För de flesta är sommaren favoritårstiden, men för de cirka 300 000 jägare som finns i Sverige är det nog i konkurrens med hösten och den tillhörande jaktsäsongen. För jägarna fyller hösten livet med naturupplevelser, gemenskap, spänning och dessutom naturligt viltkött. I snitt jagar man 27 dagar per år – och då är inte passröjning, hundträning, övningsskytte med mera inräknat. Inte heller de drygt 10 dagar som man lägger på viltvård.
Här är några viktiga datum att hålla koll på under hösten för dig som är ny i skogen eller vill pricka in när man kan börja handla viltkött. Datumen skiljer sig något lokalt.
16 augusti – Bockjakten, dvs smyg- och vaktjakt på rådjursbockar.
20/21/25 augusti – Änder (beroende på var i Sverige man jagar)
21 augusti – Björn
25 augusti – Ripa och skogsfågel
1 september – Hare, dovhjort (hornbärande)
5 september – Älgjakten börjar i norra Sverige
16 september – Rapphönspremiär
1 oktober – Rådjur, dovvilt, fasan- och bäver, samt att man nu får släppa sina drivande hundar på t ex rådjur
10 oktober – Älgjakten börjar i södra Sverige
I den klassiska stilbibeln Gentleman av Bernhard Roetzel benämns jakt, skytte, ridning och fiske som de idrottsformer som en typisk engelsk godsägare ägnar sig åt. Då det gäller jakt har den typiska engelska gentlemannen ofta förknippats med material som tweed, men ett plagg som kanske mer än andra kan betraktas som ett universalplagg även hos oss är oljerocken eller andra vatten- och vindtåliga plagg.
Klassisk oljerock från Barbour med fyra framfickor och en innerfickan som tillsluts med dubbel dragkedja samt tryckknappar. Kragen och detaljer på insidan i manchester.
Då Barbour grundades, 1894, tillverkades kläder som skulle klara det extrema klimatet i Skottland och man hämtade då inspiration från kläderna som fiskarna i Nordsjön använde sig av – segeldukssydda jackor som sedan doppades i olja. Idag är Barbour ett av världens populäraste klädmärken. Barbours jackor är riktigt slitstarka och samtidigt tidlöst stiliga.