IWC lanserar sin första Ceratanium® klocka

För att fira 50-årsjubileet av Aquatimer, lanserar IWC Schaffhausen nu en specialutgåva med en boett i Ceratanium®. Det speciella materialet är lika lätt och obrytbart som titan, men också lika hårt och reptåligt som keramik. Aquatimer Perpetual Calendar Digital Date-Month Edition ”50 Years Aquatimer” har bland annat en digital perpetual calendar, kronograffunktion och finns endast i 50 exemplar med en prislapp på 502 000 kronor.

Det var när dykning med syrgasbehållare började bli populärt som IWC lanserade sin allra första Aquatimer år 1967. Denna dykarklocka var vattentät upp till 200 meter och hade en roterande bezel för att ställa in dykartiden. Detta var början på en tradition av dykarklockor från Schaffhausen, som sedan dess varit en pålitlig partner för äventyr både under och över vattenytan.

När IWC nu alltså firar sitt 50-årsjubileum av denna klocka, gör man det genom att återigen markera sin expertis inom materialhantering. Redan på 1980-talet var IWC Schaffhausen pionjärer i användning av titan och keramik som material på klockor. I samband med den nu aktuella lanseringen av Aquatimer är det alltså genom att använda sig av Ceratanium® som man påvisar sin framåtanda inom detta område.

Materialexperterna på IWC har jobbat med utvecklingen av denna speciella komposit baserad på en titanlegering i mer än fem år. Tillverkningsprocessen ger metallen på boetten dess svarta, keramikliknande yta. Resultatet är Ceratanium®, som är lika lätt och obrytbart som titan, men också lika hårt och reptåligt som keramik.  

De olika materialstegen på den nylanserade Aquatimer.

Härdning av delarna i ugn.

Delarna i Ceratanium® på Aquatimer.

Hårdhetstest på Ceratanium®.

 Urtavlan är svart och de tekniska funktionerna inkluderar bland annat en kronograffunktion och en så kallad digital perpetual calendar, där datum och månad visas i stora siffror i stil med en digital klocka som automatiskt känner igen olika längder på månaderna samt skottår.

Liksom alla modeller av Aquatimer är denna vattentät till 10 bar och har en roterande bezel för att ställa in dyktid med. Det som kallas ”IWC SafeDive system” säkerställer att den inre roterande bezeln endast kan justeras när den yttre bezeln roteras moturs.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *