sätta ord på våra känslor, behov och önskningar om våra relationer. Det finns inga genvägar till en bra relation vare sig till en partner eller till sig själv så varför inte göra det ordentligt med en terapi?

– De flesta kommer förr eller senare att ha något typ av problem i sina relationer. Vilka är dina bästa tips för att hålla kärleken levande?

Förstå att relationer kräver arbete, det går inte att lägga sig på sofflocket och tro att allt är i sin ordning så fort du är i en relation. Det är en vanligt förekommande föreställning att om det är lätt så är det rätt. Men sanningen är den att du ska välja din partner varje dag och också bli vald varje dag, så det krävs ansträngning.

– En sista mer generell fråga. Vi har en tendens i samhället där människor är singlar allt längre upp i åldrarna och antalet skilsmässor har också ökat från år till år. Även antalet giftermål minskar för varje år. Vad tror du att detta beror på?

För att vi har en fortsatt tro på kärleken och tar oss själva på stort allvar. VI ska inte underskatta skilsmässor och ska vara tacksamma att vi kan göra det. Annat var det förr i tiden när det inte var möjligt och vi tvingades kvar i relationer som många gånger inte var bra för någon av de inblandade även om ett hushåll rullade på. Sen kan detta även vara ett försvar mot närhet, att vi inte vågar ge oss hän i relationer och med det flyr relationer. Då rekommenderar jag ännu mer att gå i terapi för det finns hjälp att få. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *