Intresset för smarta klockor har ökat

smartwatches online

Det är annorlunda tider vi lever i. Samtidigt som intresset för klassiska armbandsur har ökat, är dessa så mycket mer än endast något som visar tid och datum numera. Smarta klockor är en integrerad del i många vardagliga aktiviteter som löpning och simning. Det är också en viktig hjälp för att skilja mellan arbete och fritid.

Det allra första armbandsuret tillverkades av schweiziska urmakaren Abraham-Louis Breguet som hade en urmakarverkstad i Paris. Det beställdes av Caroline Bonaparte, drottningen av Neapel, 1810 och var färdigt två år sedan. Klockans namn var “Breguet No. 2639”.

Trots detta var det inte innan första världskriget innan armbandsuret fick sitt genombrott. Soldaterna band fast fickur på sina handleder för att hålla koll på tiden utan att förlora uppmärksamhet på striderna. Här kan du läsa mer om historien bakom armbandsuret.

Smarta klockor tar större del av marknaden

Thomas Denke är grundare av nätforumet Klocksnack.se och podden Urbildningsradion.se. Han är nu aktuell med boken Klockor. En tidlös historia.

Enligt Denke kommer smarta klockor, på sikt, att ta ännu större andel av den traditionella marknaden för armbandsur. 

I takt med att Garmin och andra etablerade tillverkare av funktionsklockor lanserar nya typer av smarta klockor, som inte bara håller hög funktionalitet utan dessutom har en design och material som ligger närmare en premiumklocka, ökar intresset för smarta klockor även hos traditionella klockintresserade, säger Thomas Denke.

Rapport visar att fler mäter sina aktiviteter

Detta styrks också i årets upplaga av Garmins årliga fitnessrapport, där 45% svarade av de som svarade uppgav att de tränar att de mäter sin träning med träningsklocka eller liknande.

Kopplingen mellan aktivitet och armbandsuret är ännu tydligare i dag. 2003 lanserade Garmin en av de allra första smarta klockorna som var uppkopplad mot GPS-satelliter. Sedan dess har Garmin blivit en av de främsta tillverkarna av klockor som är dedikerade för utomhusaktiviteter. Nu används klockan för att lagra data, mäta aktivitet och bestämma position, säger Marcus Bjärneroth, nordisk PR-specialist för Garmin.

Det som tidigare varit främst ett träningsverktyg används nu i allt högre grad i alla möjliga aktiviteter dygnet runt. Detta har vi sett inte minst hos Garmin, som lanserat en mängd olika nyheter under året.

Vi ser ett stort intresse för det moderna digitala armbandsuret. Klockan blir ett aktivt verktyg i stället för ett passivt smycke som bara visar tid. Det viktiga blir att ha en uppkopplad klocka som är anpassad till sina egna aktiviteter. Det får oss på Garmin att ständigt tänka nytt och skapa möjligheter för människor i rörelse, säger Marcus Bjärneroth.

Nya modeller hos Garmin

En av de mest intressanta nyheterna från Garmin under året var den exlusiva MARQ® Performance Edition-serien. Här finns en rad klockor som är optimerad för olika aktiviteter, samtidigt som de har en väldigt stilren design.

Här finns MARQ Athlete, MARQ Adventurer, MARQ Driver och MARQ Aviator. Där MARQ Driver och MARQ Aviator fått nya silikonarmband och MARQ Athlete fått det nya pulsbandet HRM-Pro. Till MARQ Adventurer har tillkommit temperatursensorn tempe™.

Detta är premiumklockor i förstklassig design som ger en ökad möjlighet till topp-prestationer i alla aktiviteter. Boetten är i ultralätt titan och safirglas pryder displayen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *