Jägermeister Manifest lanseras i Sverige

Jägermeister behöver sällan någon större presentation och går inte heller att kategorisera i någon produktgrupp – Jägermeister är Jägermeister. De flesta av oss känner igen den klassiskt gröna flaskan och hjorten som pryder dess logotyp. Lagom till sommaren har Jägermeister nu släppt Manifest – ett tillkännagivande av varumärkets historia, attityd och inställning.

Den utarbetade extraktionen av mer än 56 ingredienser från hela världen, den dubbla mognadsprocessen på små och stora ekfat i över 12 månader och 38% alkoholhalt samlas för att för att skapa en nyanserad komposition som omdefinierar krydd- och örtlikörer.

Manifest är en rik och robust blandning av smaker. Man finner även något söta toner av anis och torkad frukt som sedan ger plats åt diskreta och aromatiska bittra toner, som i sin tur rundas av med toner av vanilj och ekfat.

Den nya genomskinliga glasflaskan har ett Jägermeister-emblem som applicerats för hand. Detta förstärker super-premiumlikörens kopparfärg. Jägermeister Manifest serveras liksom originalet bäst något kyld. Endast 60 000 flaskor kommer att produceras under det första året.

Företaget Jägermeister grundades på 1870-talet av Wilhelm Mast i den pittoreska tyska byn Wolfenbuttel. På den tiden var Wolfenbuttel starkt influerad av den närliggande gruvindustrin i Harz regionen. Gruvarbetet krävde vinäger för att kyla ner de nyligen uppgrävda tillgångarna. 1878 grundade således Wilhelm Mast en egen produktionsanläggning av vinäger.

1897 föddes Wilhelm Masts son Curt – mannen som skulle uppfinna Jägermeister 37 år senare. Curt tog över verksamheten för anläggning 1918 då hans far blev sjuk. Curt var 21 år, gruvbolagen hade börjat producera egen vinäger och produktionsanläggningen var inte lika framgångsrik och vinstdrivande som den en gång var. Curt insåg att förändring krävdes. Curt hade ärvt hans fars intresse för vin, likörer och hade blandat olika örter och kryddor i flera år av försök. Slutligen 1935 hade han skapat det som skulle bli världens största örtbaserade likör – Jägermeister.

De 56 helt naturliga örterna som finns i likören är lika hemliga nu som då. Lakritsrot, kanel, ingefära och pommerans är dock några kända smaksättare i den tyska likören som idag är en av världens största spritvarumärken.

Jägermeister serveras med fördel med den ideala serveringstemperaturen på -18 grader.

För att uppmärksamma och fira att Jägermeister firade 35 år i Sverige, släppte Jägermeister en specialutgåva på Systembolaget i slutet av år 2013.  Det innebär alltså att det snart är dags för 40-års jubileum här. Den ordinarie flaskan byttes i samband med detta ut mot en unik replika av märkets originalflaska från när den lanserades år 1935.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *